Ο Πειραιάς δεν είναι μόνο τα ψηλά κτίρια των ναυτιλιακών που κοιτάνε στο νερό, είναι και τα κρυμμένα νεοκλασικά του στα πολυπρόσωπα στενά. Και, μπαίνοντας σε μερικά από αυτά τα διασωθέντα κτίρια που μαρτυρούν ένα μόνο κομμάτι της ιστορίας του ανακαλύπτεις ότι ο Πειραιάς δεν είναι μόνο οι αιωνόβιες μπακαλοταβέρνες και οι φημισμένες ψαροταβέρνες του, αλλά διαμορφώνει και μια φρέσκια εικόνα, δίνοντας επιλογές εξόδου που τιμούν το παρελθόν παραδίδοντάς το ανανεωμένο σε όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό αλλά πάντα κλασικό.
Τρία υπέροχα κτίρια, τρεις προορισμοί που μας κατεβάζουν στο λιμάνι χωρίς μπαγκάζια, για ένα ταξίδι στις γεύσεις…
Σε ένα εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο με ιστορία 120 ετών, το Foyer Café Bistrot αποτελεί μια νέα άφιξη εξόδου υψηλής αισθητικής που δεν λειτουργεί μόνο κατά την διάρκεια των θεατρικών παραστάσεων και των δρώμενων που φιλοξενεί το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αλλά και καθημερινά από τις 10:00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.
Χωρίς να έχουν γίνει παρεμβάσεις στο ύφος του ιστορικού χώρου, το νέο εγχείρημα των Πειραιωτών Κοσμά Καραβά, Δημήτρη Παναγόπουλου και Γιώργου Νικολάου είναι διακοσμημένο με εντυπωσιακούς πολυελαίους, αυθεντικές καρέκλες του θεάτρου με αρίθμηση, φωτογραφίες-κειμήλια, με το πιάνο που υπήρχε πάντα εκεί και παρέμεινε. Στόχος του ήταν να δημιουργήσουν την αίσθηση ενός παλιού bistrot εναρμονισμένου απόλυτα με τον χαρακτήρα του ιστορικού κτιρίου.
Με άρωμα θεάτρου και νοσταλγία φτιάχτηκε το Foyer Café Bistrot «αποπνέοντας τoν χαρακτήρα και το ύφος αντίστοιχων χώρων που λειτουργούν σε μεγάλα φουαγιέ θεάτρων ευρωπαϊκών πόλεων, συνδέοντας τις μνήμες του παρελθόντος με το παρόν, μέσα σε έναν ιδιαίτερο χώρο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που έχει φιλοξενήσει μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Αλέξης Σολομός και ο Κάρολος Κουν, αλλά και σπουδαίους ηθοποιούς, όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Δημήτρης Χορν, ο Μάνος Κατράκης, ο Αλέξης Μινωτής, η Πειραιώτισσα Κατίνα Παξινού και η Κυβέλη», όπως εξηγούν οι εμπνευστές και δημιουργοί του νέου χώρου στην καλλιτεχνική καρδιά του Πειραιά.
Εκτός λοιπόν από τη λειτουργία του ως καφέ, το Foyer Café Bistrot διαθέτει μια πλήρως ενημερωμένη λίστα κρασιών με ετικέτες κυρίως από τον εγχώριο αμπελώνα που συνοδεύονται από πλατώ εκλεκτών τυριών και αλλαντικών, πιάτα φτιαγμένα από υλικά όπως η λούζα Σύρου, το σαλάμι Ευρυτανίας, η μανούρα Κιμώλου, με παστράμι, αγγουράκι τουρσί, ελιές, κρητικό βιολογικό παξιμάδι και μαρμελάδα κρεμμύδι.
Στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Αγγέλου Μεταξά στο Πασαλιμάνι βρίσκεται το Belle Amie, ένας γευστικός προορισμός του Πειραιά τοποθετημένος σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του 1890.
