Categories: ΓΕΥΣΗ

Το Canal Café μοιάζει με καλοκαιρινό όνειρο στο πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δε θα ήταν το ίδιο αν το κανάλι δεν ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του σχεδιασμού του. Κι αυτό διότι αυτή η συνεχής επιφάνεια θαλασσινού νερού -που αναπτύσσεται κατά μήκος της κύριας διαδρομής πρόσβασης των πεζών προς το κύριο κτιριακό συγκρότημα -εξασφαλίζει τη σύνδεση με τη θάλασσα όχι μόνο ως προς τη θέα, αλλά κυρίως ως φυσική παρουσία. Κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περπατώντας μέσα σε αυτό το πάρκο, ξεφεύγει ο νους από τα στενά όρια της πόλης και παίρνει ανάσα για να ονειρευτεί.

Στην άκρη του καναλιού -ακριβώς αντίθετα από εκεί που βρίσκονται η Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη– με θέα το νερό, τον ορίζοντα που απλώνεται στο βάθος και τους ανθρώπους οι οποίοι χαίρονται το χώρο περπατώντας, τρέχοντας, παίζοντας ή απλά απολαμβάνοντας την ηρεμία, βρήκε το σπίτι του το Canal Café.

Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται η ομάδα του IT της οδού Σκουφά και ο αγαπημένος σεφ Ανδρέας Λαγός, ο οποίος υπογράφει το μενού. Είναι μάλιστα ακριβώς αυτές οι επιλογές του που τοποθετούν το Canal Café σε εκείνη την κατηγορία με τα ελάχιστα καταστήματα εστίασης τα οποία καταφέρνουν να συλλάβουν πλήρως την αύρα του χώρου όπου βρίσκονται και να την ενσωματώσουν στον κατάλογό τους. Κι έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα: το συγκεκριμένο καφέ δημιουργήθηκε από ανθρώπους που χαίρονται τη ζωή, αγαπούν την απλότητα στη γεύση και στη διακόσμηση και δείχνουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στα ελληνικά προϊόντα και στην ανάδειξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Τα πιάτα, λοιπόν, βασίζονται στη φρεσκάδα και στα εποχιακά υλικά και παρουσιάζονται μόλις σε μια σελίδα. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα πλατό από επιλεγμένα αλλαντικά και πιο συγκεκριμένα σαλάμι Λευκάδας, προσούτο Ευρυτανίας, παστράμι και γαλοπούλα βραστή, καθώς και ένα ακόμη με ελληνικά τυριά, δηλαδή με βολάκι Άνδρου, αρσενικό Νάξου, κατσικίσιο Κρήτης, καπνιστό Μετσόβου και γραβιέρα Αμφιλοχίας.

Η επόμενη ενότητα του καταλόγου είναι αφιερωμένη στις σαλάτες εκ των οποίων ξεχωρίζει αυτή που αποτελεί μια πειραγμένη εκδοχή της κλασικής χωριάτικης, με τραγανά ντοματίνια, αγγούρι, μπόλικη κάπαρη, ελιές, παξιμαδάκια χαρουπιού και μαλακό κατσικίσιο τυρί στην κορυφή. Εντυπωσιακή λόγω χρώματος, αλλά και εξαιτίας της υψηλής της θρεπτικής αξίας, είναι η σαλάτα ταμπουλέ με φακές, πλιγούρι, καραμελωμένο κρεμμύδι, τραγανό καρότο και σολομό απλωμένο σαν τριαντάφυλλο.

Χωριάτικη with a twist: με τραγανά ντοματίνια, αγγούρι, μπόλικη κάπαρη, ελιές, παξιμαδάκια χαρουπιού και μαλακό κατσικίσιο τυρί.

Στις πιο χορταστικές προτάσεις περιλαμβάνονται οι νόστιμες μπρουσκέτες ( απευθύνονται σε όσους θέλουν να χορτάσουν χωρίς να βαρύνουν το στομάχι τους υπερβολικά) που «βγαίνουν» σε δύο τύπους: με γαρίδα και κρέμα αβοκάντο ή με προσούτο Καρπενησίου, πετιμέζι, τυρί και αποξηραμένο σύκο. Ιδανικά για πεινασμένους και τα σάντουιτς, ειδικά αυτό με κοτόπουλο, σάλτσα ψητής ντομάτας και μυρωδάτο, χειροποίητο πέστο θυμαριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μόνα ζεστά πιάτα είναι οι ανοιχτές αραβικές πίτες (σαν πίτσες που μπορούν να μπουν στην μέση και να μοιραστούν) με λεπτοκομμένο μοσχάρι νουά, μανούρι και καραμελωμένα κρεμμύδια ή  με μοτσαρέλα, ντομάτα και θυμάρι.

Ευχάριστη έκπληξη αποτελούν το spread με φάβα, σε γυάλινο βαζάκι, με τραγανά κομματάκια από αραβική πίτα στο πλάι, το vitello tonato, με φίνα κομμένο μοσχάρι (στο οποίο όμως θα ταίριαζε λίγος ακόμα τόνος στη σάλτσα) ενώ  υπάρχει μια επιλογή από μια πίτα, τάρτα και ένα πιάτο ημέρας, αλλά και ένα ειδικό μενού για τα παιδιά.

Από τα γλυκά του προτιμήστε τον κλασικό κορμό σοκολάτας, το «μωσαϊκό» των παιδικών μας χρόνων, που ο Ανδρέας Λαγός έχει εμπλουτίσει σοφά με τραγανό κοπανισμένο καρύδι.

Σε αυτές τις μπρουσκέτες, τον πρώτο λόγο έχουν το προσούτο Καρπενησίου, το πετιμέζι, το τυρί και τα αποξηραμένα σύκα

Τα παραπάνω μπορούν να συνοδευτούν με φρέσκους χυμούς  και δυναμωτικά  smoothies (δοκιμάστε  το όνειρο που έχει το όνομα Monkey Business με μήλο, μπανάνα και φιστικοβούτυρο), εκλεκτούς καφέδες της εταιρείας TAF, βιολογικά τσάγια και σπιτική λεμονάδα με αγγούρι και δυόσμο. Υπάρχει επίσης μια μικρή λίστα ελληνικών κρασιών με τέσσερις επιλογές σε λευκά, δύο ροζέ ετικέτες και δύο κόκκινες  που συμπληρώνουν ιδανικά το μενού του ολοκαίνουριου Canal Café.

Πότε να πάτε; Λίγο μετά τις παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής, προκειμένου να σχολιάσετε τις λεπτομέρειες της παράστασης («μάχες» μπορούν να ξεσπάσουν για το αν ήταν αρκετά μελωδικός ο Μανρίκο στον Τροβατόρε ή υπερβολικά σπαραχτική η Μαντάμα  Μπατερφλάι), στο ενδιάμεσο μιας χαλαρής βόλτας στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ ή αφού τελειώσετε την ποδηλατάδα ή την προπόνηση. Ακόμα καλύτερα, προσπαθήστε να βρεθείτε εκεί την ώρα που ο ήλιος δύει και τα μάτια τραβά ο τρόπος με τον οποίο καθρεφτίζονται τα χρώματα του ουρανού στο νερό, εκείνα τα μαγικά λεπτά  που τα φώτα γύρω από το κανάλι ανάβουν αργά υποδεχόμενα τη νύχτα.

H νύχτα πέφτει.

Canal Café, Ευριπίδου 6 (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), Καλλιθέα. Τηλ: 2130436464.

Γιώτα Παναγιώτου