Categories: ΓΕΥΣΗ

Οι Eναλλακτικές Bakers της Αθήνας μας έστειλαν συνταγές για τα φετινά σας μελομακάρονα

Έφτασε η εποχή που αφήνουμε για λίγο πίσω μας όλες τις άλλες γευστικές μας κόντρες -από την «πίτσα ή σουβλάκι» μέχρι την «σούσι ή ταϊλανδέζικο» και πιάνουμε μια άλλη, πιο γλυκιά και γιορτινή. Ήρθε η ώρα να χωριστούμε σε στρατόπεδα για το δίλημμα «μελομακάρονo ή κουραμπιές».

Στην Κολοκοτρώνη, στα headquarters της Popaganda καταλήξαμε ότι είμαστε με το μελωμένο και πασπαλισμένο με καρύδι γλυκό των Χριστουγέννων. 

Η επικρατέστερη ιστορία γύρω από την καταγωγή του μελομακάρονου είναι πένθιμη.  Ετυμολογικά εξετάζοντάς το, η λέξη μακαρόνι φαίνεται να έχει τη ρίζα της στη βυζαντινή «μακαρωνία» που με τη σειρά της προέρχεται από την αρχαιοελληνική «μακαρία». Αυτές οι δυο λέξεις αφορούν νεκρώσιμα δείπνα στα οποία σερβίρονταν μακαρόνια και μια πίτα στο σχήμα του σημερινού μελομακάρονου. Πότε ακριβώς προστέθηκε το μέλι και τα καρύδια κανείς δεν ξέρει αλλά αυτά φαίνεται να είναι τα συστατικά του γλυκού που το έχουν συνδέσει με τα Χριστούγεννα μιας και τα δύο αποτελούν σύμβολα της ευζωίας που ευχόμαστε και επιθυμούμε από κάθε νέα χρονιά.  

Μιας και το 2020 ζυμώσαμε όσο ποτέ άλλοτε στο σπίτι, καθώς γνωρίσαμε τις εναλλακτικές bakers της Αθήνας και του instagram που αγάπησαν τα ψησίματα πριν την καραντίνα, σκεφτήκαμε ότι αυτή είναι και  η ιδανική χρονιά για να τους ζητήσουμε μία συνταγή για μελομακάρονα. Και όπως αναμέναμε, οι συνταγές τους δεν στερούνται πρωτοτυπίας. 

Τα προτιμάτε τραγανά και λιγότερο σιροπιασμένα; Χρειάζεστε μια vegan εκδοχή τους; Έχετε πάθει κι εσείς εμμονή με το χαρούπι; Νοσταλγείτε ακόμα το καλοκαίρι; Είστε της παράδοσης στα γλυκά αλλά θέλετε και το twist σας. Σας έχουμε μια συνταγή για κάθε περίπτωση. 

Η Άννα Χαλικιά του “Anna’s Sweet Tooth” μας στέλνει μελομακάρονα χαρουπιού με σιρόπι χαρουπόμελου

Όπως τα περιγράφει, «είναι μελομακάρονα για τους hardcore λάτρεις των προϊόντων χαρουπιού. Παρόλο που έχουν τα συνήθη μπαχαρικά και μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού, δεν θυμίζουν πολύ τα κλασικά γιατί η γεύση του χαρουπιού είναι αρκετά έντονη, όπως και το άρωμά του. Ωστόσο είναι γλυκά, -περισσότερο στο team τραγανά- νόστιμα, vegan και μια ευχάριστη αλλαγή για όποιον θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό». 

Μερίδες: 42-45 μελομακάρονα Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά  

Υλικά για το σιρόπι & το σερβίρισμα

  • 250 ml νερό
  • 250 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 100 γρ. χαρουπόμελο*
  • 2 κ.σ. καρύδια, τριμμένα πολύ ψιλά

Υλικά για τα μελομακάρονα

  • 300 γρ. αλεύρι ολικής
  • 200 γρ. χαρουπάλευρο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 120 ml ηλιέλαιο
  • 60 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 40 ml κονιάκ
  • 1 κ.σ. (κοφτή) κανέλα
  • ⅓ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 60 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά (από τη στιγμή που πάρει βράση). Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χαρουπόμελο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Ετοιμάζουμε τα μελομακάρονα. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το χαρουπάλευρο και το μπέικιν πάουντερ.
  3. Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  4. Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και όταν αφρίσει, προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε.
  5. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί ενιαία ζύμη (θα είναι πιο θριφτή από την κλασική), προσέχοντας να μην παραζυμώσουμε.
  6. Πλάθουμε μικρά οβάλ μελομακάρονα των 20 γρ. και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε ελαφρώς με την κάτω πλευρά πιρουνιού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για περίπου 28-30 λεπτά.
  7. Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και όπως είναι καυτά-καυτά τα βουτάμε σε δόσεις στο κρύο σιρόπι για περίπου 50’’- 60’’ (κι απ’ τις δυο μεριές). Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.
  8. Έξτρα βήμα: επειδή είναι σχετικά τραγανά μελομακάρονα, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να τα σιροπιάζουμε, κάνουμε το εξής. Το σιρόπι που μας περίσσεψε στην κατσαρόλα είναι αρκετά ρευστό, επομένως το βάζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά και το αφήνουμε να μειωθεί στο ½ ή ⅓ και να γίνει πιο πηχτό. Το αφήνουμε να κρυώσει και κάθε τόσο σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα, τις επόμενες μέρες.

* Βρίσκουμε το χαρουπόμελο σε καταστήματα με προϊόντα ειδικής διατροφής/βιολογικά κ.λ.π. Είναι vegan προϊόν (δεν είναι το ίδιο με το “μέλι χαρουπιάς”), σκουρόχρωμο, πηχτό και μοιάζει σε γεύση και υφή με το πετιμέζι.

Η Μαρία Παπαδοπούλου (@nommobakes) φέρνει μια μπουκιά καλοκαίρι μέσα στα Χριστούγεννα

«Με το χειμώνα μόλις να ξεκινά και τις διακοπές στην παραλία να είναι ακόμα πολύ μακριά, η μόνη λύση για μένα ήταν να βάλω ένα καλοκαιρινό twist στα Χριστούγεννα και γέμιση ινδοκάρυδο στα μελομακάρονά μου. Αυτή είναι η nut-free, αλλά σίγουρα όχι coconut-free, εκδοχή μου».

Για το Σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. μέλι
  • 200 γρ. νερό
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
  • 6 γαρύφαλλα
  • 1 στικ κανέλα

Εκτέλεση 

  1. Το σιρόπι θα το χρησιμοποιήσουμε κρύο, οπότε το ετοιμάζουμε πρώτο, τουλάχιστον 2 ώρες πριν τα μελομακάρονα.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 1-2 λεπτά πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφού βεβαιωθούμε ότι η ζάχαρη έχει λιώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για τη γέμιση ινδοκάρυδο 

  • 1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα
  • 200 γρ. ινδοκάρυδο

Εκτέλεση 

  1. Συνδυάζουμε τα δύο υλικά σε ένα μπολ μέχρι να έχουμε ένα αρκετά σφιχτό, ομοιόμορφο μείγμα.
  2. Καλύπτουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, έτσι ώστε το μείγμα να είναι πιο εύχρηστο.

Για τα Μελομακάρονα

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ινδοκάρυδο
  • ½ κ.γ. baking powder
  • 150 γρ. ηλιέλαιο
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. cognac
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 140 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • ½ κ.γ. baking soda

