Η Anthea’s ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο στη Τζια. Τρεις άνθρωποι που ζούσαν και δούλευαν στην Αθήνα, η Καλλιόπη Γεωργαντή, ο Νικόλας Τιμολέων και ο Όθωνας Μεντής αποφάσισαν να κάνουν στροφή ζωής και να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή σε ένα κυκλαδίτικο νησί. «Ψάχναμε αρκετό καιρό να διαλέξουμε μια καλλιέργεια. Θέλαμε ένα φυτό που να ευδοκιμεί στις Κυκλάδες, να μην χρειάζεται πολύ νερό και να κάνει καλό στην υγεία διαλέξαμε τα φραγκόσυκα για όλους αυτούς τους λόγους. Τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, τα μέλια της, το μελισσοκέρι, τα όσπρια και το φυσικό αλάτι δεν άργησαν να προστεθούν στα προϊόντα μας. Τα μελίσσια ήρθαν πολύ γρήγορα στο πλάνο, μας μιας που αν κοιτάξεις γύρω από το κτήμα με τα φραγκόσυκα θα δεις ότι η φύση οργιάζει. Τα βουνά είναι γεμάτα με θυμάρια, θρούμπια ρίγανες και άλλα βότανα. Ο Νικόλας που ενθουσιάστηκε με την προοπτική να φτιάξει δικό του μέλι, ξεκίνησε την διαδικασία. Διάβαζε και μάθαινε δίπλα σε πολύ έμπειρους μελισσοκόμους που μας στήριξαν και του μάθαιναν την δύσκολή δουλειά του μελισσιού», λέει η Καλλιόπη.
«Έτσι πέρυσι βγάλαμε το πρώτο μας μέλι, που η ανάλυση στο χημείο μας έδειξε ότι είχαμε στα χέρια μας ένα πολύ καλό μέλι με 65% περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους θυμαριού. Αυτό που σε συναρπάζει στον κόσμο των μελισσών είναι η οργάνωση της κοινωνίας τους και ο ταξικός διαχωρισμός τους. Δουλεύοντας με το μελίσσι, καταλαβαίνεις πως δεν είναι μόνο το μέλι αυτό που μπορεί να πάρει ο άνθρωπος από τις μέλισσες. Η συνεργασία του Νικόλα με έναν αθλητή-μελισσοκόμο προσέθεσε στα προϊόντα μας το Anthea’s bee Elixir, μια φυσική υπερτροφή που συνδυάζει μαγικά όλα τα προϊόντων της μέλισσας μέσα σε ένα βαζάκι. Περιέχει μέλι, πρόπολη, γύρη και βασιλικό πολτό. Με ένα κουταλάκι την ημέρα απ’ αυτό το φυσικό ελιξίριο νιώθεις τρομερή απίστευτη ευεξία. Στην ουσία πρόκειται για ένα φυσικό δυναμωτικό, ότι καλύτερο μπορεί να βάλει κάποιος στο σώμα του για να ξεκινήσει την ημέρα Σύντομα σκεφτήκαμε να φτιάξουμε και ένα μελισσοκέρι. Το ανάβεις και μυρίζει μέλι όλο το σπίτι». Η Καλλιόπη έχει σπουδάσει οικονομικά και ναυτιλιακά, σπουδές φαινομενικά άσχετες με την σημερινή της δραστηριότητα. «Έχω ταξιδέψει πολύ σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα και έτσι ανακάλυψα τον πλούτο της χώρας μας. Ευτυχώς, διαθέτουμε ακόμα καθαρά εδάφη και μια από τις πλουσιότερες χλωρίδες. Είδα την δύναμη της καλλιέργειας σε αρωματικά φυτά και βότανα, φρούτα και λαχανικά. Έτσι πριν από τέσσερα χρόνια πάνω σε μια στροφή της ζωής μου, μου γεννήθηκε η ανάγκη να φύγω λίγο από την Αθήνα. Υποστηρικτές και συνοδοιπόρους βρήκα τον σύντροφό μου Νικόλα (που είναι οικονομολόγος), τον γιο μου Όθωνα και την κόρη μου Βερούσκα, που πίστεψαν πολύ σε αυτό»
«Τα φραγκόσυκα τα διαλέξαμε γιατί είναι ένα φυτό που έχει πολλαπλές χρήσεις. Είναι θρεπτικό για τον οργανισμό και περιέχει πολλές βιταμίνες και ανόργανα μέταλλα, απαραίτητα για τον οργανισμό. Θεωρείται το χάπι της φύσης για τον διαβήτη “τύπου β”. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές και το λάδι του έχει χρήση στα καλλυντικά ως ένα σπάνιο και αρκετά ακριβό έλαιο». Ο γιός της, Όθωνας είναι τώρα 28 χρονών και αυτή η αλλαγή πλεύσης φαίνεται να τον επηρέασε περισσότερο απ’ ότι περίμενε. «Εγώ προέρχομαι από τον χώρο της μουσικής και στην αρχή ήταν αρκετά σκληρό για έναν άνθρωπο της πόλης σαν εμένα να ασχολείται με την γη. Σίγουρα έχει μια πολύ γοητευτική πλευρά αλλά χρειάζεσαι χρόνο για να συνηθίσεις τον ρυθμό της φύσης, δεν είναι πάντα όλα ρόδινα. Δεν περίμενα ποτέ θα έβρισκα τόσο ενδιαφέρον σε όλα αυτά. Περισσότερα έψαχνα να βρω μια ιδέα να δώσω στην μητέρα μου, ξέροντας ότι ήθελε να ασχοληθεί με την φύση. Σε ένα ταξίδι μου στην Αμερική είδα την συγκεκριμένη καλλιέργεια, μου φάνηκε ενδιαφέρον, μετέφερα την εικόνα στην μητέρα μου και ξεκινήσαμε». Καθώς η Καλλιόπη μου έδειχνε ένα ένα τα προϊόντα με προέτρεψε να δοκιμάσω τα αμύγδαλα. Η γεύση τους με πήγε στα αμύγδαλα που σπάγαμε όταν ήμασταν παιδιά με την ξαδέρφη μου στον κήπο του δημοτικού σχολείου του χωριού, καθισμένες για ώρες με την πέτρα στο χέρι. Αυτό το μικρό αμυγδαλάκι με την έντονη γεύση και μυρωδιά. «Μέσα στα κτήματά μας υπήρχαν αμυγδαλιές. Κάποια στιγμή δοκίμασα τον καρπό του δέντρου και ξετρελάθηκα. Όλη η περιοχή γύρω από τα κτήματα μας είναι γεμάτη από αμυγδαλεώνες που ήταν για χρόνια εγκαταλελειμμένοι. Ζητήσαμε να μας αφήσουν να συλλέξουμε τον καρπό. Τα δέντρα αυτά είναι άνυδρα. Δηλαδή όταν σταματήσουν οι βροχές δεν ποτίζονται ξανά, δεν ραντίζονται και δεν χρησιμοποιούμε λιπάσματα, γι αυτό έχουν αυτή την τόσο ωραία και γλυκιά γεύση. Κάπως έτσι προέκυψε η επαφή και με τις αμυγδαλιές».
Η συζήτηση πήγε στους έλληνες παραγωγούς και την εξαγωγή των προϊόντων και η κυρία Καλλιόπη μου εξήγησε πόσο σημαντική θα ήταν η συσπείρωση των καλλιεργητών και μικροπαραγωγών. «Είσαι πιο δυνατός και πιο ανταγωνιστικός αν βγεις έξω με μια μεγάλη παραγωγή παρά αν πας μόνος σου να πουλήσεις για παράδειγμα το μέλι σου. Αυτό το είδα στην Ιταλία και εντυπωσιάστηκα. Υπάρχει τρομερή οργάνωση και αλληλοβοήθεια μεταξύ των παραγωγών. Εγώ από την πλευρά μου προσπαθώ όσο μπορώ να ενώσω τις δυνάμεις μου με άλλους ανθρώπους που ασχολούνται με βιολογική παραγωγή. Οι φακές μας είναι από έναν παραγωγό στην Θεσσαλονίκη ο οποίος κάνει απίστευτα καλή δουλειά και το αλάτι μας το παίρνουμε από ένα φίλο στα Κύθηρα που το μαζεύει και το καθαρίζει με το χέρι από τι βραχονησίδες. Κανένα χημικό δεν χρησιμοποιείται στην διαδικασία που είναι επίπονη και κουραστική». Όσον αφορά το όνομα Anthea’s, ο Όθωνας μου εξηγεί πως χρησιμοποιείτο σαν προσωνύμιο που δινόταν στην θεά Ήρα, στο Αιγαίο και στην Κρήτη, κυρίως που την χαρακτήριζε σαν την θεά της καρποφορίας και της γονιμότητας.