Είναι Τετάρτη βράδυ στα γραφεία της ομάδας του botilia στην Καλλιθέα, η ημέρα της εβδομάδας που η ομάδα των οινολόγων της πλατφόρμας δοκιμάζει τα κρασιά της εβδομάδας. Πριν μπω στο δωμάτιο με το οβάλ τραπέζι πάνω στο οποίο βρίσκονταν ήδη ένα σωρό σπάνιες φιάλες κρασιού που περίμεναν να δοκιμαστούν, μίλησα με τον Άγγελο Δαμουλιάνο, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας, ο οποίος μου εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στη δημιουργία του σάιτ, τη διαδικασία που ακολουθείται κατά την επιλογή των ετικετών, τα διαμάντια που κρύβει ο ελληνικός αμπελώνας και τις ξεχασμένες ελληνικές τοπικές ποικιλίες που επανέρχονται δριμύτερες. Έπειτα ήρθε και η σειρά της γευσιγνωσίας. Και μπορεί να μην αναγνώρισα στο άρωμα του κρασιού «τις νότες από ζουμπούλι» ή «το φόντο καπνού και μόκας» όπως σχολίαζαν οι γνώστες της παρέας, σημειωτέον βέβαια ότι η αυθυποβολή είναι ύπουλο πράγμα κι όταν ακούς κάτι μπορεί και να το αναγνωρίσεις χωρίς να το έχεις επισημάνει εσύ ο ίδιος, αλλά έφυγα από εκεί με χαμόγελο στα χείλη και με αρκετές σημειώσεις για τη λίστα των αγορών μου.
Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι υπάρχει ξαφνικά τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το κρασί στη χώρα μας;
Καταρχήν γιατί το ελληνικό κρασί βελτιώθηκε πολύ και βελτιώνεται συνεχώς. Σίγουρα, η κρίση έπαιξε μεγάλο ρόλο καθώς η τιμή του κρασιού είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτή των σκληρών ποτών. Επιπλέον, μπαρ και εστιατόρια δίνουν πλέον μεγαλύτερη σημασία στις λίστες κρασιών τους, ακόμα και σε αυτά που διαθέτουν σε ποτήρι αναδεικνύοντας το κρασί ως επιλογή ποτού κατά την έξοδο.
Τι είναι ακριβώς το botilia.gr και γιατί να αγοράσει κανείς κρασί από εσάς και όχι από την κάβα ή το σούπερ μάρκετ;
Το Βotilia.gr είναι ένας νέος, διαφορετικός τρόπος να επιλέγεις και να αγοράζεις κρασί. Είναι πρακτικά μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που φέρνει κοντά τους φίλους του καλού κρασιού με τους οινοπαραγωγούς. Λειτουργεί με μέλη και δεν υπάρχει κανένα κόστος εγγραφής. Μπαίνοντας στο σάιτ, τα μέλη έχουν στη διάθεσή τους αυστηρά φιλτραρισμένα εξαιρετικά και δυσεύρετα ελληνικά κρασιά, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και συλλεκτικά. Τα κρασιά αυτά έχουν δοκιμαστεί και επιλεγεί με πολύ αυστηρά κριτήρια και έχουν κερδίσει επάξια τη θέση τους. Για αυτά θα βρουν αναλυτική περιγραφή για τα αρώματα και τις γεύσεις τους καθώς και γενικότερα στοιχεία για το κρασί, τις ποικιλίες του και τον παραγωγό του. Προτείνονται γευστικοί συνδυασμοί τους με φαγητό και συνοδεύονται από συνταγές που θα τα αναδείξουν. Όλες οι ανακαλύψεις μας διατίθενται για τρεις εβδομάδες στην τιμή του οινοποιείου, δηλαδή σημαντικά κάτω από την τιμή τους στο ράφι και αυτό είναι το βασικό σημείο στο οποίο διαφοροποιούμαστε. Αρκετά δε από τα επιλεγμένα κρασιά είναι σπάνια και διατίθενται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες που μπορεί να μην ξεπερνούν τα 2 – 3 κιβώτια.
Πως βρήκατε τους συνεργάτες σας;
Αυτή τη στιγμή η σταθερή ομάδα περιλαμβάνει οινολόγους και ανθρώπους του χώρου ενώ στις δοκιμές και επιλογές μας κατά καιρούς συμμετέχουν sommeliers, χημικοί τροφίμων, οινοπαραγωγοί (ποτέ στα δικά τους κρασιά), αλλά και απλοί φίλοι του κρασιού μέλη του botilia.gr. O κύριος Βασίλης Ντουρτόγλου, καθηγητής των ΤΕΙ Οινολογίας Αθήνας, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο όλο μας εγχείρημα, μας καθοδήγησε και μας βοήθησε ιδιαίτερα στο θέμα της επιλογής των συνεργατών που θα συμπλήρωναν την ομάδα ενώ παράλληλα μας συμβούλεψε σε αρκετά θέματα που πιθανόν να είχαμε παραβλέψει λόγω του αυθορμητισμού και του ενθουσιασμού μας.
Ποια ήταν η αντίδραση των οινοποιών στο εγχείρημά σας;
Ήταν απόλυτο λογικό στα αρχικά μας βήματα αρκετοί να μην αντιλαμβάνονταν την ιδέα και τον τρόπο λειτουργίας της. Χρειάστηκε αρκετός κόπος για να εξηγήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τη διστακτικότητά και την επιφύλαξή τους τόσο για την ιδέα μας όσο και για την παρουσίαση και διάθεση μέσω ίντερνετ. Σήμερα βέβαια έχουμε φτάσει στο σημείο να επικοινωνούν μαζί μας μικρότεροι αλλά και μεγάλοι παραγωγοί προκειμένου να δοκιμάσουμε ιδιαίτερα, πειραματικά ή κρασιά πολύ περιορισμένης παραγωγής.
Πόσα περίπου οινοποιεία υπάρχουν στη χώρα μας και σε ποια σημεία της χώρας γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή;
Η εικόνα που έχω είναι ότι τα οινοποιεία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι περίπου 600 ενώ οι οινοπαραγωγοί ξεπερνούν τους 3.000. Υπάρχουν πολλές οινοπαραγωγικές ζώνες στην Ελλάδα με κυριότερες αυτή τη στιγμή τη Νεμέα που είναι η μεγαλύτερη αλλά και τη Σαντορίνη και τη Νάουσα που είναι οι πρέσβειρες του ελληνικού αμπελώνα στο εξωτερικό.
Υπάρχει κάποια τάση όσον αφορά τον ελληνικό αμπελώνα;
Ευτυχώς, οι Έλληνες παραγωγοί δείχνουν να συνειδητοποιούν τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα και πλέον δίνουν βάρος στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των γηγενών ελληνικών και κάποιες φορές ξεχασμένων ποικιλιών.
Ποιες είναι οι ξεχασμένες ελληνικές ποικιλίες που επανέρχονται στο προσκήνιο;
Για αυτές μπορώ να σας μιλάω για ώρες! Ποικιλίες όπως η Κυδωνίτσα και το Λαγόρθι στην Πελοπόννησο, το Παμίτι στη Θράκη, το Πρεκνιάρικο στη Νάουσα, το Βλάχικο και το Καλομάτι στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, το Γουστολύδι σε Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά, το Μούχταρο από τον Παρνασσό που δίνει απίστευτα κόκκινα κρασιά, η Ντεμπίνα από τη Ζίτσα η οποία επανέρχεται δυναμικά, το Σταυρωτό, η Βηλάνα, το Κοτσυφάλι, το Μαντηλάρι, το Βιδιανό, το Λιάτικο και το Θραψαθήρι της Κρήτης, είναι μερικές μόνο από αυτές που πλέον χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιών που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από πολλά του εξωτερικού. Κάποιες από αυτές έχουν ευφάνταστα ονόματα όπως η Γαϊδουριά του Αιγαίου, ο Ροκανιάρης, ο Γαϊδουροροδίτης και ο Σκυλοπνίχτης του οποίου οι χοντρές φλούδες έπνιγαν τους σκύλους που το έτρωγαν.
Πέρα από τα γευστικά κριτήρια, ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να διαθέτει ένα κρασί για να μπει στο σάιτ σας;
Το βασικότερο κριτήριο είναι το να είναι ένα κρασί που θα ξαναγοράζαμε. Πέραν τούτου όπως αντιλαμβάνεστε σημαντικό ρόλο παίζει η σπανιότητα και η ιδιαιτερότητα του. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό ένας οινοπαραγωγός να μας εμπιστευτεί τα τελευταία μπουκάλια ενός συλλεκτικού κρασιού και εμείς με τη σειρά μας να προσφέρουμε στους φίλους του Botilia.gr τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ένα δυσεύρετο κρασί και να το εκτιμήσουν.
Σε ποιες τιμές κυμαίνονται οι φιάλες που διαθέτετε;
Το καλό κρασί δεν είναι απαραίτητα ακριβό. Στις επιλογές μας έχουν βρεθεί και βρίσκονται αρκετά κρασιά με τιμή που κάποιες φορές ακόμη πέφτει και κάτω από 5 €.
Πείτε μου μερικά από τα σχόλια που σημειώνετε στα χαρτιά σας κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας.
Εντάξει, ορισμένες φορές οι περιγραφές είναι ανεκδιήγητες. Έχω δει περιγραφή αρώματος ως το άρωμα του φύλλου του γιούκα, και μάλιστα όταν αυτό σπάει. Τις προάλλες, σε προβληματικό μπουκάλι που μύριζε άσχημα, υπήρξε έντονη διαφωνία για το αν μυρίζει γαύρο τηγανιτό ή ξυδάτο. Ένα merlot μύριζε φρεσκοβρεγμένο χώμα, για την ακρίβεια πατημένο όπως συμπλήρωσε ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας, η Έλενα. Γενικότερα η φαντασία είναι κάτι που δεν μας λείπει και τις προάλλες έβλεπαν τα δάκρυα στο ποτήρι να κυλάνε θανατηφόρα αργά ή την οξύτητα να ξυρίζει κόντρα
Περιγράψτε μου μια συνηθισμένη Τετάρτη γευσιγνωσίας στα γραφεία σας.
Η Τετάρτη είναι η σταθερή μέρα δοκιμών και την περιμένουμε όλοι μας. Μαζευόμαστε έξι με επτά άτομα από τους οποίους συνήθως τα πέντε είμαστε τα σταθερά μέλη της ομάδας και οι υπόλοιποι είναι φίλοι και καλεσμένοι μας, συνήθως άνθρωποι του χώρου ή και απλά μέλη του Botilia.gr. Δοκιμάζουμε κατά μέσο όρο δέκα με δώδεκα κρασιά τα οποία έχουμε φροντίσει να βρίσκονται σε ιδανική θερμοκρασία. Κρατάμε γευσιγνωστικές σημειώσεις και στο τέλος συγκρίνουμε τα αποτελέσματα και αποφασίζουμε από κοινού αν θα επιλέξουμε κάποια από τα κρασιά που δοκιμάσαμε. Μπορεί να ακούγεται μια τυπική, συντηρητική διαδικασία ωστόσο πρέπει κάποιος να τη φανταστεί σε συνδυασμό με μια παρέα που περνάει καλά κάνοντας αυτό που αγαπάει περισσότερο. Ο συνδυασμός αυτών των δύο δημιουργεί ένα κλίμα, που όπως λένε και οι καλεσμένοι μας, κάνει την εμπειρία αξέχαστη.
Ποια είναι τα «διαμάντια» που έχετε ανακαλύψει τελευταία;
Πρόσφατα δοκιμάσαμε το Primus, ένα ιδιαίτερο λευκό από την ποικιλία Ντεμπίνα της Ζίτσας που κάθε οινόφιλος πρέπει να δοκιμάσει. Πραγματικό διαμάντι αποδείχτηκε η διαμαντόπετρα του οινοποιείου Διαμαντάκη από την Κρήτη, ενώ την παράσταση αυτές τις μέρες κλέβουν δύο παλαιωμένα ξινόμαυρα του 1997 και 1999 (ενώ ετοιμάζουμε και ακόμη παλιότερα) από το Chateau Πήγασος στη Νάουσα.
Πόση επισκεψιμότητα έχετε; Πόσα νέα μέλη εγγράφονται καθημερινά;
Τα μέλη του Botilia.gr ξεπερνούν σήμερα τα 2.000 και καθημερινά εγγράφονται πλέον 30-40 νέα μέλη. Η ιδέα μεταφέρεται από στόμα σε στόμα και τα περισσότερα από τα μέλη μας μαθαίνουν για εμάς από φίλους.
Το botilia.gr θα βρίσκεται στο φετινό χριστουγεννιάτικο Μeet Μarket από 19-22 Δεκεμβρίου στην Αθηναΐδα και θα γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια με γευσιγνωσίες, παραγωγούς και δώρα. www.botilia.gr