Το απόλυτο καλοκαιρινό (αν και παντός καιρού πλέον) γλύκισμα, το παγωτό έχει μόνο φίλους. Αρέσει στους πάντες, υπάρχει ένα για όλους.
Ο τρόπος που δίδαξαν οι Ιταλοί, η τέχνη που κάνει το παγωτό gelato βελούδινο έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια και στην Αθήνα που έτσι κι αλλιώς ανεβάζει συνέχεια το επίπεδο της γεύσης της. Περπατώντας στο κέντρο θα συναντήσετε σε πολλές διευθύνσεις αληθινά καλό παγωτό, ο πήχης έχει ανέβει τόσο που δύσκολα την πατάει κανείς πλέον.
Κάποιοι έχουν βάλει περισσότερο μεράκι, κορυφαία πρώτη ύλη, έχουν ιστορίες να πουν και να προσφέρουν σε κυπελλάκι. Κάποιοι αφιερώθηκαν στο νέο «απαλό» μηχανής, άλλοι ταξίδεψαν μέχρι τη γειτονική χώρα για να εκπαιδευτούν από τους “una faccia, una razza” καλύτερους.
Αλλά υπάρχουν και οι παλιοί, αυτοί που βάζουν τις μπάλες παγωτού τους πάνω σε γλυκά-σταθερές αξίες, υπάρχουν εκείνοι που γύρω από το χωνάκι τους επικρατεί ένας μύθος.
Παγωτό -14
Η οικογένεια Απέργη ασχολείται τα τελευταία 18 χρόνια με τις artisan γεύσεις και υποστηρίζει πως το βιοτεχνικό παγωτό -σε μια μικρή αλλά προσεγμένη παραγωγή όπως η δική της- είναι ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία, περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και είναι πλούσιο σε ασβέστιο.
Συνδυάζοντας την ποιότητα με τη γεύση, στο Παγωτό -14 δουλεύουν με φρέσκο γάλα μικρών παραγωγών από τα Τρίκαλα και το Κιλκίς, φρέσκα φρούτα εποχής, φρεσκοκαβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, σαλέπι από τη Φλώρινα. Τα αρώματα που χρησιμοποιούν είναι αυθεντικά αιθέρια έλαια, όπως το μαστιχέλαιο από το Συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η βανίλια τους φτιαγμένη από αγελαδινό γάλα, κρέμα γάλακτος, κρόκο αυγού και βανίλια Μαδαγασκάρης, είναι μια γεύση για την οποία είναι περήφανοι, όπως και για το παρφέ κρέμα και το καϊμάκι τους. Δροσερό και φίνο είναι το παγωτό γιαούρτι από στραγγιστό αγελαδινό και πρόβειο ενώ το παγωτό φιστίκι έχει όλη τη γεύση του καρπού που έρχεται από τις Σέρρες.
Δοκιμάστε τη φωλιά κανταϊφιού που φτιάχνουν ή τον χαλβά τους, πάντα με μια μπάλα παγωτό.
Αθηναΐδος 3, Μοναστηράκι, 213 0889072
Dickie Dee
Τη δεκαετία του ‘50, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγωτών στη Βόρεια Αμερική. Οι γεύσεις της Dickie Dee μεταφέρονταν στις λοφώδεις περιοχές με ένα λευκό τρίκυκλο, το οποίο ενημέρωνε μικρούς και μεγάλους για την άφιξη του παγωτατζή με ένα ένα κουδούνι. Από αυτή την ιστορία βγήκε και το όνομα για το μαγαζί που προσφέρει «απαλό» παγωτό.
Το Dickie Dee της Αθήνας διαθέτει γεύσεις που δεν συναντάμε σε κανένα άλλο μηχάνημα με παγωτό μηχανής. Χρησιμοποιεί εγχώριο γάλα και σοκολάτα και φιστίκι από τη Σικελία, έχει fior di latte σαν σύννεφο και πολύ νόστιμη vegan μαύρη σοκολάτα, έχει προτάσεις όπως το τριαντάφυλλο και η αλμυρή καραμέλα ενώ όλα του τα παγωτά μπορούν να «τυλιχτούν» με μαλλί της γριάς και να συνοδευτούν από χειροποίητα toppings.
Μόλις έφτιαξε τις πρώτες gelato γεύσεις του, σημειώστε πως έχει και πολύ ωραία πάβλοβα.
Βουλής 23, Σύνταγμα, 210 3238277
Le Greche
Ίσως είναι το πρώτο μαγαζί της Αθήνας με ποιοτικό παγωτό που δεν έβγαλε τις γεύσεις του σε βιτρίνα, για να μην επιλέγουμε με το μάτι. Στο Le Greche η ιταλική τέχνη του gelato συναντά την κορυφαία ελληνική πρώτη ύλη, το ανθότυρο Κρήτης, τα σύκα Καλαμάτας, την κορινθιακή σταφίδα, τα λεμόνια από το Άργος, τα πορτοκάλια από τη Λακωνία, και το γλυκό κρασί Σάμου ενώ η πάστα φιστικιού και τα φουντούκια έρχονται από την Ιταλία. Τα χωνάκια του έρχονται από τη Νάπολη, από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ασχολείται με αυτά για πάνω από 100 χρόνια. Ναπολιτάνικος είναι και ο καφές του, ιδανικός για να απολαύσετε ένα affogato.
Παράλληλα, στο Le Greche θα βρείτε ποικιλία από γλυκά και τούρτες που βασίζονται στο εξαιρετικό παγωτό του, δοκιμάστε brioche με γέμιση παγωτού και τα φοβερά κανόλι. Επίσης, αν ψάχνετε για παγωτό φιστίκι, αυτό είναι ένα ακόμα μαγαζί που το προσφέρει πραγματικό, όπως πρέπει.
Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, 216 7006458
Κόκκιον
Ούτε σε αυτό μαγαζί του Ψυρρή θα διαλέξετε με βάση τα χρώματα και την εμφάνιση των παγωτών του, ο πάγκος του ζαχαροπλάστη Βασίλη Παπαματθαίου μοιάζει με σύγχρονο τρόλεϊ παγωτού. Το γάλα που χρησιμοποιεί έρχεται από τον Βόλο ενώ τα υπόλοιπα συστατικά εισάγονται από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μαδαγασκάρη, την Tαϊτή ή έρχονται από τη γειτονική οδό Ευρυπίδου. Οι γεύσεις στο Κόκκιον είναι ιδιαίτερες, μεστές και πλούσιες στο στόμα, φτιάχνονται με φρέσκα φρούτα, αυθεντική σοκολάτα και ωριμάζουν. Θα βρείτε γιαούρτι από μυτιληνιό πρόβειο και καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα, μασκαρπόνε με χειροποίητο τυρί, περγαμόντο και πετιμέζι, σοκολάτα γάλακτος με πορτοκάλι και πιπέρι, μαύρη σοκολάτα με φρούτο του πάθους αλλά και μια με 85% κακάο.
Αν σας αρέσουν τα σορμπέ, να τα τολμήσετε. Θα βρείτε και πολύ κομψές συσκευασίες με χειροποίητο παγωτό για το σπίτι ή για δώρο.
Πρωτογένους 2, Ψυρρή, τηλ. 6981563511
Oggi Gelato
Έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο Ούντινε της Ιταλία και μετέφερε τα μυστικά του για καλό παγωτό στην Μπολόνια και το Μιλάνο, τη Βενετία και την Τεργέστη, τη Βαρκελώνη και το Σαντιάγο Ντε Κομποστέλα. Η επώνυμη gelateria για την οποία λέγεται ότι έγινε ο επίσημος προμηθευτής του Βατικανού όταν ο Πάπας Φραγκίσκος δοκίμασε το Prima Nota Cacao bitter (σοκολάτα με λίγη γάλακτος) και το La notte a Soho (λευκή σοκολάτα με πραλίνα φουντουκιού) μόλις έφτασε και στην Αθήνα. Η οικογένεια Ντούρα εκπαιδεύτηκε στα εργαστήρια της ιταλικής εταιρείας, απέκτησε την απαραίτητη τεχνογνωσία και φέρνει τους ξηρούς καρπούς από την Ιταλία, το φιστίκι από το Μπρόντε, το αμύγδαλο από την Άβολα, το φουντούκι από το Πιεμόντε. Φτιάχνει πολύ ωραία σορμπέ με φρούτα εποχής κι έχει δεκάδες vegan επιλογές. Σε συνεργασία με τους roasters της Qualita Unica από την Θεσσαλονίκη, το αθηναϊκό Oggiέχει δημιουργήσει το δικό του χαρμάνι καφέ ενώ το βράδυ χρησιμοποιεί τα σορμπέ του για να φτιάξει cocktails.
Αν βρείτε παγωτό με φρέσκο μασκαρπόνε και κρασί Marsala ή τη γεύση με φρέσκια ρικότα, νιφάδες σοκολάτας, φιστίκι και πορτοκάλι, να τα δοκιμάσετε σίγουρα. Κι εδώ θα απολάυσετε brioche γεμιστό με παγωτό, μια πρόταση για εναλλακτικό πρωινό.
Βουλής 17, Σύνταγμα, τηλ. 210 3246995
Spoild
Τo Spoild είναι ένα ice-cream bar που μόλις άνοιξε τις πόρτες του από την ομάδα των Lukumades. Το νέο pop spot της πόλης με τις 80s αναφορές (έχει την υπογραφή του Studiomateriality που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη) χρησιμοποιεί μια διαφορετική μέθοδο επεξεργασίας, ένα ειδικό «κομπρεσέρ» που δίνει στο δικής του παραγωγής gelato μια μοναδική, βελούδινη μορφή. Η ομάδα του Spoild έχει δημιουργήσει γεύσεις εμπνευσμένες από αγαπημένα γλυκά, πάβλοβα, μπανόφι και τιραμισού, ενώ προσφέρει απεριόριστες build-your-own επιλογές, διαφορετικά mix-ins και toppings. Φτιάχνει και τα δικά του κλασικά american cookies, τα συνδυάζει με το παγωτό του και τον ποιοτικό καφέ που προμηθεύεται από την Kudu.
Αν απολαμβάνετε το παγωτό σας με άφθονη γαρνιτούρα, αυτή είναι η διεύθυνση που χρειάζεστε.
Βουλής 5, Σύνταγμα, τηλ. 210 3210115
Τούλα
Η ιστορία του ζαχαροπλαστείου Τούλα ξεκινάει το 1920, στη συνοικία Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης, εκεί όπου «ο προπάππους μας Νίκος Καραντινάκης είχε ιδρύσει μαζι με το γιο του Ευστάθιο το πρώτο ζαχαροπλαστείο Τούλα. Το 1964 ήρθε από την Πόλη και εγκαταστάθηκε στο Παγκράτι φέρνοντας μαζί τα πιο ωραία γευστικά και αυθεντικά πολίτικα γλυκά: παγωτά, τσουρέκια, πίτες, τούρτες, πάστες, σιροπιαστά, καζάν ντιπί, ταουκ κιοκσού, πολίτικο καϊμάκι. Επισης ήταν το πρώτο ζαχαροπλαστείο που εχει προς πώληση πολιτικά αλμυρά μεζεδάκια από το 1963 έως και σήμερα στην Αθήνα, εκτός όμως από όλα αυτά μπορεί να καμαρώνει για το πλέον πιο πρωτότυπο παγωτό στην Ελλάδα, το μουστάρδα για το οποίο βραβεύτηκε και με βραβείο ευρεσιτεχνίας», όπως αφηγούνται οι σημερινοί ιδιοκτήτες του.
Πράγματι, η Τούλα είναι γνωστή σε όλη την Αθήνα για το παγωτό που βαφτίστηκε μουστάρδα λόγω του χρώματος του. Φτιάχνεται με ολόκληρα κομμάτια αμύγδαλου, καραμέλα, θυμαρίσιο μέλι, ανθόνερο, πρόβειο γάλα και σίγουρα έχει μια διαφορετική γεύση που κάνει εντύπωση.
(Παρεμπιπτόντως, στο Vintage wine bar της Μητροπόλεως 66 παίρνουν το συγκεκριμένο παγωτό και το προσφέρουν με τραγανά χειροποίητα τσιπς, αξίζει να δοκιμάσετε αυτό τον συνδυασμό).
Ευτυχίδου 41, Παγκράτι
Χαρά
Χωρίς να έχει αλλάξει από το 1969 που άνοιξε, η Χαρά με τα πολίτικα γλυκά είναι το μέρος που όλοι πάνε για παγωτό «Σικάγο» κι εκμέκ με παγωτό καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα. Το άκρως σοκολατένιο «Σικάγο» σερβίρεται σε μεταλλικό πιατάκι όπως παλιά, γαρνίρεται με σαντιγί, τριμμένο αμύγδαλο και μπισκότο. Το εκμέκ είναι έξτρα σιροπιαστό, οι μπάλες παγωτού και το σιρόπι βύσσινο το «σβήνουν» άψογα.
Οι μερίδες είναι κάτι παραπάνω από γενναίες σε ένα από τα πιο παλιά και αναλλοίωτα στον χρόνο παγωτατζίδικα της πόλης, σε μια αυθεντικά vintage εμπειρία που μπορείτε (και πρέπει) να απολαύσετε στα τραπεζάκια που βγάζει στο πεζοδρόμιο.
Πατησίων 339, Άνω Πατήσια, 210 2287266
Κρίνος
Φημισμένος για τους τραγανούς λουκουμάδες του- από αυτούς με την τρύπα στη μέση- ο Κρίνος είναι ένα από τα πιο ιστορικά μαγαζιά στην καρδιά του κέντρου. Σε μια διώροφη κατοικία όπου λειτούργησε το 1855 το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας, το λουκουματζίδικο της Αιόλου άνοιξε το 1923 από έναν Πολίτη κι άρχισε να λειτουργεί ως το τότε μεγάλο ζαχαροπλαστείο της περιοχής.
Όσο για το παγωτό του, στον Κρίνο προσφέρουν το πιο ωραίο παγωτό μηχανής που θα σας ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις. Είναι παλιακού τύπου, βγαίνει σε σοκολάτα, βανίλια και ανάμεικτο, προσφέρεται σε χορταστική ποσότητα, είναι πραγματικά απαλό και με γαλατένια γεύση, θα το ευχαριστηθείτε σίγουρα.
Αιόλου 87, 210 3216852
Αφοί Ασημακόπουλοι
Βρίσκεται έναν αιώνα και κάτι παραπάνω στο πρώτο σημείο που άνοιξε και καθώς μέχρι το 1950 λειτουργούσε ως γαλακτοπωλείο από μια οικογένεια που είχε τις δικές της αγελάδες και προμήθευε τους γαλατάδες, σε αυτό το διαχρονικά κορυφαίο ζαχαροπλαστείο τα κάνουν όλα ωραία και σίγουρα ξέρουν από παγωτό. Έχει γεύσεις κλασικές, παγωτό κρέμα που φτιάχνεται παραδοσιακά με φρέσκο πρόβειο γάλα όπως και η μαστίχα του, αλλά προσφέρει και γευστικά παγωτίνια σε ποικιλία, θα βρείτε ταρτούφο, bitter με λευκή σοκολάτα, κρέμα με υγείας σοκολάτα και αμαρέτο.
Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, 210 3610092