Categories: ΓΕΥΣΗ

Ο ανανεωμένος Senios είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό καφενείο, ένα μεζεδοπωλείο με τα όλα του

«Σένιος» είναι ο κομψός, ο περιποιημένος. Η λέξη παραπέμπει σε μια άλλη εποχή, «τότε που οι άνδρες με καινούργιο κουστούμι, κολώνια και γαρίφαλο στο πέτο συναντούσαν την αγαπημένη τους στο κέντρο της Αθήνας».

Σήμερα, συχνάζουν κυρίως στην Καλαμιώτου, σε μια γωνία της που αγαπά τις εικόνες του πάλαι ποτέ αθηναϊκού ευ ζην και τις προσαρμόσει στο σήμερα. Ο Senios που εγκαταστάθηκε πριν έναν χρόνο σε έναν δρόμο που του πάει -για την ακρίβεια, στον πεζόδρομο των υφασματάδικων- και μας συστήθηκε ως ένα μέρος με αναφορές στα αστικά καφενεία της Αθήνας. Όταν άνοιξε μιλούσαμε για ένα all day bar που πάντρευε τον εκλεπτυσμένο χώρο του με «πειραγμένες» ελληνικές γεύσεις και εκπληκτικά cocktails.

Η ομάδα του Theory Bar & More ξέρει όσοι λίγοι που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα πώς να δημιουργήσει ένα διαφορετικό και επιτυχημένο concept εξόδου. Κι έτσι, μας ξανασυστήνει τo πιο σένιο εγχείρημά της κάνοντας ακόμα πιο ξεκάθαρες τις προθέσεις της. Ο ανανεωμένος Senios είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό καφενείο, ένα μεζεδοπωλείο με τα όλα του (και με όλη τη σημασία που θα έπρεπε να έχει αυτός ο βασανισμένος όρος), είναι το νέο μέρος του κέντρου  που ξεπερνάει αυτό που αποκαλούμε «new age καφενέ» και δημιουργεί τον δικό του ασυναγώνιστο και μοναδικό χαρακτήρα. 

Κάτι άλλαξε στην Καλαμιώτου…

Ο Senios έχει ενδιαφέροντα νέα

Η τωρινή αισθητική του Senios θέλει καρέκλες από ξύλο και κλασική ψάθα θυμίζοντας σκηνικό που συναντάμε σε ξεχασμένα από τον χρόνο μαγαζιά της πόλης ή σε πλατείες χωριών.  Από τα ηχεία του, ακούγεται πλέον ελληνική μουσική, ρεμπέτικα και έντεχνα.

Σημαντικές και πολύ ενδιαφέρουσες αλλαγές έγιναν στο φαγητό του. Ο ανερχόμενος σεφ, Δήμος Μπαλόπουλος -που έχει ενθουσιάσει την Αθήνα με τη δουλειά του στο ΦΒΚ- έχει δημιουργήσει έναν κατάλογο που βασίζεται στην παράδοση και την εποχικότητα των υλικών. Κατανοητά και απόλυτα γνώριμα, τα νέα πιάτα του Senios προορίζονται για να μοιραστούν στο τραπέζι. Αλοιφές όπως η μελιτζανοσαλάτα, η ταραμοσαλάτα και η  τυροκαυτερή προσφέρονται στην καλύτερη εκδοχή τους, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, η λακέρδα, ο γαύρος μαρινάτος και τα διάφορα τουρσί με σάλτσα μυρωδικών είναι προτάσεις που βασίζονται στην καλύτερη πρώτη ύλη και αποτελούν μια greek tapas προσέγγιση. 

Πλέον προσφέρει γνώριμες γεύσεις, αγαπημένους μεζέδες στην καλύτερη εκδοχή τους, έχει μια greek tapas προσέγγιση.

Ο σεφ, Δήμος Μπαλόπουλος, έχει δημιουργήσει έναν κατάλογο που βασίζεται στην παράδοση και την εποχικότητα των υλικών.

Τα νέα πιάτα του Senios προορίζονται για να μοιραστούν στο τραπέζι…

…όπως μοιράζονται στα τραπέζια των κλασικών ελληνικών καφενείων.

H νέα κουζίνα του Senios δεν θέλει να μπει κάτω από την ταμπέλα της δημιουργικής, αλλά, θέλει να προσφέρει comfort συνταγές πραγματικά προσεγμένες. Θα βρείτε λοιπόν γεύσεις όπως πατατοκροκέτες γεμιστές με σπετζοφάι, κολοκυθάκια τηγανητά με παλαιωμένο ανθότυρο Κρήτης, φάβα με κρεμμύδια φούρνου, γαριδάκι στο τηγάνι και χταπόδι ξυδάτο, μοσχαρίσια κεφτεδάκια και χοιρινό ψιλοκομμένο με τηγανόψωμο, μαγειρευτά ημέρας και πολλά ακόμα που επιβεβαιώνουν ότι η νέα ζωή του Senios κοιτάζει στο παρελθόν με τη μαγειρική γνώση του σήμερα. Τα πιάτα του κοστίζουν από 4 ευρώ και δεν ξεπερνούν τα 14, όσο κάνει δηλαδή το φρέσκο ψαράκι ημέρας. 

Οι γευστικές του προτάσεις συνοδεύονται από πολλά, διαφορετικά και premium τσίπουρα, ούζα και ηδύποτα.

Γι’ αυτό, ο ανανεωμένος Senios είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό καφενείο, ένα μεζεδοπωλείο με τα όλα του.

Τα βαρέλια- σήμα κατατεθέν του στέκονται στο σημείο που τα πρωτοείδαμε και ταιριάζουν ακόμα πιο πολύ στην καινούργια του ταυτότητα. Εκεί, η ομάδα του Senios παλαιώνει cocktails με ελληνικά spirits, όπως το Old Fashioned με Μetaxa αλλά και το δικό της τσίπουρο που το προτείνει με tonic, σε ένα πρωτότυπο και αναπάντεχο γευστικά σερβίρισμα. 

Τα βαρέλια- σήμα κατατεθέν του στέκονται στο σημείο που τα πρωτοείδαμε, για όσους θέλουν να απολαύσουν παλαιωμένα cocktails με ελληνικά αποστάγματα.

Κοντά τους όμως στέκονται πλέον τα μυρωδικά και τα μπαχάρια που δίνουν γεύση στη νέα του κουζίνα.

Καθώς όμως τα ελληνικά αποστάγματα παίρνουν τη θέση που τους αξίζει τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στον παγκόσμιο bartending χάρτη, το Senios μας προτείνει να τα εξερευνήσουμε, να εντρυφήσουμε σ’ αυτά και να τα απολαύσουμε ατόφια, να δοκιμάσουμε πολλά, διαφορετικά και premium τσίπουρα, ούζα και ηδύποτα αφού μας δίνει τη δυνατότητα να τα παραγγείλουμε σε 60ml (από 3 ευρώ). Για όσους απολαμβάνουν περισσότερο το κρασί, η λίστα του στηρίζεται στον ελληνικό αμπελώνα και έχει προτάσεις αλλιώτικες.

Ο καφές που θα πιείτε στο Senios αλέθεται μέσα στο μαγαζί…

…στο καφεκοπτείο που θα συναντήσετε,

ανεβαίνοντας στο πατάρι.

Απο τις 8 το πρωί, το Senios κρατάει τον ρόλο του παραδοσιακού καφενείου σερβίροντας καφέ που έρχεται βέβαια από φάρμες όλο του κόσμου και έχει αλεστεί στο δικό του καφεκοπτείο το οποίο θα συναντήσετε ανεβαίνοντας στο πατάρι. Μέχρι να ανοίξει η κουζίνα του στις 10, προσφέρει χωριάτικες φραντζόλες κομμένες στη μέση που γεμίζονται με αλλαντικά και τυριά που θα δείτε στη βιτρίνα του, παραδοσιακά ελληνικά πιάτα βασισμένα στα αυγά αλλά και γλυκά όπως μια καρυδόπιτα με παγωτό καϊμάκι κι ένα γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού. 

Ο Senios του κέντρου κοιτάζει στο παρελθόν…

και το προσαρμόζει ποιοτικά στο σήμερα.

Senios, Καλαμιώτου 15, Τηλ: 2103318778
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.