Ολόλευκο και χαριτωμένο σε μίνιμαλ «ρυθμούς», με λίγα τραπέζια στο πεζοδρόμιο και ανοιχτή κουζίνα σε κοινή θέα, δίνει την εντύπωση πως αστράφτει από καθαριότητα και σε προσκαλεί να δοκιμάσεις τις χειροποίητες παραδοσιακές αλλά και «πειραγμένες» πίτες του που έχουν ταρακουνήσει όλη την γειτονιά.
Πρωταγωνίστριες του μαγαζιού, η Νίκη –πρώην οικονομολόγος και μουσικός και η Ελπίδα που έχει χρόνια εμπειρία στον χώρο της εστίασης (La Pasteria, Kuzina κ.α). Δύο γυναίκες με καταγωγή από το Αίγιο, 30 χρόνια φίλες, άμεσες με χιούμορ και μεράκι στο νέο εγχείρημα. «Θέλαμε να μοιραστούμε με τον κόσμο ένα κομμάτι από μέσα μας, κάτι φρέσκο, δημιουργικό» μου λέει η Νίκη «όχι άλλο ένα all day café. Δοκιμάσαμε του κόσμου τις πίτες, παρακολουθήσαμε μια σχολή σεφ με καθηγητή τον Βαγγέλη Δρίσκα και μπήκαμε στο «όνειρο» δυναμικά, αδράξαμε την μέρα που λένε κι ανοίξαμε το Pie Works».
«Θέλαμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό, μία ωραία γέμιση, τραγανό φύλλο σε ένα χώρο καθαρό και «διάφανο» εξού και το παρασκευαστήριο που είναι ανοιχτό. Πολύ προσεκτικές ήμασταν και με τους προμηθευτές, μικρούς παραγωγούς από την περιοχή για να ενισχύσουμε την τοπική αγορά –τα τυριά, το κρέας και το κοτόπουλο είναι από την Βαρβάκειο, η μαναβική από τον Τσουπάκη που έχει τα άπαντα των ζαρζαβατικών, τα μπακαλίστικα από τον Καρατζά, το ελαιόλαδο από την Μεσσηνία και το αλεύρι τιμής ένεκεν από τους Μύλους Αχαΐας».
«Ως προς το κόνσεπτ, η ιδέα ήταν πάντα η πίτα της γιαγιάς με ελληνικά προϊόντα ναι μεν αλλά σε πιο ιντερνάσιοναλ βερσιόν. Θέλαμε να το εξελίξουμε το πράγμα, προσθέσαμε γεμίσεις που δεν βρίσκεις εύκολα στην αγορά και φροντίσαμε να τις κάνουμε ελαφριές σε γεύση και θερμίδες -γυναίκες γαρ. Νερό, αλεύρι, λάδι και κρασί, έχουν τα φύλλα μας» μου λέει η Ελπίδα «όχι αυγά, ούτε πολλά λάδια, πίτες μεγάλες στο μέγεθος για να μπορεί κάποιος να τις απολαύσει σαν γεύμα με σαλάτα στο πλάι ενώ υπάρχουν και ατομικές μερίδες για γρήγορο σνακ».
«Προς το παρόν στις βιτρίνες μας θα βρείτε κρεατόπιτα με μοσχαράκι μπουργκινιόν, English pie με φασόλι, λουκάνικο και μπεσαμέλ, breakfast pie με βραστή πατάτα, μπέικον και ένα αυγό μάτι, μανιταρόπιτα, πιπερόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης και τρία τυριά, κιμαδόπιτα, κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα, εννοείται φυσικά πως έχουμε τις δικές μας εκδοχές τυρόπιτας, σπανακόπιτας και πρασόπιτας, μία vegan πίτα με ψητά λαχανικά και γλυκοπατάτα αλλά το best seller μας μέχρι στιγμής είναι η κοτόπιτα με κοτόπουλο, κρεμμύδι, κρέμα, κάρυ κι άλλα μυστικά μπαχαρικά. Ως προς τις γλυκές φτιάχνουμε γαλατόπιτα, μηλόπιτα και σοκολατόπιτα με σοκολάτα γκανάς και μπανάνα σε φύλλο τάρτας ενώ στα προσεχώς αναμένονται προσθήκες γεύσεων και αλμυρές – πίτες με ψάρια και θαλασσινά- και γλυκές -μπουγάτσες, κολοκυθόπιτες, λεμονόπιτες και άλλα πολλά».
«Θέλετε γωνία ή μέση;» ρωτούν τα κορίτσια με ευγένεια, φρέσκο ζυμάρι, μυρωδιές από μαριναρισμένα λαχανικά, μία κοτόπιτα με κάρυ στο τραπέζι (από τις αγαπημένες μου στο μαγαζί) και για επιδόρπιο, σοκολατόπιτα χωρίς πολύ φύλλο, ζάχαρες και υπερβολές, μόνο φρουτένια γεύση μπανάνας και ελαφριά σάλτσα γκανάς. Για να τις συνοδέψεις προσφέρουν τσάι -μυρωμένο θάμνο, πράσινο άνεμο και κόκκινη πλατεία- από τον Δρόμο του Τσαγιού, φυσικούς χυμούς με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ένα καινούργιο ιταλικό χαρμάνι σε καφέ, ελληνικές μπύρες και κρασιά. Στα μέσα Ιουνίου περίπου θα αρχίσουν να φτιάχνουν και πίτες σε ταψάκι –νέες συνταγές ή κατόπιν παραγγελίας- για να μπορείς να απολαμβάνεις τις πεντανόστιμες πίτες σπίτι σου χωρίς ζυμώματα και κόπο -απλά και παραδοσιακά.
Pie Works, Αμερικής 16Α, Κολωνάκι, Ανοιχτά 08.00-20.00