Categories: ΓΕΥΣΗ

Όσα νόστιμα της Αθήνας μας έλειψαν κι είναι πάλι κοντά μας, με delivery και take away

Επιχειρούν να αναδείξουν την εγχώρια κουζίνα, θέλουν να καταρρίψουν κλισέ για τις κουζίνες κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και για το αποτέλεσμα που φτάνει σε εμάς που περιμένουμε έξω από αυτές. 

Όπως μας είχαν πει κατά την περίοδο της καραντίνας και αναμένοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το μέλλον της εστίασης, στην Ελλάδα υπάρχει το σκεπτικό ότι το take-away ή delivery αφορά μόνο το «γρήγορο» φαγητό. «Ωστόσο είναι ένα στερεότυπο που σιγά σιγά το αποβάλλουμε καθώς υπάρχουν εστιατόρια που προσφέρουν πολύ αξιόλογο φαγητό και λαμβάνοντας υπόψη την κρίση που διανύουμε πιστεύω πως θα ακολουθήσουν και άλλα εστιατόρια αυτή τη φιλοσοφία».  

Παρότι λοιπόν οι ίδιοι αποφεύγουν τις ταμπέλες και προτιμούν να ταυτιστούν στο μυαλό μας με το καλομαγειρεμένο φαγητό, εμείς θα πούμε ότι το Άλφicon του Παγκρατίου (Ηρώνδα 8, τηλ. 2169005059) , ένα γαστρονομικό εστιατόριο  με πιάτα υψηλών προδιαγραφών βρήκε μια εξαιρετική λύση και επιχειρεί να ξανανοίξει την κουζίνα του στα νέα δεδομένα, προσαρμόζοντας το μενού του έτσι ώστε να μπορούμε να το απολαύσουμε στον προσωπικό μας χώρο. Από την Τρίτη 12 Μαΐου, με delivery και take away, οι Νίκος Βοργιάς και ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα θα βάλουν στα πιάτα του σπιτιού μας έναν λουκουμά γαρίδας  με κρέμα μπανάνας και πούδρα μυρωδικών, ένα τηγανόψωμο με παστουρμά, κουλί ντομάτας και λαδοτύρι Μυτιλήνης, μια φέτα παναρισμένη σε λευκό και μαύρο σουσάμι και μέλι (σκεφτείτε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου είδαμε στον λογαριασμό του οδηγού Michelin στο Twitter τη φέτα από το φθινοπωρινό μενού τους) μια μακαρονόπιτα με φυτικό χοίρο, καραμελωμένο κρεμμύδι και αρωματισμένο γιαούρτι, έναν μουσακά με μοσχαρίσιο κιμά, κρέμα μελιτζάνας, πουρέ πατάτας, μπεσαμέλ κι αυτά είναι μόνο τα πρώτα.

Στο μενού του θα βρείτε επίσης τρεις πολύ ενδιαφέρουσες σαλάτες, side dishes σαν τη φλουδάτη πατάτα και κλασικές αλοιφές  όπως ο λευκός ταραμάς και το τζατζίκι, πάντα με την υπογραφή των δύο νεαρών, πολύ ταλαντούχων σεφ και δημιουργών του Άλφicon, Όσο για τα κυρίως μας ετοιμάζουν σκιουφιχτά με τόνο, ελιές και κάπαρη, μια σεφταλιά με μοσχαρίσιο κιμά, κρέμα κρεμμυδιού, αλμυρίκια  αλλά και ψάρι ημέρας πλακί  με ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριές, ελιά και μαϊντανό. Δεν θα μας λείψουν τα προσεγμένα γλυκά τους κι έτσι το επιδόρπιο μας μετά το φαγητό στο σπίτι -από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι να ξανανοίξουν τα εστιατόρια- θα είναι μια μηλόπιτα με μαρέγκα και κράμπλ αμυγδάλου, ο μούστος με μουσταλευριά και μουστοκούλουρο, η λευκή φράουλα με μπαβαρουάζ λευκής σοκολάτας, κουλί φράουλας και μπισκότο φυστίκι. 

Το Άλφicon εστιάζει στον συνδυασμό φαγητού και ποτού, σε συνεργασία με μικρούς τοπικούς παραγωγούς, ανά την Ελλάδα, στοχεύει στην ανάδειξη των αγνών ελληνικών γεύσεων και στην παρουσίαση βιοδυναμικών και ήπιας παρέμβασης κρασιών. Γι’ αυτό και στο νέο του μενού για έξω μας προσφέρει και μερικά από τα διαλεχτά κρασιά του, προσιτές ετικέτες από κτήματα όπως του Σκλάβου, του Δουλουφάκη και του Τάτση θα φτάνουν στην πόρτα σας μαζί με το γεύμα σας. 

Το πολύ ποιοτικό κρητικό ρακάδικο των Εξαρχείων, το Ρακουμέλ (Εμμανουήλ Μπενάκη 71, τηλ. 2103800506) μας εξέπληξε με την πρόσφατη ιδέα του που ακολουθεί το μετά τον κορωνοϊό παράδειγμα αστεράτων εστιατορίων του εξωτερικού. Δημιούργησε ένα pop up μενού, αφού θα ανοίξει εκτάκτως για μία μόνο μέρα αυτή την Κυριακή 10 Μαΐου για take away και delivery, για να ετοιμάσει το κυριακάτικο τραπέζι. Η καλεσμένη και εξαιρετική σεφ Ιάνθη Μιχαλάκη ετοίμασε ένα πλήρες μενού, με αγαπημένα πιάτα του μαγαζιού αλλά και νέες συνταγές. Όπως έγραψε η ομάδα του Ρακουμέλ «μεταφέρουμε (ή παίρνεις μόνος σου) την εμπειρία του Ρακουμέλ σπίτι σου, μαζί με δωράκια, καλούδια και εκπλήξεις. Το μενού πωλείται όπως είναι (επιπλωμένο) και είναι σχεδιασμένο για δύο άτομα. Ο αριθμός των μενού είναι προκαθορισμένος (οπότε όποιος προλάβει, μην σπρώχνεστε, κρατάμε αποστάσεις) και η υπηρεσία του delivery αφορά μόνο την περιοχή των Εξαρχείων (άντε και το νότιο Κολωνάκι, αδέρφια μας είναι). Οι υπόλοιπες περιοχές δεν αποκλείονται, αλλά θα πρέπει να παραλάβετε το μενού μόνοι σας από το μαγαζί, να πιούμε και μια ρακή στα όρθια». Το συγκεκριμένο μενού έγινε πριν λίγες ώρες sold out, ωστόσο μείνετε συντονισμένοι γιατί μπορεί να υπάρξουν κι άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν πρωτοάνοιξαν πριν από 26 χρόνια τα Γιουβετσάκια της Άνω Γλυφάδας (Μορέως 45 & Ιθώμης 20,τηλ. 210 9648081) λειτουργούσαν κυρίως με delivery, βάζοντας μάλιστα τις μαμαδίστικες και με την καλύτερη πρώτη ύλη συνταγές τους σε πήλινα σκεύη, στα οποία οφείλει το μαγαζί το όνομά του. Αν και έχει να βγάλει πολλά χρόνια το φαγητό της εκτός του χώρου της (από το 2005), μία από τις καλύτερες ταβέρνες της Αθήνας λειτουργεί εδώ και πολλές μέρες για take away αλλάζοντας καθημερινά το μενού που μπορείτε να δείτε στη σελίδα της στο facebook.

Πριν από δύο χρόνια περίπου, η άφιξη του Lollo’s Atene (Εθνικής Αντιστάσεως 3α, τηλ. 2106801040) έκανε πολλούς να παραληρούν για το γεγονός ότι η αγαπημένη τους αντιπαριώτικη πίτσα θα ψήνεται πλέον και στην Αθήνα, συγκεκριμένα, στο Χαλάνδρι. Το ιταλικό εστιατόριο που φημίζεται για τις pinse του -τις ρωμαϊκές οβάλ πίτσες του με το πολύ λεπτό ζυμάρι που φτιάχνεται από βιολογικά άλευρα και ωριμάζει για τουλάχιστον για 36 ώρες. Το Lollo’s προσφέρει πλέον τις πολλές συνταγές του σε δύο πλατφόρμες delivery

Όσοι προλάβατε να γνωρίσετε και να δοκιμάσετε όσα προσφέρει το Naif (Λεοντίου 10, τηλ. 2109334946) που άνοιξε πίσω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σημειώστε ότι άνοιξε για take away του specialty καφέ του ενώ από μέρα σε μέρα αναμένουμε την έναρξη του delivery μενού του. Θα σας φέρνει και τη ναπολιτάνικη πίτσα του που πρόλαβε να αποκτήσει τη φήμη της, κι ας εμφανίστηκε λίγο πριν όλα κλείσουν και τα τραπέζια της Αθήνας μαζευτούν. 

Πριν από 9 χρόνια, το Juicy Grill (Λεωφ. Περικλέους 37, τηλ. 2155203201) πήρε κάτι συνυφασμένο με το fast food και το μετέτρεψε σε μια νόστιμη πρόταση εξόδου. Έγινε συνώνυμο των μεγάλων μερίδων καιτων  μεγάλων ουρών, ενώ εκτός από τα burgers του με τα πραγματικά ζουμερά μπιφτέκια υπάρχουν εκείνοι που μπαίνουν στο μαγαζί και ζητάνε πακέτο μόνο ένα cheesecake ημέρας. Πλέον, το μπεργκεράδικο του Χολαργού κάνει το όνειρο πολλών φανατικών του πραγματικότητα, αφού μόλις άρχισε να δουλεύει και με delivery

Το πιο μικρό και μάλλον το καλύτερο ταϊλανδέζικο της πόλης βρίσκεται στο Κουκάκι, σερβίρει παραδοσιακές συνταγές, κρατάει χαμηλά τις τιμές και θέλει να μας μάθει τα πάντα για την κουζίνα της Ταϊλάνδης, να μας μεταφέρει στα πλαστικά τραπέζια και στα καροτσάκια των δρόμων και των νυχτερινών αγορών, σε ένα μέρος που το φαγητό είναι απόλυτα comfort.  

Το αγαπημένο μας Tuk Tuk (Βεΐκου 40, τηλ. 2114051947) έδινε το φαγητό σε πακέτο -αφού ποτέ δεν χωράμε να το απολαύσουμε όλοι στον χώρο του- και αφού αυτές τις μέρες δεν μπορούμε να περιμένουμε υπομονετικά για μια θέση στη μπάρα του όσο και να το θέλουμε, πλέον μας ταξιδεύει από το σπίτι μας στη χώρα της Νοτιοανατολική Ασίας και με delivery

Βραβευμένο και δικαίως πολυπαινεμένο, το Feyrouz (Καρόρη 23 & Αιόλου, τηλ. 2130318060) είναι ένας προορισμός για γρήγορο φαγητό που φτιάχνεται όμως με τη μέγιστη προσοχή, είναι ένα μέρος που προσφέρει γεύσεις οι οποίες ανταγωνίζονται εστιατορικά πιάτα. Με τη ταμπουλέ Αντιοχείας, τη σούπα μαχλούτα, τα τέλεια- σήμα κατατεθέν λαχματζούν, τα μοναδικά στο είδος τους πεϊνιρλί (αν δεν δοκιμάσετε τον κόκορα, να το κάνετε) και το ρύζι βοσπόρου, οι γείτονές μας έχουν φέρει πλούσιο το άρωμα Ανατολής στο κέντρο της Αθήνας μαγεύοντας ντόπιους και τουρίστες.

Ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα 11 Μαΐου. Επίσης, μάθαμε ότι από 1 Ιούνιου θα μας χορταίνουν και με delivery ενώ έχουν και πολλές νέες και άκρως ενδιαφέρουσες ιδέες που ετοιμάζουν, αναμένουμε λοιπόν να δημοσιεύσουν τα πολύ ευχάριστα νέα τους.  

Το ALEX the fresh pasta bar (Πλ. Δεξαμενής 3, τηλ. 2103644142) ήταν από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ένα μαγαζί για take away ποιοτικά και ολόφρεσκα ζυμαρικά, έτσι κι αλλιώς τα τραπέζια που διαθέτει ο μικρός του χώρος είναι μετρημένα. Όμως η Άλεξ Βασιλάτου σκέφτηκε έναν ακόμα τρόπο να βάλει τις πεντανόστιμες και χειροποίητες γεύσεις της στο σπίτι μας. Πλέον προσφέρει ένα ταψί με λαζάνια έτοιμα και φτιαγμένα από την ίδια για να τα ψήσουμε στον φούρνο μας, τα «Κλεοπάτρα» με ελαφριά σπιτική μπεσαμέλ, τυριά, μυστική πικάντικη κόκκινη σάλτσα και τα κλασικά με μπεσαμέλ, τυριά και μοσχαρίσιο κιμά. Φροντίστε μόνο να κάνετε την παραγγελία σας δύο μέρες πριν, το ίδιο ισχύει για τα συσκευασμένα ζυμαρικά και τις σάλτσες της. 

Για τα κατ’ οίκον ποτά σας

Φιγουράρει σταθερα στη λίστα των World’s 50 Best Bars κι αυτή τη στιγμή, ένα από τα πιο κορυφαία μπαρ της Αθήνας και του κόσμου φέρνει τα cocktails του στην πόρτα μας.  Οι προτάσεις του Baba Au Rum (Κλειτίου 6, τηλ. 2117109140) φτάνουν έτοιμες για τα ποτήρια μας, μέσα σε ειδική σακούλα κενού αέρος με 2 μερίδες ποτού, με τις απαραίτητες γαρνιτούρες και τον καλύτερο πάγο από την ICE UP. 

Σε περίπτωση που κάνετε τις βόλτες σας στην περιοχή του Παγκρατίου, το Frater and Soror (Αμύντα 6, τηλ. 2107213720), η τζιντονερία που στην κάβα της έχει περίπου 50 ετικέτες τζιν, προσφέρει αυτές τις μέρες με delivery τα The Clumsies Original Cocktails (του 6ου δηλαδή καλυτερου μπαρ στον κόσμο αυτή τη στιγμή, στη λίστα των World’s 50 Best Bars) εκτός από το φαγητό της. Μπορείτε να προμηθεύτειτε το perfect gin tonic σας και take out από τον χώρο του στην Πλατεία Προσκόπων. 

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη