Categories: ΓΕΥΣΗ

Ο Antoine Τσάτσαρης δημιουργεί γκουρμέ πιάτα για γκουρμέ μπόμπιρες

Ο Antoine Τσάτσαρης με την κόρη του Κιάρα.

Ο Antoine Τσάτσαρης παίζει και μαγειρεύει μαζί με την κόρη του Κιάρα. Και πάνω στο παιχνίδι δημιούργησε το babykouzina.com, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και πολύ φαντασία. Για να τρώνε τα πιτσιρίκια όλο το φαΐ τους.

Τι ακριβώς είναι το babykouzina.com; Είναι μια ιστοσελίδα, ένα είδος «manual» για νέους γονείς, με απλές συνταγές για μωρά από 6 μηνών μέχρι και +18 μηνών καθώς και χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του παιδιού τους. Η ιδιαιτερότητα των συνταγών είναι ότι περιέχουν κάποια υλικά που δεν συνηθίζουμε να δίνουμε στα παιδιά, όπως κόλιανδρο ή εστραγκόν και ότι δημιουργούνται μέσα από ένα παιχνίδι με το παιδί στην κουζίνα.

Τι σας ώθησε στη δημιουργία του; Η άφιξη της κόρης μου Κιάρας πριν από δύο χρόνια ακριβώς και η επιθυμία μου να της προσφέρω μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία με φρέσκα υλικά. Ψάχνοντας αρχικά στο διαδίκτυο για συμβουλές και συνταγές που να ξεφεύγουν λίγο από τη συνηθισμένη φρουτόκρεμα, ψαρόσουπα, κτλ., γρήγορα συνειδητοποίησα ότι δεν θα έβρισκα αυτό που είχα στο μυαλό μου και έτσι άρχισα να πειραματίζομαι στην κουζίνα, παρέα πάντα με την Κιάρα, δημιουργώντας συνταγές με υλικά που χρησιμοποιώ καθημερινά. Έτσι γεννήθηκε το babykouzina.com και αμέσως σκέφτηκα να μοιραστώ με άλλους μπαμπάδες ή μαμάδες τις συνταγές αυτές αλλά και την άποψη ότι, πέρα από τη σωστή διατροφή που μπορούμε να προσφέρουμε στο παιδί μας, η μαγειρική μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία για εκείνο, καθώς καλείται να συμμετέχει σε ένα «γευστικό παιχνίδι».

Μπουκιές απο κιμά και κοτόπουλο βουτηγμένες σε φρυγανιά και αυγό, μαγειρεμένο στον φούρνο.

Ταρτάκι λαχανικών με μανιτάρια και κρόκο κοζάνης.

Βάζοντας «απρόσμενα» υλικά στις συνταγές εκπαιδεύετε τα παιδιά σε μια εναλλακτική διατροφική αντίληψη; Δεν θα την ονόμαζα εναλλακτική. Η διατροφική αντίληψη διαμορφώνεται καταρχήν μέσα από μια γνωριμία με τη φύση και τα προϊόντα της. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν και να αναγνωρίζουν τα βασικά υλικά της τροφής τους. Να δοκιμάζουν, να τολμούν να γεύονται, να εξασκούν όλες τις αισθήσεις τους. Τα χρώματα της φακής ή του καρότου, τα αρώματα της κανέλας και του κόλιανδρου, η αφή του μαρουλιού και της φράουλας, η μυρωδιά της φρέσκιας βανίλιας και της μαύρης σοκολάτας, όλα αυτά πρωταγωνιστούν σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, για το παιδί, παιχνίδι στην κουζίνα, που του δίνει σωστές διατροφικές βάσεις για το μέλλον.

Οι προτάσεις παρουσίασης καλύπτουν μια δημιουργική ανάγκη των γονιών ή πιστεύετε ότι μια ωραία εικόνα του πιάτου βοηθάει ώστε το παιδί να φάει όλο το φαΐ του; Και τα δύο. Τι σκέφτεται ένας γονιός όταν μαγειρεύει; Να αρέσει το φαγητό στο παιδί του. Επειδή τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα πάντα με τις πέντε αισθήσεις τους, δεν αρκεί το φαγητό να είναι νόστιμο. Πρέπει να μυρίζει όμορφα, να έχει χρώματα, και να ιντριγκάρει τη φαντασία τους με μια όμορφη παρουσίαση. Σαν ένα δημιουργικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Ομολογώ ότι διασκεδάζω πολύ την ώρα που «σκηνοθετούμε» τα πιάτα μαζί με την Κιάρα και αυτό σίγουρα συμβάλλει στο να δει και εκείνη το φαγητό με άλλο μάτι.

Φοντάν σοκολάτας.

Ριγιέτ ψαριού με λαχανικά.

Πώς ανταποκρίνεται η μικρή σας στις συνταγές σας; Επειδή «φτιάχνουμε» όλες τις συνταγές παρέα -έχει και η ίδια δικά της μίνι κουζινικά και με «βοηθάει»- και στη συνέχεια διαλέγουμε τα παιχνίδια που θα συνοδεύουν το κάθε πιάτο για να το φωτογραφίσουμε για το babykouzina.com, μπαίνει πάντα στη διαδικασία να δοκιμάσει αυτό που ετοιμάσαμε, ακόμη και αν τελικά, δεν τις αρέσουν όλα. Το πιο σημαντικό όμως έχει γίνει, δηλαδή η γνωριμία με το φαγητό και όλα του τα υλικά. Από τις συνταγές πάντως, ξεχωρίζει μια συνταγή που λατρεύει και την οποία προσαρμόζω με διάφορα υλικά, άλλοτε μοσχάρι, άλλοτε ψάρι γλώσσα, σολομό, αρνί με διάφορα λαχανικά, ρύζι, μακαρόνια ή τις παναρισμένες μπουκιές στο φούρνο, οι οποίες ποτέ δεν είναι αρκετές.

Μικρός μουσακάς με πουρέ πατάτας.

Baby παστίτσιο (από 12 μηνών)

Η λίστα μου

Από τον κρεοπώλη μου
200 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
Από τη λαϊκή της γειτονιάς μου
2 καρότα
1 ντομάτα
2 κ.γ. πελτέ
Σκόρδο
Μαϊντανό
Μοσχοκάρυδο
Λίγη ακατέργαστη ζάχαρη
Κοφτό μακαρόνι
Μπεσαμέλ

Και τώρα…

Καθαρίζω και αλέθω τα καρότα με το σκόρδο. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνω το ελαιόλαδο, σοτάρω τον κιμά και προσθέτω το καρότο με το σκόρδο, ανακατεύοντας το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Προσθέτω τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο. Σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζω το κοφτό μακαρόνι για 12 λεπτά και το σουρώνω. Για να κερδίσω χρόνο, παίρνω έτοιμη μπεσαμέλ σε σκόνη την οποία ανακατεύω με πλήρες φρέσκο γάλα.
Όταν όλα τα υλικά είναι έτοιμα, γεμίζω μικρά φορμάκια από σιλικόνη με μια στρώση μακαρόνια, μια στρώση κιμά και μια στρώση μπεσαμέλ. Ψήνω για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο.

Μαλακά σπιτικά cookies  (από 18 μηνών)

Η λίστα μου

375 γρ. αλεύρι
250 γρ. βούτυρο (πραγματικό βούτυρο, κατά προτίμηση Νορμανδίας αλατισμένο «Αu Sel de Guérande»)
350 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη
350 γρ. κομματάκια μαύρης σοκολάτας (70%)
1 αυγό
1 λουβί βανίλιας Μαδαγασκάρης

Και τώρα…

Ανακατεύω τη ζάχαρη με το μαλακωμένο βούτυρο (το βούτυρο δεν πρέπει να είναι λιωμένο αλλά σε θερμοκρασία δωματίου). Προσθέτω το αυγό με τη βανίλια (ανοίγω το λουβί της βανίλιας με ένα μαχαίρι και συλλέγω τα σποράκια της). Ανακατεύω  έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί πλήρως. Με ένα μεγάλο μαχαίρι, κόβω τη σοκολάτα σε κομμάτια (pépites). Προτιμώ τα κομμάτια να μην είναι πολύ μικρά, καθώς στη συνέχεια θα λιώσουν στο φούρνο. Προσθέτω στο μείγμα το αλεύρι και τη σοκολάτα και ανακατεύω καλά όλα τα υλικά. Το τελικό μου μείγμα αποκτά κοκκώδη υφή και γίνεται σαν χοντρή άμμος. Φορμάρω στο χέρι μου μικρά μπαλάκια τα οποία πιέζω ελαφρώς και τα τοποθετώ σε ένα αντικολλητικό χαρτί. Τα ψήνω 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο. Όταν τα βγάζω από το φούρνο, φαίνονται «άψητα» αλλά είναι απαραίτητο να μη σκληρύνουν, έτσι ώστε όταν κρυώσουν το εσωτερικό τους να είναι μαλακό και η σοκολάτα να λιώνει στο στόμα.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου