Μας το είχαν ξεκαθαρίσει από τις πρώτες μέρες λειτουργίας τους: Η ομάδα του Dope δεν ήθελε να δημιουργήσει ένα μέρος μόνο για όσους γνωρίζουν κάθε όρο που έφερε το τρίτο κύμα καφέ στην καθημερινότητά μας. Αν και ο καφές τους ψήνεται εκεί από τον Αντώνη Τζαρουκιάν που συνεχίζει την παράδοση της οικογένειάς του όντας καφεκόπτης πέμπτης γενιάς (ο αρμένικης καταγωγής παππούς του ασχολήθηκε με τον καφέ το 1908) παρότι χρησιμοποιούν τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, πρόθεσή τους δεν είναι μας «διδάξουν» παρά να μας προσφέρουν έναν πραγματικά απολαυστικό καφέ με στρογγυλό αποτέλεσμα που απομακρύνεται από την οξύτητα.
Καθώς λοιπόν υποστηρίζουν ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στον καλό καφέ μακριά από ελιτισμούς, χωρίς να μας στραβοκοιτάνε αν θέλουμε γάλα ή ακόμα και ζάχαρη στον καφέ μας, το Dope αποδεικνύει συνέχεια ότι ήρθε να αφήσει τη δική του μοναδική υπογραφή στη σκηνή του εξαιρετικού καφέ της Αθήνας ενώ παράλληλα είναι κάθε άλλο παρά σνομπ.
Σε καιρό lockdown, όσοι εργαζόμαστε, διαβιούμε και συνηθίζουμε να βολτάρουμε στους δρόμους του κέντρου και του εμπορικού τριγώνου, ο εκλεκτός καφές φτιαγμένος και σερβιρισμένος από τα χέρια εκείνων που τον γνωρίζουν καλύτερα είναι κάτι που έλειψε από τα πρωινά μας. Σε μέρες καραντίνας ήταν δύσκολο να προσεγγίσουμε το κτίριο με τα 180 χρόνια ζωής, το πατάρι του που είχαμε μετατρέψει σε working space, το μικρό του αρτοποιείο υψηλών προδιαγραφών αλλά και προσωπικό του καφεκοπτείο, εκεί όπου οι λάτρεις του ποιοτικού καφέ μπορούν να τον ακούσουν να ψήνεται και να αλέθεται ενώ βγάζει όλα τα πλούσια αρώματά του.
Να όμως που η ομάδα του Dope έχει ένα σημαντικό νέο, προχώρησε σε ένα βήμα που φέρνει τα αρώματα του καφέ τους στον προσωπικό μας χώρο ανοίγοντας το e-shop της . Προσφέροντας blends από Λατινική Αμερική και Αφρική, single origins από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και την Αιθιοπία, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη την απόλαυση ενός specialty espresso σε κάψουλες συμβατές με τις μηχανές που έχουμε όλοι, το Dope έχει έναν καινούργιο τρόπο να μας κρατήσει σε επαφή με μία από τις πιο ποιοτικές εμπειρίες καφέ της πόλης.
Εκείνο που κάνει τον καφέ του που έρχεται στην πόρτα από το Dope Roasting Co. (όπως είναι το πλήρες όνομά του) να ξεχωρίζει είναι η αδιαμφισβήτητη φρεσκάδα του. Πιστοί στη φιλοσοφία του craft gourmet κινήματος και του προσεγμένου καφέ μικρής παραγωγής, το Dope αυξάνει την προσβασιμότητά μας σε χαρμάνια πολύ νόστιμα και κυρίως ολόφρεσκα.
Για να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις, θα ξεκινήσουμε από τον espresso blend number A που δίνει ένα αποτέλεσμα με πλούσια γεύση και υφή, είναι ένα ισορροπημένο χαρμάνι για να ταυτιστείς με ξεκάθαρες νότες σοκολάτας και φρουτένια επίγευση. Υψηλής ποιότητας κόκκοι από τη Βραζιλία, από τα ηφαίστεια της Γουατεμάλα και από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας βάζουν στο ποτήρι μας ένα 100% Arabica καφέ από την Κεντρική, Νότια Αμερική και Αιθιοπία.
