Categories: ΓΕΥΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας: 7 μέρη στην Αθήνα για να φας νόστιμο ιταλικό φαγητό

Στους γείτονες μας από την άλλη μεριά του Ιονίου και της Αδριατικής χρωστάμε πολλά. Το φαντεζί ποδόσφαιρο, τον παραμυθένιο κινηματογράφο, την μόδα, τα πρώτα μας ταξίδια στο εξωτερικό και κυρίως το φαγητό. Οι Ιταλοί δεν τρώνε για να επιβιώνουν, τρώνε για να απολαμβάνουν. Κάθε γεύμα για εκείνους είναι μια μικρή ιεροτελεστία και παίρνουν πολύ στα σοβαρά την εθνική τους κουζίνα. Ίσως γι΄αυτό κάποτε ο Κάρλο Κράκο, φημισμένος σεφ κατηγορήθηκε για βεβήλωση της παράδοσης από την επίσημη δημοτική αρχή της πόλης Αματρίτσε, όταν είπε πως το μυστικό για την τέλεια σάλτσα αματριτσιάνα είναι μια σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα της. Η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί μόνο γκουαντσιάλε, ντομάτες Σαν Μαρτζάνο και πεκορίνο, για την ακρίβεια μόνο πεκορίνο ρομάνο. Κανένας Αματριτσιάνος δεν βάζει σκόρδο και δεν θα άφηναν ούτε έναν μισελενάτο σεφ να «ασελγήσει» πάνω στο γαστρονομικό καμάρι της πόλης τους. Κι αν νομίζετε πως οι κάτοικοι του Αματρίτσε θα σταματούσαν εκεί, κάνετε λάθος, καθώς έχουν ανοιχτή διαμάχη και με τους Ρωμαίους που τολμούν και φτιάχνουν την αματριτσιάνα με μπουκατίνι, ενώ οι ίδιοι χρησιμοποιούν μόνο σπαγγέτι. 

Είπαμε οι Ιταλοί παίρνουν πολύ στα σοβαρά το φαγητό, γι΄αυτό και ίσως η κουζίνα τους θεωρείται μια από τις πιο πλούσιες παγκοσμίως, με φανατικούς θαυμαστές σε κάθε γωνιά της γης. Τυριά, αλλαντικά και ψωμιά, μετατρέπονται σε τέχνη στα χέρια των Ιταλών, ενώ χωρίς αυτούς δεν θα απολαμβάναμε ζυμαρικά με πλούσιες σάλτσες, πίτσες με τραγανή ζύμη και κρεμώδη παγωτά. 

Η 17η Ιανουάριου έχει καθιερωθεί σαν Παγκόσμια Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας, λόγω του Sant’Antonio Abate, ενός από τους δημοφιλέστερους αγίους της Καθολικής Εκκλησίας, προστάτη των κρεοπωλών και των αλλαντοποιών. Σύμφωνα με την ιταλική παράδοση, την ίδια μέρα ξεκινά και το καρναβάλι. Στόχος της Ημέρας είναι η προάσπιση της ιταλικής κουζίνας και των προϊόντων της από τους «παραχαράκτες» της, η ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για την αυθεντική και ποιοτική ιταλική κουζίνα και η προστασία του καταναλωτή από τα εστιατόρια που φέρουν την ένδειξη «Ιταλικό».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας, η Popaganda διάλεξε μερικά αθηναϊκά μαγαζιά που την τιμούν όπως της αξίζει και σερβίρουν ιταλικό φαγητό, όσο πιο κοντά γίνεται στο αυθεντικό (και μάλλον δεν βάζουν σκόρδο στην αματριτσιάνα).

Cupola

Σπαγγέτι καρμπονάρα με καπνιστή pancetta, κρόκο αυγού και pecorino. Φωτογραφία: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Άνοιξε τις πόρτες του το 2017, σε έναν πεζόδρομο στο Παγκράτι και σερβίρει αληθινή καρμπονάρα, χωρίς ίχνος κρέμας γάλακτος. Στον κατάλογο του Cupola, θα βρείτε μακαρονάδες με αυθεντικές ιταλικές σάλτσες, αλλαντικά και τυριά, που όπως και οι περισσότερες πρώτες ύλες, έρχονται κατευθείαν από την Ιταλία, γλυκά όπως tiramisu που στήνεται εκείνη την ώρα με mascarpone, espresso, marsala και savoiardi και φυσικά πίτσες με τραγανή ζύμη, που ψήνονται στον ξυλόφουρνο που δεσπόζει στην ανοιχτή κουζίνα.

***Cupola, Ευφορίωνος 13, Παγκράτι. Τηλ: 2114117444

Ovio

Λαβράκι gravlax affumicato. Φωτογραφία:Ανδρέας Σιμόπουλος / FOSPHOTOS

Τον Πανό Ιωαννίδη το ευρύ κοινό τον γνώρισε μέσα από την μικρή οθόνη και το Master Chef, όπου μαζί με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο και τον Σωτήρη Κοντιζά, προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε εκκολαπτόμενους σεφ και λάτρεις της μαγειρικής γενικότερα. Ο ίδιος όμως, έχει χρόνια εμπειρίας στις κουζίνες, με αγαπημένη του την ιταλική. Γι΄αυτό και το Ovio, το οποίο άνοιξε τον χειμώνα του 2019 στην οδό Απόλλωνος στο Σύνταγμα, είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα. «Ακριβώς επειδή η ιταλική κουζίνα είναι τόσο mainstream, ονειρεύομαι έναν κόσμο γαστρονομικά μορφωμένο που ξέρει να ξεχωρίζει την ποιότητα τόσο των υλικών, όσο και των τεχνικών», είχε δηλώσει ο ίδιος στην Ζωή Παρασίδη λίγες μέρες αφού το Ovio είχε αρχίσει να σερβίρει τα πρώτα του πιάτα.

***Ovio, Απόλλωνος 4, Σύνταγμα. Tηλ: 2114115755

Drupes & Drips

Aperitivo α λα ιταλικά. Φωτογραφία: Δημήτρης Κουλελής

Οι Ιταλοί συνηθίζουν στο διάλειμμα τους, πριν επιστρέψουν και πάλι στο γραφείο, να πίνουν ένα κρασί ή μια μπίρα χαμηλών αλκοολικών βαθμών και να τσιμπολογάνε τυριά και αλλαντικά. Αυτήν την νοοτροπία μετέφερε σε ένα στενό στο Κουκάκι το Drupes & Drips, η πρώτη σπριτζερία της πρωτεύουσας. Οι πρώτες ύλες εδώ είναι εκλεκτές και διαλεγμένες από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, ενώ το Spritz πίνεται αυστηρά παγωμένο. 

***Ζήτρου 20, Κουκάκι. Τηλ: 2109230052

La Bella Napoli

Για το ζυμάρι στη Bella Napoli χρησιμοποιείται μόνο αλεύρι, νερό, αλάτι και λίγη μαγιά. Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

Ο Μάρκο Τζεναμπόνι μπορεί να είναι βέρος Μιλανέζος, αλλά μεγάλη του αγάπη είναι η ναπολιτάνικη πίτσα. Η άλλη του μεγάλη αγάπη είναι η σύζυγός του, ο έρωτας για την οποία τον έφερε στην Ελλάδα. Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως σε εκείνη χρωστάμε την Bella Napoli, την πιο αυθεντική ιταλική πίτσα της Αθήνας. Οι πρώτες ύλες έρχονται από την Ιταλία, η ζύμη είναι λεπτή και τραγανή, ενώ η κάθε πίτσα ψήνεται το πολύ για  1 λεπτό και 10 δευτερόλεπτα. Στην πιτσαρία του Νέου Κόσμου τα τραπέζια είναι λίγα, αλλά η ζήτηση μεγάλη.

***Ρουμπέση 64, Νέος Κόσμος. Τηλ: 2111150602

Steve’s

Mακαρονάδα με κοκκινιστούς κεφτέδες ή αλλιώς spaghetti and meatballs.

Μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα, οι Ιταλοί μετανάστευαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες, με πολλούς από αυτούς να αναζητούν την τύχη τους στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και κάπως έτσι δημιουργήθηκε μια νέα ιταλική κουζίνα, αυτή των μεταναστών. Αυτή την κουζίνα υπηρετεί το Steve’s. Εδώ θα φάτε mac ‘n’ cheese, spaghetti and meatballs, αλλά και πίτσες, το ζυμάρι των οποίων ωριμάζει για τέσσερις μέρες. 

***Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός. Τηλ: 211169126

Melt

Φυστίκι, αυθεντική μαύρη σοκολάτα, μοσχολέμονο, ρόδι και αλατισμένη καραμέλα, είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που θα βρείτε στο Melt. Φωτογραφίa: Νατάσσα Πανταζοπούλου

Οι Ιταλοί δεν μας χάρισαν μόνο την πίτσα και τα ζυμαρικά, μας γνώρισαν και το gelato. Το αυθεντικό ιταλικό gelato υπηρετούν και οι άνθρωποι του Melt. Άνοιξε τις πόρτες του το 2019 και δεν άργησε να γίνει σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του παγωτού στο κέντρο της Αθήνας. «Αφιερώσαμε χρόνο στο να μυηθούμε στην τέχνη του. Η εμπειρία της αποκωδικοποίησής του μας συνεπήρε. Ταξιδέψαμε στην Ιταλία για να μάθουμε τα μυστικά των δασκάλων του», δήλωσε το 2020 ο Χρήστος Κουρλαμπάς στην Popaganda. Στο Melt οι πρώτες ύλες προέρχονται από την ελληνική γη, εκτός από τους  ιδιαίτερους ξηρούς καρπούς που προέρχονται από τη γειτονική Ιταλία. 

***Αιόλου 19, Αθήνα

L’ Antica Napoli

Η ζύμη στην πιο ναπολιτάνικη pizzeria της πόλης φτιάχνεται χωρίς λιπαρά, από βιολογικό αλεύρι Ιταλίας, ενώ όλα τα υλικά εισάγονται από την γείτονα χώρα. Φωτογραφία: Νατάσα Πανταζοπούλου

Η Pizzeria L’ Antica Napoli βρίσκεται στην Καλλιθέα και κάθε μέρα από τον ξυλόφουρνό της βγαίνουν λαχταριστές πίτσες για όλα τα γούστα. Οι συνταγές είναι πάντα αυθεντικές ιταλικές, ενώ οι μυρωδιές και τα αρώματα που αναδύονται στον χώρο, θα σας ταξιδέψουν αμέσως στην Νάπολη μια άλλης εποχής. Στην L’ Antica Napoli το ζυμάρι είναι φτιαγμένο με την μέθοδο της «αργής ωρίμανσης», ενώ τα υλικά είναι πάντα φρέσκα και κορυφαίας ποιότητας.

***Σοφοκλέους 62, Καλλιθέα 176 71, Ελλάδα, Τηλέφωνο: 2109531500

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι