Τους γνωρίσαμε πριν τρία χρόνια σε έναν χώρο που έθεσε τους δικούς του κανόνες στο brunch (και όχι μόνο), που αποφεύγοντας τα κλισέ άλλαξε τον τρόπο που βλέπαμε την Κηφισιά ως προορισμό εξόδου όσοι δεν κινούμαστε προς τα εκεί και την έκανε προορισμό, μια επιλογή στην ανάπαυλα του Σαββατοκύριακoυ που πραγματικά αξίζει τα χιλιόμετρα.
To δημιουργικό δίδυμο του Different Βeast φάνηκε ότι ήρθε για να μείνει αφού δεν την ενδιαφέρουν τόσο οι τάσεις όσο το να προσφέρει κάτι που αφορά άμεσα το κοσμοπολίτικο γούστο της και τη σύγχρονη, ραφινάτη αισθητική της.
Άλλωστε το πρώτο της εγχείρημα με αυτό το όνομα/ιδιωματισμό της αγγλικής γλώσσας, σημαίνει κάτι το ξεχωριστό, κάτι που είναι μοναδικό στο είδος του και κατά συνέπεια δεν μπορεί να συγκριθεί με κάτι άλλο.
Στην ταυτότητα που έχουν δημιουργήσει η Εβίτα Κουτσοπούλου και του Alex Canvin ήρθε να προστεθεί και η Ναταλία Στρατήγη που ίσως γνωρίζετε από το πρώτο της βήμα στον χώρο του γλυκού, από το Cake. Οι τρεις τους αποτελούν την ομάδα του Folk που φαίνεται ότι πρόκειται να αλλάξει όσα γνωρίζαμε για το φαγητό και το ποτό στα ξενοδοχεία.
Η άφιξη του συμπίπτει με τη νέα περίοδο της Αθήνας που δείχνει ότι αρχίζει να αφήνει πίσω τη συνήθεια που θέλει τους χώρους διημέρευσης των επισκεπτών της να είναι επισκέψιμοι από τους κατοίκους της μόνο σε ειδικές περιστάσεις και ξεχωριστές μέρες -τουλάχιστον αυτό μαρτυρά η λειτουργία και άλλων, φρέσκων εγχειρημάτων που προέκυψαν στην πρωτεύουσα.
Ίσως δεν είναι εύκολα αντιληπτό αφού έχει και δική του αυτόνομη είσοδο, όμως το Folk αποτελεί κομμάτι ενός νέου boutique ξενοδοχείου της πόλης, του Blend Hotel που ανήκει στον όμιλο της HOTELCO η οποία πρότεινε στην ομάδα των Βορείων να βάλει τη σφραγίδα της και το κέντρο.
Στη γωνία που σχηματίζει η «οδός των πομολάδικων» Βύσσης με την Αιόλου, η νέα άφιξη της Αθήνας λειτουργεί σε ένα ιστορικό κτίριο για την Αθήνα, εκεί που το 1841 άνοιξε το Γλυκισματοποιείον Παυλίδης, παρουσιάστηκε η πρώτη ελληνική σοκολάτα και σερβιρίστηκε σε ρόφημα.
Στη νέα του ζωή αυτό το κομμάτι του κτιρίου έχει αποκτήσει πλέον μια ελκυστική πρόσοψη με μπλε υπογραμμίσεις, με τζαμαρίες που λούζουν το σκανδιναβικό του design με φυσικό φως. Εκτός όμως από την πρώτη ματιά, τι θέλει να μας πει με το όνομά του το Folk;
Χωρίς να θέλουν να αγνοήσουν το παρελθόν, οι νέοι οικοδεσπότες του χώρου δένουν το παλιό με το νέο, το παρελθόν της αθήνας με το παρόν και το μέλλον της, τους τουρίστες με τους κατοίκους, τις διαφορετικές κουλτούρες της πόλης, παίρνει κομμάτια από τις κουζίνες του κόσμου και τα ενώνει σε νέα, πρωτότυπα πιάτα.
Το Folk είναι μια λέξη πολυσήμαντη που μπορεί να αναφέρεται από τη μουσική μέχρι ένα φιλικό πρόσωπο, μια λέξη ανοιχτή σε πολλές ερμηνείες όπως θέλει να είναι και το νέο μαγαζί του κέντρου.
Από την ανοιχτή του κουζίνα από την οποία βγαίνουν πιάτα εμπνευσμένα από ταξίδια. Το concept που καδράρει τα πιάτα βασίστηκε στις εικόνες και τις γεύσεις που συνέλεξε ο Alex Canvin κατά την περιήγηση του στην Καλιφόρνια, εκεί που γνώρισε μια σκηνή φαγητού η οποία τον ενθουσίασε αφού δίνει έμφαση στην πρώτη ύλη και όχι στην καταγωγή των συνταγών, που επικροτεί ό,τι είναι καλό και νόστιμο χωρίς απαραίτητα να του βάζει ταυτότητες.
Έτσι, το Folk έχει μια fine dining πλευρά και παράλληλα μπλέκεται με την κουλτούρα του ποιοτικού street food, δεν την απασχολεί το comfort φαγητό αλλά επικεντρώνεται σε εγχώρια πρώτη ύλη ανώτατης ποιότητας. Παράλληλα, υλικά όπως το γιαούρτι, οι μαρμελάδες, οι πίκλες που συνθέτουν το μενού, το ψωμί brioche και το naan, όλα παρασκευάζονται εκεί ενώ τα υπόλοιπα ψωμιά έρχονται από τον φημισμένο φούρνο του Τάκη στο Κουκάκι.
Άλλα προϊόντα που φτάνουν στην κουζίνα του χώρου από τους γύρω εκλεκτούς γείτονες είναι πρόβειο προσούτο από τα Καραμανλίδικα του Φάνη και τα μπαχαρικά από το Elixir. Ένα χαρακτηριστικό και ωραίο δείγμα όλων των παραπάνω στοιχείων που συνθέτουν το γευστικό αποτέλεσμα που θέλει να προσφέρει το Folk σε ένα μόνο πιάτο (με το οποίο μάλιστα μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας) είναι το dinkel ψωμί με αυγό βραστό, παλαιωμένο κασέρι και θιακιώτικο τυρί τσεμπέρι, τηνιακή λούζα, το πρόβειο προσούτο, πικλαρισμένο καρότο και αγγούρι.
Από το custom τραπέζι μπροστά από τη μπάρα και τα modbar του καφέ μέχρι το νερό του που είναι αρωματισμένο με αγγούρι και δυόσμο, το Folk δίνει προσοχή στη λεπτομέρεια. Σε συνεργασία με την εταιρεία Τaf, αυτές τις μέρες θα βρείτε δύο προφίλ καφέ αποκλειστικά σχεδιασμένα για το Folk: μονοποικιλιακό και blend, απαιτητικές σοδειές που θα αλλάζουν για να ικανοποιούν τους απαιτητικούς του καφέ.
Εντοπίζοντας ακόμα μία λεπτομέρεια, το ελληνικό fashion brand Charles and Bronson έχει δημιουργήσει t-shirt αποκλειστικά για τον χώρο τα οποία σύντομα θα διατίθενται και προς πώληση, όπως και ο φρεσκοαλεσμένος καφές.
Επιστρέφοντας στο φαγητό, ο σεφ Λουκάς Τσάβος έβαλε τις πολύπλευρες ιδέες και αναφορές της ομάδας του Folk σε έναν κατάλογο που χωρίζεται στο κομμάτι του πρωινού που ξεκινάει από πολύ νωρίς (από τις 7:30 έως τις 10:30, από 5,50 έως 9,70 ευρώ), σ’ ένα brunch μενού που παραδόξως κρατάει μέχρι αργά το απόγευμα (από τις 10:30 έως τις 19:00, από 4,50 έως 16,50 ευρώ) και σε βραδινά πιάτα (έως τις 23:30, από 5,50 έως 16,50 ευρώ).
