Categories: ΓΕΥΣΗ

Ένα Ταξίδι στον Κόσμο της Μοναστηριακής Κουζίνας

Μεγαλειώδης μέσα στην απλότητα της η μοναστηριακή κουζίνα, αν και άγνωστη στον περισσότερο κόσμο, ξεχωρίζει για τη γνησιότητα των γεύσεων της, αλλά και για την καλαισθησία, την οικονομία και την αυτάρκειά της, στοιχεία που την καθιστούν ελκυστική για γαστρονομικούς πειραματισμούς.

Ως πρεσβευτές της σύγχρονης παγκόσμιας υψηλής γαστρονομίας, τα Ιταλικά νερά S. Pellegrino και Acqua Panna πραγματοποίησαν ένα ξεχωριστό ταξίδι γεύσεων προκειμένου να «εξερευνήσουν» τα μυστικά της Μοναστηριακής κουζίνας. Προορισμός του ταξιδιού, η Κρήτη και, συγκεκριμένα, η Μονή Τοπλού, που στέκεται επιβλητικά ανάμεσα στη Σητεία και στο Βάι. Οικοδέσποινα αυτής της μοναδικής εμπειρίας ήταν η βραβευμένη chef Κωνσταντίνα Α. Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου, η οποία αναδείχθηκε το περασμένο καλοκαίρι νικήτρια για τις Χώρες της Μεσογείου, στον Τοπικό Διαγωνισμό S. Pellegrino Young Chef 2018.

Στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στην τραπεζαρία της Μονής Τοπλού, η chef μύησε τους καλεσμένους στον κόσμο της Μοναστηριακής κουζίνας -που τόσο την έχει μαγέψει και εμπνεύσει για τις δημιουργίες της -μέσα από ένα εντυπωσιακό degustation menu εννέα πιάτων, βασισμένων σε πρώτες ύλες που προσφέρει η Κρητική, και όχι μόνο, γη και τεχνικές που έχουν τις ρίζες τους σε ιερές παραδόσεις αιώνων. 

«Η ουσία της Μοναστηριακής κουζίνας είναι απλή, αλλά όχι απλοϊκή. Οι μοναχοί δημιουργούν υγιεινά, λιτά αλλά πολύ εύγεστα πιάτα, χρησιμοποιώντας, σχεδόν αποκλειστικά, υλικά που τους προσφέρει η γη, που συνήθως καλλιεργούν οι ίδιοι. Η Μοναστηριακή κουζίνα ακολουθεί, λοιπόν, τους κύκλους των εποχών, και αυτό το στοιχείο την καθιστά πολυδιάστατη και, ταυτόχρονα τόσο γοητευτική», δήλωσε κατά τη διάρκεια του δείπνου η chef Κωνσταντίνα Α. Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου.

Ανάμεσα στις δημιουργίες του menu, ξεχώρισε το πιάτο “Ελλήνων Γεύσεις“, με το οποίο η Κωνσταντίνα κατάφερε να διακριθεί στο S.Pellegrino Young Chef 2018. Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση του μέντορά της Νίκου Ρούσσου, Chef και συν-ιδιοκτήτη του εστιατορίου “Funky Gourmet” στην Αθήνα με δύο αστέρια Michelin, καθώς και του OPSO στο Λονδίνο -ένα μοντέρνο casual εστιατόριο με Ελληνική κουζίνα-, η Κωνσταντίνα καλείται να εξελίξει και να αναδείξει ακόμα περισσότερο το signature πιάτο της, για την παρουσίαση της στο μεγάλο Παγκόσμιο Τελικό του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο, τον ερχόμενο Μάιο.

Οι πρωταγωνιστές του δείπνου ήταν το ελαφρώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό από την καρδιά των Ιταλικών Άλπεων S. Pellegrino και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό της Τοσκάνης Acqua Panna, σύμβολα της παγκόσμιας υψηλής γαστρονομίας και του finedining. To S. Pellegrino & το Acqua Panna ανέδειξαν, με ιδανικό τρόπο, το καθένα ξεχωριστά, τις μοναδικές γεύσεις του menudegustation αλλά και των κρασιών, επιμέλεια του Mr. Vertigo, κ. Γιάννη Σιγανού.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη Μονή Τοπλού, οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν από τον Ηγούμενο της Μονής, κ. Θεόφιλο Σπανουδάκη, στο Μουσείο Χαλκογραφιών και Ελληνικών Λαϊκών Χαρακτικών φτιαγμένων από μοναχούς του Αγίου Όρους τον 18ο και 19ο αιώνα. Παράλληλα, δοκίμασαν τα εξαιρετικά κρασιά με τη φίνα γεύση και το λεπτό άρωμα, που παράγονται από την Μονή.

Η επόμενη ημέρα του ταξιδιού ξεκίνησε με ένα Κρητικό brunch με την υπογραφή της σεφ Κωνσταντίνας Α. Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου, στο εστιατόριο Pelagos Seaside του ξενοδοχείου Coriva Beach Hotel, στην Ιεράπετρα. Στη συνέχεια, η chef ένωσε τις δυνάμεις με τον γλύπτη Μιχάλη Βουζουνεράκη σε μια παρουσίαση με τίτλο «Τέχνη & Γαστρονομία: «Μήτηρ απάντων γαία και κοινή τροφός», εξηγώντας ο καθένας από τη δική του σκοπιά, πως τα υλικά που προσφέρει η Γη μεταμορφώνονται σε υψηλή τέχνη και γαστρονομία αντίστοιχα.

Η ημέρα συνεχίστηκε με μια επίσκεψη στην βραβευμένη για την παραγωγή βιολογικών, αρωματικών και delicatessen προϊόντων «Φάρμα Καραλάκης», όπου οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να δοκιμάσουν σπάνια είδη, που έχουν κατακτήσει την προτίμηση γνωστών Ελλήνων chefs. Το ταξίδι στην Κρήτη ολοκληρώθηκε με την τελευταία στάση στη Μονή Κρεμαστών, ένα γυναικείο μοναστήρι, «κρεμασμένο» στους βράχους, με μακρόχρονη ιστορία που ξεκινά από τον 16ο αιώνα.

Το S.Pellegrino είναι ένα ελαφρώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό που προτείνει η Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων (A.S.I.). Είναι η επιλογή των κορυφαίων εστιατορίων σε όλον τον κόσμο. Από την καρδιά των Ιταλικών Άλπεων, το S.Pellegrino, καθαρό και εξαιρετικά ποιοτικό, μετατρέπει κάθε γεύμα σε μία μοναδική εμπειρία. Η κρυστάλλινη, ντελικάτη γεύση του και οι εκλεπτυσμένες φυσαλίδες, αναδεικνύουν στο μέγιστο τις γεύσεις και τα αρώματα κάθε φαγητού ή κρασιού, ενώ συνοδεύει ιδανικά κόκκινα κρασιά, αλλά και λευκά με έντονη γεύση.

Το Acqua Panna είναι το Φυσικό Μεταλλικό Νερό της Τοσκάνης, Acqua Panna. Κλείνει την αυθεντική μαγεία της ρομαντικής ιταλικής εξοχής σε ένα γυάλινο μπουκάλι υψηλής αισθητικής. Η απαλή, βελούδινη γεύση του, συνοδεύει ιδανικά λευκά αφρώδη κρασιά και λευκά παλαιωμένα σε βαρέλι. Είναι το προτεινόμενο μη Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό από την Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων (A.S.I.).

Το finedininglovers.com είναι μια πλατφόρμα, που υποστηρίζει το S.Pellegrino και το Acqua Panna, αφιερωμένο στους λάτρεις του φαγητού ανά τον κόσμο. Εξερευνώντας την κουλτούρα της γεύσης και τις απολαύσεις της, το Fine Dining Lovers αφηγείται μια ιστορία την ημέρα, κάθε μέρα, με κύρια άρθρα, συνεντεύξεις chef, βίντεο και φωτογραφίες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA