ΓΕΥΣΗ

Η Μαργιώρα στην Κύθνο είναι από μόνη της ένας προορισμός

Τα Θερμιά -το δεύτερο όνομα της Κύθνου– είναι ένα νησί με καταπληκτική νησιωτική ενδοχώρα, μαγικές παραλίες και υπέροχους ανθρώπους και προσφέρεται για αξέχαστες εμπειρίες. Μια από αυτές και η Μαργιώρα στο παλιό αρχοντικό στη Χώρα.

Μόλις μιάμιση ώρα από το Λαύριο ή τρεις ώρες από τον Πειραιά, η Κύθνος παρέμενε για χρόνια ένα από τα πιο παραγνωρισμένα νησιά των Κυκλάδων. Κι όμως είναι ένα νησί που κρύβει πολλά μυστικά και εμπειρίες. Από τις περίπου 100 παραλίες της (τις περισσότερες στις Κυκλάδες και μία από τις πιο εντυπωσιακές, την Κολώνα που στην ουσία είναι μια λωρίδα άμμου που συνδέει το νησί με τη νησίδα του Αγίου Λουκά), τα λουτρά και τις ιαματικές πηγές της, τα γραφικά λιμανάκια, το Σπήλαιο Καταφύκι (ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα) και τις πεζοπορικές διαδρομές, μέχρι τις κεραμοσκεπές στα χωριά της, την παράδοση στην αγγειοπλαστική, τον πλούσιο βυθό για καταδύσεις, μέχρι, φυσικά, τη γραφική Χώρα (ή αλλιώς Μεσαριά). 

Κρυμμένες πλατείες και μικρά πλακόστρωτα δρομάκια, κάτασπρα σπίτια με τοιχογραφίες ή χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, αλλά και κάποια πέτρινα, όμορφα εκκλησάκια, ανεμόμυλοι, είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν ένα καλοκαιρινό σκηνικό βγαλμένο από όνειρο. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, στην είσοδο της Xώρας, βρίσκεται η Μαργιώρα. Το εστιατόριο, wine-cocktail bar και delicatessen, που φέτος μπαίνει στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του και κερδίζει την καρδιά σου από την πρώτη φορά που θα το αντικρίσεις και θα γευτείς τα ιδιαίτερα πιάτα του.

Σ’ ένα επιβλητικό αρχοντικό σπίτι του 1866, το οποίο αποτελούσε το σπίτι της Μαργιώρας (Μαρίας) Βλαστάρη, μιας ισχυρής γυναίκας και εμβληματικής παρουσίας στη ζωή της Κύθνου κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, ο χρόνος σταματά και νιώθεις ότι μεταφέρεσαι σε μια άλλη εποχή. Στο αγαπημένο αυτό σημείο συνάντησης, μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό σας πριν ξεκινήσετε τις βόλτες σας στο νησί, αλλά και να επιστρέψετε εκεί το βράδυ για το δείπνο σας ή για ένα κρασί ή ένα κοκτέιλ. Η Μαργιώρα λειτουργεί από τις 9:30 το πρωί έως τις 14:00 και από τις 19:00 έως τις 00:30. Στις δύο αυλές καθώς και στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο, κάθε μέρα συμβαίνουν πολλά, γι΄αυτό και η Μαργιώρα είναι από μόνη της ένας ειδυλλιακός προορισμός. 

Οι ιδιοκτήτες, ο Φώντας Διαλεισμάς (του οποίου προγιαγιά ήταν η Μαργιώρα Βλαστάρη) και ο Μιχάλης Δανεσσής, πήραν την απόφαση να ανακαινίσουν στην πρώτη καραντίνα το επιβλητικό κτίριο και να του δώσουν νέα ζωή. Κάνοντας πέρυσι την αρχή, συνεχίζουν και επεκτείνουν φέτος και την πολιτιστική ταυτότητα, διοργανώνοντας μια σειρά πολύπλευρων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην ειδικά διαμορφωμένη πίσω αυλή της. Από βραδιές κινηματογράφου σε συνεργασία με καταξιωμένα φεστιβάλ και παραστάσεις stand-up comedy, μέχρι μουσικά lives. Αν φαντάζεστε τη Μαργιώρα σαν μια οικοδέσποινα που θα κάνει τα πάντα για να περάσουν οι καλεσμένοι της αξέχαστες στιγμές στο σπιτικό της, έχετε πέσει μέσα στην αίσθηση που θα σας κατακλύσει όταν βρεθείτε εκεί. Και αυτό αποδεικνύεται και από τις λαχταριστές, γευστικές προτάσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε στο εστιατόριο αλλά και τις λιχουδιές που μπορείτε να πάρετε στη βαλίτσα σας φεύγοντας.  

Φωτογραφία: Νικίας Αλεξανδρής

Φωτογραφία: Νικίας Αλεξανδρής

Για όσα απολαυστικά συμβαίνουν στο εστιατόριο, το wine και cocktail bar της Μαγιώρας, έχουν βάλει το χεράκι αλλά και το μεράκι τους πολλοί άνθρωποι. Κεντρική φιλοσοφία του μενού, το οποίο έχει επιμεληθεί ο αμοργιανός σεφ Άρης Ρούσσος, τόσο στο πρωινό όσο και στο δείπνο, είναι η έμφαση στις κυκλαδίτικες πρώτες ύλες με τις οποίες δημιουργεί ένα χαλαρό, προσεγμένο αλλά και παιχνιδιάρικο μενού, δημιουργικής ελληνικής κουζίνας. 

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χορταστικά με πολλές προτάσεις που, ένα είναι σίγουρο, θα τις αναπολείτε για καιρό μέχρι να επιστρέψετε ξανά: Καγιανά με φέτα, χοιρινή λούζα από την Κέα, τοματίνια confit, τσίλι και σχοινόπρασο πάνω σε ωριμασμένο ζυμάρι, Τηγανίτες με ωριμασμένη γραβιέρα Τήνου, μοσχαρίσιο νούμπουλο Κέρκυρας, πέστο μαϊντανού και κουκουνάρι, Ανοιχτή χορτόπιτα με χόρτα σοταρισμένα, βολάκι Άνδρου και ξύσμα λεμονιού πάνω σε τραγανό φύλλο ή Αυγά ποσέ με καβουρμά Αμοργού, μυρωδικά βότανα και γραβιέρα Κύθνου πανέ. Και αν θέλετε κάτι γλυκό, δοκιμάστε γιαούρτι με σπιτική γκρανόλα φυστικοβούτυρο, αμύγδαλα, φρέσκα φρούτα εποχής και θυμαρίσιο μέλι Κύθνου ή τηγανίτες με μους σοκολάτα και καραμελωμένη μπανάνα. 

Φωτογραφία: Νικίας Αλεξανδρής

Για το δείπνο θα σας προτείνουμε να μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε κάποια από αυτά τα υπέροχα πιάτα που προκαλούν εκρήξεις χαράς στους γευστικούς κάλυκες: τη Σαλάτα Παντζάρι-Καρπούζι με λευκό τυρί με μαστίχα και σουμάκ Άνδρου, κουκουνάρι και βασιλικό, το Τιραντίτο τόνου με ανανά και πίκλα μαραθόριζα, το Μοσχάρι carpaccio με κρέμα από αντζούγια, γραβιέρα Πάρου και πορτοκάλι, τις Φωλιές ”μπριάμ” από φύλλο ρυζιού με μους φέτας, το Τραχανότο με καπνιστές γαρίδες και τραγανή λούζα Κέας, την Χοιρινή Καπνισμένη πανσέτα με ψιλοκομμένη ελληνική σαλάτα με ανανά ή τις μοναδικές Πλακόπιτες: Με πέστο μαϊντανού, δυόσμο και γραβιέρα Νάξου και με Λούζα Κέας, ροδάκινο, δενδρολίβανο και τυρί chèvre (που είναι και ένα από τα φημισμένα πιάτα της Μαργιώρας). Φυσικά θα κλείσετε με γλυκό και τι καλύτερο από τη Σοκολάτα (σε διάφορες υφές) με σάλτσα καραμέλα, χώμα σοκολάτας και παγωτό βανίλια. 

Φωτογραφία: Νικίας Αλεξανδρής

Σας αρέσει να συνοδεύετε το δείπνο σας με κρασί; Τότε είστε στα καλύτερα χέρια αφού το ελληνικό ποιοτικό κρασί, είναι κάτι που θα απολαύσετε στο έπακρο. Ο κορυφαίος sommelier, Άρης Σκλαβενίτης έχει επιμεληθεί μια λίστα με 70 ετικέτες ελληνικών κρασιών. Προτιμάτε ένα διαφορετικό, ιδιαίτερο δροσερό κοκτέιλ ή ένα ποτό που θα αναδύει τα αρώματα της προέλευσής του; Στη Μαργιώρα θα βρείτε και μια πλήρη λίστα cocktail και αποσταγμάτων, υπό την επιμέλεια του Πάνου Κανατσούλη

Μερικά μόνο από τα ιδιαίτερα cocktails που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι τα: Ω να σου! (με vodka, φρέσκες φράουλες, passion fruit και λεμονόχορτο), Margioroni – Η επιστροφή (παραλλαγή του Negroni), Φύκι-Φύκι (με London dry gin, αγγούρι, τζίντζερ και μαστίχα), Ρομαντσάδα (με London dry gin, aperol, μανταρίνι και περγαμόντο) και Tropicana (με λευκό ρούμι, νερό καρύδας, φράουλες και ανθόνερο). 

Επειδή είναι σίγουρο ότι όσα δοκιμάσετε θα σας ξετρελάνουν, να θυμάστε ότι στο εσωτερικό του αρχοντικού (την παλιά “κυριακάτικη σάλα” δηλαδή που έχει διαμορφωθεί ανάλογα), λειτουργεί και ένα μικρό, πανέμορφο delicatessen με επιλεγμένα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών όπου εκτός των άλλων, μπορείτε να πάρετε μαζί σας πολλές από τις γεύσεις που απολαύσατε στο τραπέζι σας. Λέω πολλές γιατί σίγουρα δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε. Η Μαργιώρα είναι το απόλυτο σημείο συνάντησης στην Κύθνο για όσους αναζητούν αυτό το κάτι στις διακοπές τους που θα τις κάνει αξέχαστες. Ένα όμορφο πάντρεμα νοσταλγίας, ανεμελιάς, γευστικών απολαύσεων και πολιτισμού.  

Φωτογραφία: Νικίας Αλεξανδρής

Facebook, Instagram, Website. Τηλ: 22810 31809
POPAGANDA