Στον σφιχτό του κατάλογο και την ώρα που το μαγαζί ανοίγει τις πόρτες του θα βρείτε προτάσεις όπως το «λίγο αρπαγμένο» brioche με ricotta και μαρμελάδα εποχής. Στις brunch ώρες της κουζίνας σερβίρονται συνταγές όπως το τηγανητό ρύζι με το καψαλισμένο αυγό -ή «λάθος» αυγό όπως το αποκαλεί η ομάδα του Folk αφού πρόκειται όντως για συνταγή που γεννήθηκε από μια ατυχία κατά τις δοκιμές στην κουζίνα- με μωβ μπρόκολο, kale, ανοιξιάτικα μπιζέλια, φύλλα μουστάρδας, φρέσκο τσίλι και φρέσκο κρεμμυδάκι. Υπάρχει και μια άλλη, ενδιαφέρουσα προσέγγιση της χωριάτικης με ντοματίνια, αγγούρι και sugar snap σαλάτα με πικλαρισμένο κρεμμύδι και πολύ νόστιμη ρευστή φέτα.
Εκπληκτικό πιάτο είναι ο βιολογικός κόκορας με μπαχαρικά και ωμή σαλάτα λαχανικών. Σε κρέας θα βρείτε επίσης ένα αρνάκι γάλακτος merguez με cranberry φασολια σιγοψημένη ντομάτα, χειροποίητο labneh και τραγανό ξινό προζύμι, ενώ vegan και πλούσιο πιάτο είναι το buddha bowl.
Το βραδινό μενού παίζει με τα ίδια ποιοτικά υλικά σε διαφορετικές εκτελέσεις, ο κόκορας εδώ σερβίρεται σε ζωμό με πουρέ αγκινάρας ιερουσαλήμ και καμμένο πικλαρισμένο αγγουράκι, το αρνί είναι σιγομαγειρεμένο με harissa τριαντάφυλλο, φέτα και γλυκόξινο αγγούρι. Θα βρείτε επίσης χειροποίητο farfalle με λεμόνι και ragu από ανοιξιάτικα μπιζέλια, ένα κουνουπίδι καβουρδισμένο σε βούτυρο, μια σολωμοπέστροφα γλυκού νερού με miso βούτυρο μεταξύ άλλων.
Όσο για τα γλυκά, εκτός από τα ημέρας βγαίνουν πάντα από τον φούρνο υπάρχει μια ακαταμάχητη μους φαγόπυρου με coffee kick, sorbet λεμονιού και αλατισμένη καραμέλα.
Οι μπύρες στο Folk είναι από εγχώριες μικροζυθοποιίες, τα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, τα cocktail είναι προσεγμένα τόσο ώστε να ολοκληρώνουν την εμπειρία του φαγητού κατά την ομάδα και πράγματι το Bloody Mary ήταν σωστό και με μια πολύ ωραία πικάντικη πινελιά από ροζ πιπέρι και χρένο.
Εκτός όμως από τις γεύσεις στα πιάτα και τα ποτήρια, την προσοχή που έχει δοθεί σε αυτές, το Folk πάνω απ’ όλα είναι ένα μέρος που εκπέμπει μια χαλαρότητα.
Γι΄αυτό, δεν θα δείτε στον χώρο του μόνο κόσμο που γευματίζει, αλλά και εκείνους που αντιλαμβάνονται ότι το design του, η μικρής κλίμακας αστική ζούγκλα του φτιαγμένη από φυτά εσωτερικού χώρου και η θέα του προς τη ζωή του εμπορικού τριγώνου λειτουργούν αρμονικά και διαμορφώνουν έναν χώρο όπου που μπορεί κανείς να απολαύσει ακόμα και μόνος τον καφέ του, να βρει ένα ευχάριστο καταφύγιο εργασίας εκτός γραφείου και σπιτιού.
Αυτή την άνεση που θα βγει και με τραπεζάκια έξω μόλις ο καιρός γλυκάνει, το κλίμα που επιτρέπει σε όλους να μπλεχτούν με όλους είναι εκείνο που ήθελαν να πετύχουν οι εμπνευστές του Folk, και όπως δείχνουν οι πρώτες μέρες λειτουργίας τους, τα κατάφεραν.