Για να περιγράψει κανείς την εξάπλωση του brunch στην Αθήνα δεν αρκεί να χρησιμοποιήσει μόνο γαστρονομικούς όρους. Μια ματιά αρκεί, άλλωστε, να πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι πρόκειται περί ενός κοινωνικού φαινομένου.
Πλέον, είναι πολλές οι επιχειρήσεις εστίασης με αστικό προσανατολισμό στην κουζίνα τους επιδίδονται σε έναν αγώνα για το ποια από αυτές θα σερβίρει τα πιο μεταξένια scrambled eggs, την πιο χορταστική εκδοχή croque madame και τα νοστιμότερα αυγά benedict, βάζοντας ταυτόχρονα στο παιχνίδι ευφάνταστα cocktails, υπεβιταμινούχα smoothies και εκατοντάδες επιλογές σε ψωμάκια.
Φυσικά, όπως συμβαίνει στα πειράματα, δεν έχουν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες ευτυχές τέλος. Υπάρχουν όμως μερικές περιπτώσεις που δικαιώνουν τις προθέσεις των ιδιοκτητών και τις προσδοκίες των πελατών τους με το παραπάνω. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το φιλικό, ανεπιτήδευτο και πραγματικά eco-friendly, ΙΤ που εδώ και καιρό έχει αποδείξει την αξία του στον τομέα του brunch.
Το νέο, ανανεωμένο μενού του, που επιμελείται ο σεφ Ηλίας Σταυρόπουλος, άξιος μαθητής του Ανδρέα Λαγού, δίνει μεγάλη βαρύτητα στις παρασκευές των βιολογικών αυγών, ξεκινώντας από κλασικά ποσέ με ψωμί καλαμποκιού, προχωρώντας σε croque monsieur με γραβιέρα, ζαμπόν, μπεσαμέλ και φρέσκα τσιπς πατάτας και συνεχίζοντας σε pancakes με τηγανητό αυγό, τραγανό μπέικον, αβοκάντο, δροσερό γιαούρτι και φρέσκο κόλιανδρο.
Η ελληνική πινελιά είναι τα αυγά καγιανά, τα οποία όμως στο ΙΤ τα σερβίρουν με καπνιστό σολομό και άνηθο, ξεφεύγοντας από το κλισέ του ρουστίκ χαρακτήρα, ενώ εξαιρετικά comfort πιάτο είναι οι τηγανητές πατάτες Κύπρου με αυγό μάτι, φέτα και δεντρολίβανο. Πρωτότυπο και χορταστικό, επίσης, είναι το σιγοψημένο χοιρινό σε λαβασιανό ψωμί, με αυγό μάτι, kale και μουστάρδα μελιού.
Στις γλυκές προτάσεις του μενού, ενδιαφέρον παρουσιάζουν το τσιζκέικ κολοκύθας με κανέλα, μοσχοκάρυδο, καραμελωμένα καρύδια και σιρόπι από σφένδαμο, το French toast με κανέλα, χρυσαφένιο μέλι και κρέμα τυριού και το πραγματικά απολαυστικό μιλφέιγ με τραγανό φύλλο wonton και κρέμα από φρούτα του πάθους.
Ιδανική εισαγωγή στις παραπάνω λιχουδιές αποτελεί το cocktail Smoke Dream, με τζιν, καπνιστή τεκίλα, πιπερόριζα, αγαύη αρωματισμένη με δεντρολίβανο, bitters κερασιού και λεμόνι. Για όσους αγαπούν τις πιο πιπεράτες γεύσεις, το ΙΤ προτείνει τη δική του παραλλαγή του Bloody Mary, η οποία έχε μια πιο «χλωμή» εμφάνιση λόγω του βιολογικού ντοματοχυμού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του, αλλά δε χάνει καθόλου γευστικά. Εννοείται πως δε λείπουν τα all time classic συνοδευτικά champagne cocktails, το Bellini με λικέρ και πουρέ ροδάκινου και αφρώδη Amalia brut και το Rossini με σπιτικά ελαιοσάκχαρα φράουλας, δωδεκάρι Metaxa, λικέρ φράουλας και Prosecco.
Το brunch έχοντας στο DNA του χαραγμένη μια easy living διάθεση, βρίσκει στο ΙΤ την ιδανική του έκφραση και μάλιστα εκείνη τη νεωτεριστική, που επικροτεί με ενθουσιασμό την επικράτηση των superfoods και του υγιεινού τρόπου ζωής. Eδώ, όλοι δείχνουν να ακολουθούν με επιτυχία τον κύκλο που ξεκινά από το «τρώω καλά» και καταλήγει στο «ζω ευτυχισμένα», χωρίς να λησμονεί την κυριακάτικη μακαριότητα που κρύβεται πίσω από το «ξυπνάω αργά, αλλά έχω όλη την μέρα μπροστά μου». Χωρίς τυπικότητες και αυστηρό πρόγραμμα. Αλλά με χαρές και γέλια.
IT restaurant, Σκουφά 29, Κολωνάκι. Τηλ: 2103635773, 2103631827