Παράλληλα με το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον (ήταν ένα από τα επισκέψιμα κτίρια που διαμόρφωσαν τον κατάλογο του Open House 2018) που παρουσιάζει, το Belle Amie με τις baroque και chic λεπτομέρειες αποτελεί ένα θεατρικό σκηνικό με φιλόξενο περιβάλλον και προσφέρει μια πολύ νόστιμη κουζίνα βασισμένη στη μνήμη των οικογενειακών τραπεζιών, στο ελληνικό comfort food και σε συνταγές που έχουν συνδεθεί και παραπέμπουν σε νησιά και χωριά της χώρας.
Με τη δημιουργική του ματιά επικεντρωμένη στην ελληνική παράδοση, ο σεφ Μάρκο Ρόσι έχει διαμορφώσει ένα μενού που αποφεύγει τις υπερβολές και επικεντρώνεται στην πρώτη ύλη με πιάτα όπως η κοπανιστή Τήνου, το χταπόδι στιφάδο, οι χωριάτικες μακαρούνες, ο ξινός τραχανάς, αρνάκι σε χειροποίητο γύρο, καρμπονάρα Απειράνθου και μοσχαράκι μελωμένο, γεύσεις που προτείνονται ως κυρίως γεύματα ή «για τη μέση» και συνδυάζονται με ετικέτες εγχώριων ποιοτικών κρασιών και αποσταγμάτων.
Παράλληλα, «πειράζει» γνώριμες και αγαπημένες συνταγές συνθέτοντας ένα απολαυστικό δεκατιανό (ή brunch menu αν προτιμάτε) που σερβίρεται καθημερινά από τις 9:00 έως τη 13:00, με επιλογές όπως αυγά καγιανάς, τηγανίτες ή αυγόφετες με κανέλα, μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού, croque madame σε κουλούρι Θεσσαλονίκης.
L’abbuffata σημαίνει «το φαγοπότι» και σε ένα νεοκλασικό κτίριο που διατηρεί την αρχοντιά του στην οδό Κολοκοτρώνη, η Δέσποινα Μαραγκίδου πατάει πάνω στη γνώση που της μετέδωσε η Ιταλίδα γιαγιά της και εμβαθύνει σε μια μεσογειακή κουζίνα παρουσιάζοντάς την στην πιο σπιτική και πλούσια εκδοχή της.
Έχοντας διανύσει τρία χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στα Τρίκαλα Κορινθίας, το L’abbuffata μετακόμισε το 2014 στον χώρο του Πειραιά με την κλασική φινέτσα και τις ρετρό πινελιές σερβίροντας αυθεντικές γεύσεις, με ιταλική πρώτη ύλη αλλά και με εκλεκτά ελληνικά υλικά.
Συνταγές όπως η σούπα papa al pomodoro με το χειροποίητο ζυμωτό ψωμί, το ζουμερό carpaccio, η padellata di salsiccia με το χωριάτικο ιταλικό λουκάνικο που φτάνει στο τραπέζι με το τηγάνι, το ossobuco με κρέας από τα Γιάννενα, τα φημισμένα γεμιστά ραβιόλια με σάλτσα μαύρης τρούφας είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις της κουζίνας που ανανεώνει τον κατάλογό της αναλόγως με τα υλικά της εποχής -έτσι βγαίνουν από την κουζίνα εξαιρετικές μακαρονάδες με θαλασσινά- ή αναλόγως με τις προτιμήσεις των θαμώνων που παραγγέλνουν στη Δέσποινα Μαραγκίδου εκείνο το πιάτο που αγαπούν και πεθύμησαν.
Παράλληλα, το L’abbuffata διαθέτει επιλεγμένα κρασιά και διαλεχτά τυριά (έχει ποικιλία από διαφορετικά και γεμάτα γεύση πεκορίνο) που συνοδεύονται από χειροποίητες μαρμελάδες και ευνοούν ένα πολύωρο τσιμπολόγημα παράλληλα με τα κυρίως.
Όσο για τα γλυκά, η οικοδέσποινα του L’abbuffata φτιάχνει τον πιο «τόσο-όσο» σιροπιασμένο σπιτικό μπαμπά, panna cotta και μους σοκολάτας που κλείνουν αρμονικά ένα μαμαδίστικο γεύμα αλά ιταλικά.