ΓΕΥΣΗ

Bocas Meze: Τα ισπανικά tapas συναντούν τους ελληνικούς μεζέδες στη Νέα Φιλαδέλφεια

Μεζές (ή έδεσμα στα ελληνικά) είναι τα μικρά πιάτα ή ορεκτικά που σερβίρονται για να συνοδέψουν τη κατανάλωση ποτού/αλκοόλ. Η λέξη προέρχεται από την αντίστοιχη περσική λέξη μαζέ και σημαίνει γεύση. Οι μεζέδες έχουν γίνει πια μέρος της ελληνικής κουλτούρας και μπορείτε να τους βρείτε σε ένα γειτονικό καφενείο, ένα τσιπουράδικο στον Βόλο, αλλά και σε κάποιο σπίτι που θα βρεθείτε καλεσμένοι ένα καλοκαιρινό απόγευμα. Μια αντίστοιχη παράδοση έχουν και στην Ισπανία, μόνο που αντί για μεζέδες εκεί τρώνε tapas, μικρά πιάτα δηλαδή με λογής-λογής εδέσματα που συνοδεύουν μια κρύα μπίρα ή ένα ποτήρι κρασί. Αυτές τις δύο παραδόσεις έρχεται να παντρέψει ο Ελληνοισπανός σεφ Μίλτος Αρμένης στο Bocas Meze της Νέας Φιλαδέλφειας. 

To Bocas Μeze γεννήθηκε από τη γνωριμία του Δημήτρη Τρυφωνόπουλου και του σεφ Μίλτου Αρμένη. Έμπειρος επιχειρηματίας ο πρώτος (Barsol στη Νέα Φιλαδέλφεια & Sorokos bar στα Κουφονήσια), πολυβραβευμένος σεφ ο δεύτερος (Ερημίτης στους Παξούς, Όμικρον), έστησαν ένα πειραγμένο μεζεδοπωλείο που σερβίρει tapas και ιντριγκαδόρικους μεζέδες δημιουργικής προσέγγισης. Με εμφανείς τις επιρροές από την Ισπανία, αλλά και με ελληνική, μεσογειακή ψυχή και πολλά ελληνικά προϊόντα από μικρές φάρμες, παντρεύοντας την παράδοση των βολιώτικων τσιπουράδικων με τη φιλοσοφία των tapas, δημιούργησαν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μοντέρνα μεζεδοπωλεία της Αθήνας, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο κόσμος του Bocas Meze είναι πολύχρωμος και ζεστός. Από την πρώτη στιγμή που θα καθίσεις στην αυλή θα σε κερδίσουν οι φλοράλ μουσαμάδες και οι άνετες ξύλινες καρέκλες, ενώ τα πυκνά φυτά και τα πολύχρωμα λαμπιόνια δίνουν πάντα την αίσθηση γιορτής. Ιδανικό σκηνικό για μια μεγάλη παρέα και συζητήσεις από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Η κουζίνα εδώ είναι ανοιχτή για να μπορεί ο οποιοδήποτε ανά πάσα στιγμή να δει πως παρασκευάζεται το φαγητό του, εκείνο όμως που κλέβει την παράσταση είναι ο εντυπωσιακός ξυλόφουρνος που δεσπόζει στην γωνία της κουζίνας. 

Καλαμάρι με τσιγαρέλι

Όσο για τις γεύσεις είναι εκείνες που θα σας κάνουν να θέλετε να πάτε ξανά και ξανά. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε την ισπανική τορτίγια που παρασκευάζεται με φρέσκα αυγά ημέρας, τον μπακαλιάρο με αλιάδα παντζάρι, αλλά και τα σουτζουκάκια τόνου, που είναι σίγουρα με γεύση που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Εδώ η γαρδούμπα γίνεται με γαρίδα, ενώ τα χοιρινά μπριζολάκια σερβίρονται με coleslaw. Όλα τα tapas και οι μεζέδες σερβίρονται σε ρετρό σκαλιστά σερβίτσια, φοντανιέρες και μίνι γάστρες που θυμίζουν κάτι από τα καλά σερβίτσια που είχε φυλαγμένα η γιαγιά στο σκρίνιο. 

Σουπιά κοκκινιστή με φάβα

Ισπανική τορτίγια

Επειδή όμως τα tapas και οι μεζέδες δεν κατεβαίνουν ξεροσφύρι, στο Bocas Meze θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε μπίρες, κρασιά, τσίπουρα, ούζο, αλλά και δροσερά κοκτέιλς. Μάλιστα, με την παραγγελία κρασιού, ούζου ή τσίπουρου, στο τραπέζι προσγειώνονται tapas ημέρας-έκπληξη που συνοδεύσουν το αλκοόλ, στην λογική του βολιώτικου τσιπουράδικου. 

Σουτζουκάκια τόνου με κρέμα πατάτας

Μπορεί η Νέα Φιλαδέλφεια να μοιάζει μακρινή σε όσους έχουν συνηθίσει να κυκλοφορούν στο κέντρο, το Bocas Μeze όμως αξίζει να κάνετε το «ταξίδι» μέχρι τα βόρεια, αφού οι γεύσεις και η ατμόσφαιρά του θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.

O σεφ Μίλτος Αρμένης

Bocas Μeze: Προύσης 13, Nέα Φιλαδέλφεια
Κρατήσεις:  210 2580908
Instagram
Facebook
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι