Categories: ΘΕΑΤΡΟ

Εθνικό Θέατρο: Όλο το ρεπερτόριο της νέας σεζόν.

Το περιμέναμε, αδημονούσαμε και αναρωτιόμασταν. Γιατί με την επικείμενη αλλαγή στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης (και) του Εθνικού Θεάτρου, για πρώτη φορά δεν είχε ανακοινωθεί το ρεπερτόριο της σεζόν 2019-2020. Αναρωτιόμασταν, λοιπόν, τι θα κάνει ο Δημήτρης Λιγνάδης. Θα κρατήσει το πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει ο Στάθης Λιβαθινός; Θα βάλει κάποιες δικές του πινελιές; Η απάντηση ήρθε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ο Δημήτρης Λιγνάδης απαντά και στις απορίες μας: «Αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου στις 31 Αυγούστου του 2019 και έχοντας ως γνώμονα και κριτήριο την πεποίθησή μου πως πρέπει να υπάρχει συνέπεια και εξελικτική συνέχεια στη χάραξη της πολιτικής αυτού του τόσο σημαντικού πολιτιστικού οργανισμού της χώρας μας, υλοποιώ – σχεδόν στο σύνολό του – το ρεπερτόριο που εύλογα είχε σχεδιάσει η προηγούμενη καλλιτεχνική διεύθυνση για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2019-2020. Άμεσος στόχος της νέας διεύθυνσης είναι, αξιοποιώντας τη δυναμική και τις κατακτήσεις του φορέα, να περάσουμε γρήγορα σε έναν γόνιμο μετασχηματισμό σε επίπεδο δομής, ρεπερτορίου και φυσιογνωμίας του Εθνικού Θεάτρου». 

Το πρώτο που παρατηρούμε είναι ότι οι παραστάσεις στη σκηνή «Κατίνα Παξινού» του REX, δεν είναι κάτω από την ομπρέλα «Πειραματική Σκηνή». Είναι απλώς το πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης. Προφανώς το τι ακριβώς σκέφτεται να κάνει ο Δημήτρης Λιγνάδης με την Πειραματική, αλλά και συνολικά οι σκέψεις και οι σχεδιασμοί του, θα διευκρινιστούν στη συνάντηση που θα κάνει ο νεός καλλιτεχνικός διευθυντής με τους δημοσιογράφους μέσα στον Οκτώβριο, όπως μάθαμε. Η δεύτερη είδηση είναι ότι τα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ», με θέμα τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, θα κατηφορίσουν στο Εθνικό τον Φεβρουάριο του 2020 σε σκηνοθεσία Γιωργή Τσουρή. Και εκτός από τον προγραμματισμό των παραστάσεων,  συνεχίζουν όλες οι δράσεις που είχαν τη σφραγίδα του Εθνικού: το «Θέατρο Express» και «Οι ιστορίες καθ’ οδόν», παραστάσεις μέσα σε λωφορεία που κάνουν στάσεις σε σημεία του Λεκανοπέδιου σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη· το «Επισκεπτήριο», τα «Παραμύθια», το «Θέατρο στα ελληνικά», το Θέατρο Με, Από, Για εφήβους, τα θεατρικά εργαστήρια στις Φυλακές Κορυδαλλού και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα. 

Οι επαναλήψεις:

Το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου ξεκινάει με επαναλήψεις περυσινών επιτυχιών σε όλες τις σκηνές:

«Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλλο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου στην Κεντρική Σκηνή (μέχρι 27/10/19). 

• Στη Νέα Σκηνή το «Ξύπνα Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη (μέχρι 5/1/20).

• Στο Θέατρο REX «Μαρίκα Κοτοπούλη», η μουσικοθεατρική σύνθεση «Ο άνθρωπος που γελά» που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ (μέχρι 10/11/19). 

• Στη Σκηνή «Κατίνα Παξινού» του REX η παράσταση «Να τελειώνουμε με τον Εντυ Μπέλγκελ» του Εντουάρ Λουί, σε σκηνοθεσία Ηλία Αδάμ (από 6 έως 17/11/19). 

Θα επαναληφθεί επίσης, αλλά στην Κεντρική Σκηνή, η «Χριστουγεννιάτική ιστορία», το μιούζικαλ που βασίζεται στη διασκευή του Τζακ Θορν με πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (από 15 Νοεμβρίου 2019 μέχρι 12 Ιανουαρίου 2020). 

«Απόψε αυτοσχεδιάζουμε»

Το νέο πρόγραμμα:

Το νέο πρόγραμμα του Εθνικού έχει ως εξής:

Κεντρική Σκηνή

«Μάκβεθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης , Σκηνικά – Κοστούμια: Εύα Νάθενα , Μουσική: Μίνως Μάτσας, Συνεργάτις Σκηνοθέτης: Αναστασία Διαμαντοπούλου Διανομή (με αλφαβητική σειρά):Βασίλης Καραμπούλας, Μαρία Κίτσου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Δημήτρης Λιγνάδης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιώργος Μπινιάρης, Ράνια Οικονομίδου, Ορέστης Τζιόβας, κ.α. Από 7/2 έως 8/3/2020.

«Η κυρία του Μαξίμ» του Ζωρζ Φεντώ, σε σκηνοθεσία και μετάφραση Θωμά Μοσχόπουλου. Παίζουν: Θανάσης Αλευράς, Αφροδίτη Αντωνάκη, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Μάνος Γαλάνης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Έμιλυ Κολιανδρή, Αυγουστίνος Κουμουλός, Πέλλα Μακροδημήτρη, Θέμης Πάνου, Άννα Πατητή, Πέτρος Σκαρμέας, Μαρία Τζάνη, Κώστας Φιλίππογλου, Γιάννης Φιλίππου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος. Από 21/3 έως 31/5/2020. 

Νέα Σκηνή

Νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού, έπειτα από ανάθεση, από τις 16 Ιανουαρίου ώς τις 12 Απριλίου 2020. Παίζουν: Δέσποινα Γιαννοπούλου , Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Κατσιαδάκη, Χρήστος Κραγιόπουλος, Νίκος Λεκάκης, Χριστίνα Μαξούρη, Αλεξία Μπεζίκη, Αργύρης Ξάφης. 

• Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Σε σας που με ακούτε» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αβρανά. Παίζουν: Ιερώνυμος Καλετσάνος, Λάμπρος Κτεναβός, Αλεξάνδρος Μαυρόπουλος, Μιχάλης Μουλακάκης, Αγλαΐα Παππά, Ξένια Παυλοπούλου, Ελένη Ρουσσινού, Πηνελόπη Τσιλίκα. Από 30 Απριλίου ως 7 Ιουνίου 2020. 

Θέατρο REX «Μαρίκα Κοτοπούλη»

«Το καινούργιο σπίτι» του Κάρλο Γκολντόνι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη και μουσική Πάνου Ηλιούπουλου. Παίζουν: Χάρης Ανδριανός, Αντώνης Αντωνόπουλος, Άγγελος Αποστολίδης, Στέλλα Βογιατζάκη, Πολύδωρος Βογιατζής, Αντώνης Γκρίτσης, Θανάσης Δήμου, Τάσος Καραχάλιος, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ντένης Μακρής, Βασίλης Μίχας, Μαρία Πανουργιά, Εύη Σαουλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα. Μουσικοί: Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), κ.α. Από 22 Νοεμβρίου 2019 έως 9 Φεβρουαρίου 2020. 

• Το νέο έργο των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου που είναι ανάθεση από το Εθνικό και έχει τίτλο «Φεγγάρι από χαρτί». Σκηνοθετούν οι συγγραφείς και τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Κυπουργός. Παίζουν: Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Τζόυς Ευείδη, Αναστάσια Ζάχου, Σταύρος Καραγιάννης, Ελίτα Κουνάδη, Σπύρος Κυριακός, Λάμπρος Κωνσταντέας, Εριέτα Μανούρη, Χρύσα Μιχαλοπούλου, Μάξιμος Μουμούρης, Δανάη Μπάρκα, Γιάννης Μπουραζάνας, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Τζίνη Παπαδοπούλου, Άρης Πλασκασοβίτης, Μαριαλένα Ροζάκη, Εύα Σιμάτου, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Τσούρμας. Από 20/2/20 έως 31/5/20. 

• Η ομάδα C for Circus ολοκληρώνει τη σεζόν στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» με το έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ «Love & Information» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Γαβρέλα. Παναγιώτης Γαβρέλας, Βαλέρια Δημητριάδου, Μαρία Ελισάβετ Κοτίνη, Παύλος Παυλίδης, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Νατάσα Ρουστάνη. Από 29 Απριλίου μέχρι 31 Μαΐου 2020.

«Ο άνθρωπος που γελά»

Θεατρο REX Σκηνή «Κατίνα Παξινού»

• Το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου «Νερό της Κολωνίας» που θα σκηνοθετήσει η Αργυρώ Χιώτη. Παίζουν: Ελένη Βεργέτη, Κατερίνα Παπανδρέου, Σοφία Πριόβολου, Καλλιόπη Σίμου, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Αργυρώ Χιώτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη. Από 29/11/19 ώς 12/1/20. 

«Και τώρα ο κόσμος ή αυτό που αποκαλούμε «έξω κόσμος», δε σημαίνει τίποτε για μένα»  της Σιμπίλε Μπεργκ, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Παίζουν: Ελένη Ευθυμίου, Στέλλα Νούλη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Κατερίνα Παπανδρέου, Νάνσυ Σιδέρη, Καλλιόπη Σίμου, Νατάσσα Σφενδυλάκη, Αναστασία Χατζάρα. Κρουστά: Βασίλειος Παναγιωτόπουλος. Από 24/1/2020 έως 1/3/2020

Η μαύρη κωμωδία των αδελφών Πρεσνιακόφ «Παίζοντας το θαύμα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή. Παίζουν: Μικές Γλύκας, Ελένη Κουτσιούμπα, Βασίλης Μαγουλιώτης, Λαέρτης Μαλκότσης, Ερρίκος Μηλιάρης, Κώστας Μπερικόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Ηλίας Χατζηγεωργίου. Από 13/3 έως 12/4/20. 

Μικρό Εθνικό

Συνεχίζει τη διαδρομή του το ανακαινισμόενο ισόγειο του REX με παραστάσεις για νέους θεατές κάθε ηλικίας. 

«Χίλιες και μία ιστορίες»

• Η αρχή γίνεται με τις «Χίλιες και μία ιστορίες» του Μάικ Κέννυ, σε σκηνοθεσία των Βάσιας Ατταριάν και Μυρτώς Μακρίδη. Από 13/10 ως 12/4/20. 

• Επαναλαμβάνεται η παράσταση «Μικρές ιστορίες γι’ αγρίους» του Μπερνάρ Φριό σε μετάφραση, σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Μαρίας Σαββίδου. Από 15/10 μέχρι 12 Ιανουαρίου 2020. 

• Ακολουθεί μια παράσταση για θεατές από 3 έως 6 ετών. «Δίπλα-δίπλα» των Αγγελου Αγγέλου και Εμης Σίνη, σε σκηνοθεσία Φοίβου Συμεωνίδη. Από 1η Δεκεμβρίου. 

Στον ίδιο χώρο θα στεγαστούν και τα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ». 

Όλγα Σελλά