ΓΕΥΣΗ

Η κομψότητα μιας συνάντησης με άρωμα φίνου Ασύρτικου

«Πριν μπείτε μέσα πρέπει να ξέρετε αν έχετε κάνει κράτηση, αν όντως τρώτε θαλασσινά, ότι το μαγαζί δεν είναι restaurant αλλά ψαροταβέρνα, πως βιαστικοί και νευρικοί δεν σερβίρονται, πως τα ψάρια τα ξεκοκαλίζετε εσείς, πως οι κυριλέδες και οι δήθεν δεν σερβίρονται, πως αν ήρθατε να πιείτε για να ξεχάσετε οφείλετε να περάστε πρώτα από το ταμείο, πως αν ταλαιπωρείτε τους σερβιτόρους δεν είναι σίγουρο πως θα φάτε, πως ό,τι γράφουν τα περιοδικά για αυτό εδώ το magic place είναι ψέματα αφού είναι ακόμη καλύτερο, πως εδώ, τέλος, οι τιμές είναι λαϊκές και το περιβάλλον παρεΐστικο».

Ο απίθανος αυτός δεκάλογος θα σε περιμένει στον πίνακα -συνδυασμός μανιφέστου και υπενθύμισης- με το που ανοίγεις την πόρτα του Ψάριστον, στην επίγεια αυτή θάλασσα που θα βρεις στην «απέναντι πλευρά» του Ολυμπιακού Σταδίου, εκεί, στο Νέο Ηράκλειο, «όλο ίσια στην Κύμης και μετά αριστερά πίσω από τον Μουστάκα και τον Βασιλόπουλο».

Ένα από τα πιο διάσημα «ψαράδικα» της πόλης, διατηρεί ακόμη και τώρα, 24 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το δροσερό θαλασσινό προφίλ του – το παλιό καθαρόαιμο ουζερί έχει βεβαίως δώσει πια τη θέση του, σύμφωνα και με την εξέλιξη της εποχής, σε μια καθαρόαιμη ψαροταβέρνα που τολμά να βουτά στα πελάγη όλου του πλανήτη και να αναδύεται με τους καλύτερους μεζέδες. Που αλλού θα βρεις, για παράδειγμα, τα ακριβοθώρητα χηνόμυδα, τα «πόδια που φυτρώνουν» στα βράχια από την Ισπανία (πες τα και percebes) έτοιμα να σε κατακτήσουν με τους σπάνιους κρυμμένους χυμούς τους;

Μην ψάχνεις στον κατάλογο για την σωστή συνοδευτική γεύση. Το λαμπερό, κρυστάλλινο, απαλό πρασινοκίτρινο χρώμα της φιάλης Λευκό Γράμμα Boutari, θα σε περιμένει στο τραπέζι. Ο φρέσκος αρωματικός χαρακτήρας του, που θυμίζει λεμόνι και εσπεριδοειδή με έντονες νότες ροδάκινου και γκρέιπφρουτ στο τελείωμα, είναι σε ετοιμότητα για να συνοδεύσει κάθε επιλογή σου από τα πέλαγα του καταλόγου: Σπαράγγια με αντζούγιες καφέ και σοκολάτα μαύρη, χταπόδι τηγανητό με μαγιονέζα σκόρδου και νιφάδες χταποδιού, βουτυρόψαρο με φύλλο shico και παρμεζάνα, μανιτάρια με γλυκιά σόγια και γκοργκοντζόλα, ταρτάρ ψαριού με εσπεριδοειδή, αβοκάντο και μαγιονέζα πικάντικη, σεβίτσε λαχανικών με παντζάρι κίτρινο, αβοκάντο, κρεμ ξερό, jalapeno, ραβέντι, φύλλα στρειδιού και σχινόπρασο, καραβίδες σασίμι με καμμένη κρέμα αρωματισμένη με φύκια, βραχάκια πεσκανδρίτσας με spicy oyster mayo, empanadas με καπνιστό ψάρι, γραβιέρα, ντομάτα και sour cream. Αυτά και άλλα τόσα.  

Η φρεσκάδα της γεύσης του κρασιού Λευκό Γράμμα Boutari με τη δροσιστική οξύτητα, τη φυσική ορυκτότητα και τη μακρά επίγευση που πλαισιώνεται από ένα ευχάριστο πιπεράτο χαρακτήρα, βρίσκει την τέλεια αρμονία με την ωμή εντυπωσιακή προσωπικότητα ενός χριστόψαρου σεβίτσε που μαρινάρεται με τα πιο σπάνια αποξηραμένα φρούτα.

Το χριστόψαρο (ή σανπιέρος) είναι ψάρι με δυνατό κεφάλι και πεπλατυσμένο κατακόρυφα σώμα. Έχει εκλεπτυσμένη γεύση και λευκό κρέας, λεπτό και γλυκό. Το δέρμα του δεν έχει λέπια και το φιλέτο του δεν έχει κόκκαλα. Η ντελικάτη λουλουδιασμένη παρουσία του, δίνει αυτό το κάτι παραπάνω, που το χρειάζεσαι και ας μην το ξέρεις.

Λευκό Γράμμα Boutari: Θα ήθελα να ξέρω

  • Τα σταφύλια έχουν επιλεγεί εσκεμμένα από την αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου για να επιτευχθεί ο σωστός χαρακτήρας.
  • Το υψόμετρο είναι από 510 -710 μέτρα.
  • Το ημιηπειρωτικό κλίμα επιτρέπει δροσερές νυχτερινές θερμοκρασίες, χωρίς ακραία φαινόμενα κατά τη διάρκεια της μέρας.
  • Τα σταφύλια συλλέγονται με το χέρι και τοποθετούνται σε ψυκτικούς θαλάμους σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για την διατήρηση των λεπτών αρωματικών χαρακτηριστικών.

Μην ψάχνετε άλλο, έτσι γίνεται η δουλειά και αυτή η υπέροχη ποικιλία με Ασύρτικο 60%, Sauvignon Blanc 20% και Μαλαγουζιά 20% φτάνει στο τραπέζι μας.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA