Categories: ΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Το Φεστιβάλ Καννών σε αριθμούς

Σαν μια αχτίδα κανονικότητας φάνηκε η επιστροφή του Φεστιβάλ Κανών, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως το Palais des Festivals, o βασικός χώρος όπου διεξάγεται το φεστιβάλ, τους πρώτους μήνες της πανδημίας είχε γεμίσει νοσοκομειακά κρεβάτια και ασθενείς covid, ενώ λίγο καιρό πριν ήταν εμβολιαστικό κέντρο, γνωστό ως “Vaccinodrome”.

Πρόεδρος της επιτροπής και το πρόσωπο της βασικής αφίσας του Φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης Spike Lee. Είναι η πρώτη φορά που Αφροαμερικανός δημιουργός αναλαμβάνει αυτή τη θέση.

Ο Lee προεδρεύει των Μati Diop (σκηνοθέτρια- Γαλλία/ Σενεγάλη), Mylène Farmer (τραγουδίστρια, στιχουργός- Καναδάς), Maggie Gyllenhaal (ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτρια, σεναριογράφος- ΗΠΑ), Jessica Hausner (σκηνοθέτρια, παραγωγός, σεναριογράφος- Αυστρία), Melanie Laurent (ηθοποιός, σκηνοθέτρια, σεναριογράφος- Γαλλία), Kleber Mendonça Filho (σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος- Βραζιλία), Tahar Rahim (ηθοποιός- Γαλλία) και Song Kang- ho (ηθοποιός- Νότια Κορέα).

Για να πάρουμε μια γεύση από το κοσμοπολίτικο φεστιβάλ, ας αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν:

1 μόνο γυναίκα σκηνοθέτρια έχει κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στην ιστορία του Φεστιβάλ Καννών: η Jane Campion το 1993 με την ταινία «Μαθήματα πιάνου». Φέτος οι ταινίες που σκηνοθετήθηκαν από γυναίκες και συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, αλλά πριν πανηγυρίσετε, μιλάμε για μόλις 4 από τις 24 συνολικά ταινίες.

5 φορές δεν πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ: το 1939, λόγω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1948 και το 1950 για οικονομικούς λόγους, το 1968 εξαιτίας της Εξέγερσης του Μάη και το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του Covid- 19.

8 είναι οι σκηνοθέτες και βοηθοί σκηνοθέτες που έχουν κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα δύο φορές: Francis Ford Coppola, Shohei Imamura, Ken Loach, Bille August, Emir Kusturica, αδερφοί Dardenne, Michael Haneke and Alf Sjoberg.

10 ημέρες σε καραντίνα θα περάσουν οι festival- goers, ενώ θα πρέπει ή να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή να κάνουν rapid test κάθε 48 ώρες. Φυσικά η μάσκα είναι υποχρεωτική.

19 χρυσά φύλλα έχει ο 18 καρατίων Χρυσός Φοίνικας, το υψηλότερο βραβείο που απονέμεται σε ταινίες που διαγωνίζονται στο Φεστιβάλ. Το βραβείο κοστίζει 20.000 ευρώ και φιλοτεχνείται από τον Οίκο Chopard.

20 ευρώ θα δώσουν – για πρώτη φορά – οι παρευρισκόμενοι, για να αντισταθμιστεί το αποτύπωμα άνθρακα του Φεστιβάλ, καθώς οι διοργανωτές προσπαθούν να κάνουν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες κεντρικό μέρος της εκδήλωσης. Τα χρήματα θα διανεμηθούν από μία ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων.

22 λεπτά διάρκεια είχε το standing ovation για την ταινία του Guillermo del Toro Ο λαβύρινθος του Πάνα. Το Φεστιβάλ της Κυανής Ακτής είναι διάσημο για τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα, αλλά και τα αμείλικτα γιουχαΐσματα.

24 είναι τα σκαλιά που στρώνονται με κόκκινο χαλί και οδηγούν στο Palais des Festivals. To παρατσούκλι τους είναι “les marches de la gloire”, δηλαδή τα σκαλιά της δόξας, και δικαίως.

279 λεπτά πέρασαν στην κινηματογραφική αίθουσα όσοι πήγαν το 2019 να παρακολουθήσουν την ταινία Ang Hupa του Φιλιππινέζου σκηνοθέτη Lav Diaz, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία του Φεστιβάλ.

1800 μέτρα είναι το μήκος του κόκκινου χαλιού που θα απλωθεί κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Ένα καινούριο χαλί τοποθετείται πριν από κάθε επίσημη προβολή μιας ταινίας σε διαγωνισμό.

20.000.000 ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ. Τα μισά βγαίνουν από τις τσέπες Γάλλων φορολογούμενων και τα άλλα μισά προέρχονται από σπόνσορες.

Χριστιάννα Μπαξεβάνη

Share
Published by
Χριστιάννα Μπαξεβάνη