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C  στον αέρα.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το ινδοκάρυδο και το baking powder.
  3. Συνδυάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το χυμό πορτοκάλι και την baking soda, σε ένα μεγάλο μπολ.
  4. Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε την πορτοκαλάδα με την baking soda και μόλις αφρίσουν τα αδειάζουμε στο μείγμα των υγρών και ανακατεύουμε.
  5. Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το μείγμα με τα στερεά στο μπολ με τα υγρά με ένα σύρμα. Αν δυσκολευόμαστε με το σύρμα όσο δένει η ζύμη, συνεχίζουμε με τα χέρια ή με μία μαρίζ μέχρι να μην φαίνεται καθόλου αλεύρι. (Η ζύμη είναι αρκετά εύπλαστη, αλλά δεν χρειάζεται παραπάνω αλεύρι.
  6. Σ’ αυτό το σημείο είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε τα μελομακάρονά.
  7. Βγάζουμε το μείγμα με το ινδοκάρυδο από το ψυγείο και σχηματίζουμε με τα χέρια μας περίπου 35-40 λεπτά στικάκια, από μισό κουταλάκι του γλυκού μείγμα το καθένα και περίπου 3 εκ. σε μήκος.
  8. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπαλάκια 30γρ. (1 γεμάτη κουταλιά της σούπας). Πιέζουμε τη ζύμη στην παλάμη μας  ελαφρά για να σχηματίσουμε χώρο για τη γέμιση, βάζουμε το στικάκι με το ινδοκάρυδο που ετοιμάσαμε , το περιτυλίγουμε καλά με τη ζύμη και το πλάθουμε να γίνει ομοιόμορφο εξωτερικά.
  9. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί με λαδόκολλα,  με λιγα εκατοστά απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
  10. Ψήνουμε για 25-27 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα εξωτερικά.
  11. Με το που βγουν τα μελομακάρονα απ’ το φούρνο τα βουτάμε στο κρύο πλέον σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα, τα σουρώνουμε και  τα πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο.

*Η συνταγή βγάζει 35-40 μελομακάρονα.

*Θα περισσέψει αρκετή από τη γέμιση καρύδας, αλλά μπορούμε να την κάνουμε τρουφάκια (ή να την φάμε έτσι όπως είναι)

Η Μαριέττα Κωστούρου του Anthos Cupcakes φτιάχνει κλασικά μελομακάρονα με μικρά twists 

«Τα αρώματα από τα εσπεριδοειδή, επιλεγμένα από το δικό μου μποστάνι, και του βουτύρου δίνουν ένα ακαταμάχητο άρωμα και μια πιο τραγανή υφή από τα συνηθισμένα. Αν και απλή, η γέμιση δίνει ένα πολύ ωραίο twist σε όλη τη συνταγή, καθώς οι περισσότεροι όταν τα τρώνε νομίζουν ότι έχουν σοκολάτα!». 

Υλικά για μελομακάρονα

  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα βούτυρο
  • 1 κούπα ζαχαρη
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. αμμωνία
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.σ. γαρύφαλλο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ (μπορείτε και παραπάνω αν τα θέλετε πιο boozy)
  • 1 με 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για γέμιση 

Σε ένα μούλτι χτυπήστε καρύδια, κανέλα, γαρύφαλο και λίγη φρυγανιά

Υλικά για σιρόπι 

  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα μέλι
  • φλούδα από πορτοκάλι και λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μίξερ χτυπάμε το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το κονιάκ. Έχοντας το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα, προσθέτουμε μέσα στον χυμό πορτοκαλιού την αμμωνία και τη σόδα. Αμέσως, ο χυμός θα αφρίσει.
  3. Τον ρίχνουμε μέσα στο μείγμα και συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του αλευριού. Κλείνουμε το μίξερ και συνεχίζουμε τη διαδικασία πλάθοντας με τα χέρια. Το μείγμα θα πρέπει να είναι απαλό και να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Βεβαιωθείτε ότι έχει μπει αρκετό αλεύρι, διαφορετικά θα σας απλώσουν στο ψήσιμο. Χρειάζεται να πλάσετε αμέσως τα μελομακάρονα και να μπουν σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 αέρα για 20 λεπτά.
  5. Αν τα θέλετε με γεμιστά, καθώς τα πλάθετε, κάντε μία λουκουβίτσα με το δάχτυλό σας και προσθέστε 1/2 κ.γ. γέμιση. Αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Προετοιμασία σιροπιού

  1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκάλι, λεμόνι και το ξύλο κανέλας.
  2. Μόλις πάρει βράση αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Κρατάμε το σιρόπι σε χαμηλό βρασμό και σιροπιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα.
  3. Σερβίρουμε με τριμμένο καρύδι.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.