Categories: ΓΕΥΣΗ

Γιατί όλα τα Βόρεια Προάστια είναι μαζεμένα στο Buba bistrot exotique;

– Θυμάσαι το Guru bar, το είχες προλάβει;

Όσοι απαντούν καταφατικά σε αυτή την ερώτηση έχουν ζήσει την εποχή που ένα από τα πρώτα bar restaurant με ταϊλανδέζικη κουζίνα άνοιξε στην Πλατεία Θεάτρου, φιλοξενώντας ένα χαρμάνι ανθρώπων από τα μέσα του ‘90 μέχρι το 2009: τους καλλιτέχνες και τα παιδιά του κέντρου, τους στιλάτους και τους χύμα, όσους αγαπούσαν τους τζαζ ήχους που έβγαιναν από το κλαμπ του και αυτούς που παρακολουθούσαν τις Δευτέρες τη γέννηση των Βurger Project

Όσοι πάλι απαντούν αρνητικά μπορούν να γνωρίσουν τη συνέχεια του θρυλικού πλέον μαγαζιού του Κωνσταντίνου Ζουγανέλη στην Κηφισιά και να μπλεχτούν με τους ήδη μυημένους στη φιλοσοφία του που περιλαμβάνει νόστιμο φαγητό, μουσικές αναζητήσεις και ποιοτικά ποτά. Περνώντας την εντυπωσιακή είσοδο ενός νεοκλασικού στον πεζόδρομο της Παπαδιαμάντη, η καρδιά του Buba με τη μαξιμαλιστική διακόσμηση είναι αναμφίβολα η αυλή του, εκεί που τα ευχάριστα αρώματα από τις πρώτες ύλες της κουζίνας μπλέκονται με τα χρώματα στους τοίχους δημιουργώντας ένα σκηνικό που σε μεταφέρει εκτός των Βορείων Προαστίων.

Η είσοδος του Buba στον πεζόδρομο της Παπαδιαμάντη

O Κωνσταντίνος Ζουγανέλης με την ομάδα της κουζίνας

Αυτό που έχει να μάθει κανείς από το μαγαζί που δεν εφησυχάζει από το 2014 -με αποτέλεσμα να συναντάς συνέχεια διαφορές στο εσωτερικό και τον κατάλογό του- είναι το πως σερβίρεται ένα καλά ισορροπημένο γεύμα στην Ταϊλάνδη αφού πρόκειται για μια κουζίνα με ποικίλες προτάσεις, που χρησιμοποιεί πολλούς τρόπους μαγειρέματος, είναι τόσο καυτερή όσο και δροσερή, ενώ ποτέ δεν απουσιάζει από το τραπέζι της το ρύζι.


Στην χώρα της Νοτιανατολικής Ασίας και στα οικογενειακά τραπέζια, τα πιάτα είθισται να σερβίρονται στη μέση συνοδεύοντας το ένα το άλλο. Παράλληλα, ακόμη και οι γεύσεις που προέρχονται από το παλάτι έχουν και την street food εκδοχή τους. Όσον αφορά την κουζίνα του Buba Bar που μοιάζει με καντίνα δεν προσπαθεί να προσφέρει fusion συνδυασμούς αλλά στοχεύει στο να είναι όσο πιο κοντά στην ήδη ενδιαφέρουσα και πολύπλευρη γευστική παράδοση της Ταϊλάνδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μια αντιπροσωπευτική εισαγωγή στην κουζίνα που ισορροπεί διαφορετικές μεταξύ τους γεύσεις είναι η Miang Kham, μια «γαλαζοαίματη» σαλάτα που σερβίρεται και στους δρόμους της Μπανγκόκ περασμένη σε καλάμια μπαμπού. Το ορεκτικό που τρώγεται με μια μπουκιά τυλίγεται με το χέρι σε ένα αμπελόφυλλο και συνοδεύεται από μια σάλτσα που περιλαμβάνει όλα τα υλικά της σαλάτας, όπως το τζίντζερ, το κρεμμύδι, το λάιμ, η καρύδα, τo φιστίκι, το chili και η αποξηραμένη γαρίδα. Κάθε σας μπουκιά μπορείτε να την φτιάξετε με διαφορετικές αναλογίες έτσι ώστε να βγει όσο καυτερή ή όσο ξινή θέλετε εκεί την στιγμή. Στα ποτήρια σας, ένα σπιτικό ανθρακούχο αναψυκτικό από rice vinegar και γκρέιπφρουτ αποτελεί την πιο ταιριαστή επιλογή.


Tom σημαίνει βραστό, οπότε έτσι θα ζητήσετε και τη σούπα σας. Μια Tom Kha Kai με galangal, κοτόπουλο, μανιτάρια, μυρωδικά και βότανα που δένουν άψογα χάρις στο γάλα καρύδας επιβεβαιώνει πως η φιλοσοφία της συγκεκριμένης κουζίνας στηρίζεται στην ισορροπία τεσσάρων γεύσεων: του ξινού, του γλυκού, του αλμυρού και του καυτερού, γεύσεων που υπάρχουν σε όλα τα πιάτα και εκπροσωπούνται στο καθένα με διαφορετικά υλικά.

Miang Kham

Tom Kha Kai

Μαζί με μια δροσερή lager, η Som Tum Malako με βάση την παπάγια είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας, μια πρόταση του καταλόγου που εκτός από νόστιμη αποτελεί από μόνη της μια εμπειρία, αφού φτιάχνεται μπροστά σας. Μέχρι λοιπόν να σας τη σερβίρουν θα δείτε το ξύλινο γουδοχέρι να «τραυματίζει» τα συστατικά βγάζοντας όλα τους τα αρώματα και το λάιμ να πέφτει με την φλούδα του στο δοχείο για να δώσει όλα του τα έλαια.

Με αυτά τα υλικά

η σαλάτα Som Tum Malako φτιάχνεται μπροστά σας

Το Lab Khai από την περιοχή Iσάν είναι ένα πιάτο που συνοδεύεται παραδοσιακά με το sticky rice να λειτουργεί σαν κουταλάκι για να τον πικάντικο κιμά κοτόπουλου. Εκτός από τα πολλά αρωματικά, τον δυόσμο και τον κόλιανδρο, ένα ενδιαφέρον στοιχείο του πιάτου είναι το ωμό καβουρδισμένο ρύζι σε μορφή σκόνης που περιέχει αφήνοντας μια τραγανή αίσθηση.


Φεύγοντας για λίγο από την Ταϊλάνδη αλλά όχι από την ασιατική κουζίνα, τα Dan Dan Noodles πήραν το όνομα τους από το ξύλο (εν είδει πάγκου φαγητού) που κουβαλούσαν οι πωλητές του δρόμου προκειμένου να χορτάσουν τους εργάτες στην Κίνα. Η παλέτα αυτού του πιάτου ημέρας κινείται μεταξύ αλμυρού και καυτερού με στρώσεις ανάμικτου κιμά από κοτόπουλο και μοσχάρι, bok choy και sauce από πάστα chili, καβούρι και γαρίδα που πρέπει να ανακατευτεί με τα βρασμένα και ελαφριά σε γεύση noodles. Μαζί με το πιάτο θα σας προσφερθεί και επιπλέον chili oil προκειμένου να κάνετε το πιάτο σας όσο καυτερό αντέχετε.

Επιστρέφοντας αυτή τη φορά στον Βορρά και την Τσιανγκ Μάι, το Kai Yaang είναι ένα κοτόπουλο που μένει στην μαρινάδα για 24 ώρες, παίρνει γεύση από την tamarind sauce και ταιριάζει άψογα με το sticky rice αποτελώντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κυρίως πιάτα του καταλόγου. Στις πιο γλυκές γεύσεις, η Buba’s Thai Brule είναι ένα απολαυστικό απότοκο της γαλλικής αποικιοκρατίας που φτιάχνεται με κρέμα καρύδας, κάρδαμο και κουρκουμά.

Lab Khai

Dan Dan Noodles

Kai Yaang

Buba’s Thai Brule

Στο μαγαζί με τον εξωτικό χαρακτήρα και την αύρα που βοηθά τους επισκέπτες του να χαλαρώσουν και να ταξιδέψουν, είτε παραμείνετε στην θέση που διαλέξατε μέσα στην αυλή του είτε σηκωθείτε και αναμιχθείτε με εκείνους που προτιμούν να στέκονται όρθιοι, γρήγορα θα καταλάβετε πως ακόμη και η μπάρα δεν αυτονομείται παρά ακολουθεί τις επιταγές και τις γεύσεις που βγαίνουν από την ανήσυχη κουζίνα του Buba.

Αν το έχετε παρακάνει με το chili, δοκιμάστε ένα Captain Sparrow με ρούμι, κρέμα καρύδας, σιρόπι μπαχαρικών και βασιλικού που θα σβήσει το κάψιμο -χωρίς να αλλοιώσει τις γεύσεις που δοκιμάσατε- και θα σας ξεδιψάσει.

Ακόμα λοιπόν και αν δεν γνωρίσατε τον χώρο του Guru bar που έγραψε την δική του ιστορία στο κέντρο, το νεοκλασικό στον πεζόδρομο της Παπαδιαμάντη θα σας κάνει να νιώσετε πως δεν βρισκόσαστε σε ένα μέρος που προσπαθεί τώρα να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του αλλά σαν να γνωρίζετε από κοντά τους ρέκτες μιας άλλης Αθήνας που εξελίσσουν τις εξωτικές αδυναμίες και αναφορές τους.

Buba bistrot exotique, Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά. Τηλ: 210623 1151. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ και εδώ

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.