Categories: ΓΕΥΣΗ

Η δυσκολία με τα pancakes

Η Ελληνική γλώσσα γεννά. Είναι ζωντανή και εξελίσσεται. Και είναι μέσα σε κάθε γλώσσα, κάθε χώρας, είτε αυτούσια με λέξεις ελαφρώς πειραγμένες, είτε ως νόημα, είτε ως βάση μιας και είναι βασισμένη στα μαθηματικά. Και όπως σοφά έλεγε και ο πατέρας της –δε-θυμάμαι, στο Μy Big Fat Greek Wedding, όλες οι λέξεις είναι ελληνικές, ακόμα και το κιμονό που βγαίνει από το χειμώνας (κειμώνας….) και επειδή κάνει κρύο και το κιμονό είναι σαν ρόμπα ‘’…there you go!’’ είναι ελληνικότατη λέξη!(χιχι!)

Κάπως έτσι και με τα pancakes. Πρέπει λογικά να βγαίνει από το pan eykolo!  Αλλά πέρα από την πλάκα, πείτε μου τώρα σοβαρά, ποιος τρώει πρωινό υπερπαραγωγή στην Ελλάδα αν δεν είναι σε διακοπές;

Το πρωινό του γνήσιου Έλληνα είναι καφές, τυρόπιτα και μίλκο. Άντε και κανένα ψωμί με μέλι στην καλύτερη. Αλλά πρωινό πρωινό, σαν αυτό των διαφημίσεων με τους φρεσκοστημένους χυμούς, τα κεκάκια στο τραπέζι, τις μαρμελάδες και τα μέλια, τα βούτυρα και τα ψωμάκια, τα βραστά αυγουλάκια, νομίζω μόνο σε ξενοδοχεία, και όπως είπα σε καμιά διαφήμιση δημητριακών. Γιατί; Γιατί είμαστε χουζούρηδες πώς να το κάνουμε… Και τις μέρες που δε δουλεύουμε, είναι ευκαιρία να χουζουρέψουμε λίγο παραπάνω… Αυτός που θα σηκωθεί για να φτιάξει αυγόφετες (το νούμερο ένα πρωινό για εμένα!)ή pancakes είναι ή φρεσκο-ερωτευμένος και θέλει να εντυπωσιάσει ή πραγματικά έχει έρωτα με το φαγητό και θέλει να το δοκιμάσει. Πάντως είναι άλλη φάση, να φτιάξεις ένα πρωινό λίγο πιο ‘’μπελαλίδικο’’ από τον απλό καφέ. Έστω μία στις τόσες!

Όμως, τονίζω, όμως, το πρόβλημα δεν είναι ότι βαριέται, αλλά ότι προτιμά να κοιμηθεί o Έλληνας. Αν όμως έχει έτοιμο το μείγμα του, μόνιμα σε ένα βαζάκι, ε δε νομίζω να βαρεθεί και τόσο μια Κυριακή. Και θα το ευχαριστηθεί. Και θα νιώσει ότι είναι σε διακοπές. Και να δεις που θα χαμογελάσει και θα περάσει καλύτερα τη μέρα του. Γιατί η καλή μέρα, από την προηγούμενη φαίνεται. Αν την προηγούμενη, έχεις κάνει την προετοιμασία, την επομένη μπορείς να ζήσεις και εσύ σαν να πρωταγωνιστείς σε διαφημιστικό. Τόσο απλά. Σε πέντε λεπτά. Κάτι διαφορετικό από την τυρόπιτα του φούρνου. Έλα φτιάξ’ το!

PANCAKES

Θα χρειαστείς ένα αντικολλητικό τηγάνι, μια μικρή κουτάλα, ένα μπρίκι, δύο μπολ, μια σπάτουλα και ελάχιστο βούτυρο που θα ρίξεις στο τηγάνι.

Στερεά υλικά:

1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλίτσα του γλυκού baking powder

1 κουταλίτσα του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κάψουλες βανιλίνης

Υγρά υλικά:

1 ¼  της κούπας γάλα, χλιαρό

100 γρ βούτυρο, λιωμένο

1 αυγό

Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά με ένα κουτάλι σε ένα μπολ. Αφήνουμε στην άκρη. (ή σε βάζο να περιμένουν μέχρι το πρωί)

Λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων και ενώ είναι χλιαρό, ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και έπειτα το αυγό. Με ένα πιρούνι ή έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε ζωηρά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε τα υγρά στα στερεά. Δεν χτυπάμε με μίξερ. Ανακατεύουμε ζωηρά και όχι πολύ, ίσα ίσα να γίνει χυλός.

Ζεσταίνουμε το αντικολλητικό τηγάνι καλά. Ρίχνουμε ελάχιστο βούτυρο. Μόλις λιώσει και κάψει ,με μια κουτάλα ρίχνουμε τον χυλό στο κέντρο προσπαθώντας να δώσουμε σχετικά στρογγυλό σχήμα. Αφήνουμε ανέπαφο. Μόλις βγάλει μπόλικες φουσκάλες στην επιφάνεια, γυρνάμε με μια σπάτουλα και αφήνουμε 2 λεπτά περίπου να ροδίσει και από την άλλη. Θέλουμε ξεροψημένο εξωτερικό, αφράτο αλλά όχι άψητο εσωτερικό.

Οι τηγανίτες μας aka pancakes, τρώγονται ζεστές, αλμυρές ή γλυκές με μέλι, maple syrup, βούτυρο, τυρί, μαρμελάδα, μερέντα, φυστικοβούτυρο…

Foivi Geller

Share
Published by
Foivi Geller