Ο espresso blend number Β είναι ένα χαρμάνι με ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα. Γεμάτο από τα γήινα χρώματα της Ονδούρας και τη χαρακτηριστική γλυκιά πολυπλοκότητά της που δένει αρμονικά με σοκολάτα και μπαχαρικά από ρομπούστα Ινδιών Kaapi Royal. Ο espresso single origin Guatemala έχει βελούδινη υφή και ισορροπημένη γεύση. Οι φυτείες της περιοχής Αντίγκουα παράγουν έντονους καφέδες με ιδιαίτερη πολυπλοκότητα γεμάτους σοκολάτα και καραμέλα. Eίναι μέτρια καβουρδισμένος, φρεσκότατος και εθιστικός.
Ο espresso single origin Hondura έχει με τις γήινες νότες και φρουτένια επίγευση και την τέλεια ισορροπία οξύτητας και γλύκας. Πρόκειται για έναν καφέ μέτρια προς αχνά καβουρδισμένο και γεμάτο με εκπληκτικά αρώματα.
Το μοναδικό house blend για καφέ φίλτρου από το Dope – ψημένο για γεύσεις και αρώματα στο μέγιστο- είναι ιδανικό για να αρχίσετε τη μέρα σας. Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή με ζάχαρη και γάλα. Ο single origin Ethiopia είναι μέτρια καβουρδισμένος, έχει ιδανική ισορροπία γεύσεων και αρωμάτων, η ποικιλία Heirloom επεξεργασίας washed και η συγκομιδή στο χέρι διασφαλίζουν τη σωστή του ωρίμανση. Θα μυρίσετε και θα γευτείτε σοκολάτα γάλακτος με τσουρέκι και ξύσμα περγαμόντο.
Ξηροί καρποί και σοκολάτα μετατρέπουν τον single origin Guatemala φίλτρου σε ακόμα μια ιδανική επιλογή για πρωινό. Ο ελαφρά καβουρδισμένος καφές από την Αντίγκουα της Γουατεμάλας δημιουργεί ένα φλιτζάνι που θα γεμίσει τον χώρο σας με αρώματα από εξωτικές φυτείες της Κεντρικής Αμερικής.
Όταν λέμε ολόφρεσκος καφές, εννοούμε ότι εκείνος που θα επιλέξετε προκειμένου να φτάσει στην πόρτα σας. -από τις συσκευασίες αλεσμένου καφέ μέχρι τις δύο ειδών και εντάσεων κάψουλες του Dope- θα έχει ψηθεί το πολύ 8 μέρες πριν στο καφεκοπτείο του. Ακόμα δηλαδή κι η ευκολία που προσφέρει μια οποιαδήποτε μηχανή nespresso δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα αν για εσάς, δεν είναι απαραίτητο να πίνετε καφέ μόνο από κάψουλες πολυκαιρισμένες και χωρίς αρώματα. Πλέον μπορείτε να χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκες και αρωματικές, μάλιστα, το Dope προτείνει να τις απολαμβάνουμε σε ristretto espresso (περίπου 30ml) για τη μέγιστη δυνατή ένταση και εμπειρία στο φλυτζάνι.
Αρκεί η μυρωδιά του για να μας ξυπνήσει. Ο καφές μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη, η καφεΐνη βοηθά ορισμένες λειτουργίες όπως την γρήγορη αποστήθιση πληροφοριών. Βασικό χαρακτηριστικό του καφέ είναι και η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 1.000. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το νερό ξεπερνά τον καφέ σε παγκόσμια κατανάλωση.
Όσο για την κατανάλωση καφέ εντός Αττικής, πλέον, αν κάνετε την παραγγελία σας καθημερινά μέχρι τις 12:00, ο καφές του Dope θα φτάσει στα χέρια σας την ίδια κιόλας μέρα. Η παράδοση του γίνεται κάτι παραπάνω από άμεσα, σημαντικό για μέρες σαν αυτές που διανύουμε…