Τι τρέχει με το Μονομελές Πρωτοδικείο της Σάμου;

Είκοσι μέρες φυλάκιση με έναν χρόνο αναστολή ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σάμου για τους τέσσερις εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας τον Σεπτέμβριο του 2013. Η δίωξή τους αφορά την παρέμβαση του σωματείου στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας της ΟΛΜΕ, με σκοπό να μην αποσταλεί στην περιφέρεια ο κατάλογος με τα ονόματα 68 συναδέλφων που είχαν χαρακτηριστεί από τον προϊστάμενο ως «πλεονάζοντες», αποτρέποντας έτσι τη διαθεσιμότητα του 18% του συνόλου των εκπαιδευτικών της περιοχής.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών, οι Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις και η ΕΛΜΕ Σάμου καταγγέλλουν ότι τις δύο ημέρες που διήρκεσε η δίκη ασκήθηκαν πιέσεις στους μάρτυρες υπεράσπισης και στους κατηγορουμένους από την έδρα και την εισαγγελική αρχή για να ομολογήσουν ότι παρεμπόδισαν τη λειτουργία μιας υπηρεσίας που εκείνες τις ημέρες πρακτικά ήταν εκτός λειτουργίας, αφού το 98% του προσωπικού απεργούσε. Ποια η σκοπιμότητα μιας τέτοιας απόφασης από το μονομελές Σάμου;

Ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, υπέπεσε σε αντιφάσεις, αφού φάνηκε ν’ αγνοεί ακόμα και το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρχε απεργία με καθολική συμμετοχή. Η ποινή φυλάκισης είναι μεν μόνο 20 μέρες, δημιουργεί όμως αρνητικό δεδικασμένο.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών δεν θεωρούν την απόφαση «τυχαία» ή «ατυχή» αλλά μια απόφαση που σηματοδοτεί μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης, τώρα και για την δικαιοσύνη, μπροστά στις άγριες συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί στην Εκπαίδευση για εκπαιδευτικούς », λέει ο Νίκος Παπαβασιλείου, ένας εκ των τεσσάρων συνδικαλιστών εκπαιδευτικών, στην Εφημερίδα των Συντακτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ειδικά στη Σάμο η καταδίκη των εκπαιδευτικών στέλνει αρνητικό μήνυμα, καθώς στις 15 Οκτωβρίου ακολουθεί νέα δίκη συνδικαλιστών, από το Νοσοκομείο Σάμου, επειδή κινητοποιήθηκαν ενάντια στη ρατσιστική αιμοδοσία από τη Χρυσή Αυγή μόνο για Έλληνες. Οι συνδικαλιστές του Νοσοκομείου -σημειώνουν οι εργαζόμενοι- διώκονται για την αντιρατσιστική τους δράση, την οποία οι δικαστικές αρχές της Σάμου ποινικοποιούν,αντί να στραφούν ενάντια στη διοικήτρια του Νοσοκομείου Βασιλεία Πατλάκα-Σίδερη η οποία αντί να αποτρέψει η ίδια μια τέτοια αιμοδοσία,όπως της είχανε ζητήσει συνδικαλιστές, σωματεία και φορείς του κινήματος, σε συνάντηση στο γραφείο της μέρες πριν, αντί έστω να στηρίξει την θέση ότι η αιμοδοσία πρέπει να γίνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έπειτα από αναφορά της στον εισαγγελέα Σάμου, ζήτησαν μαζί με τον αρχιχρυσαυγίτη της Σάμου, τη δίωξη των συνδικαλιστών. Η δίωξη στα πρόσωπα των συνδικαλιστών νομιμοποιεί την ρατσιστική αιμοδοσία με εθνικά και φυλετικά χαρακτηριστικά, τονίζουν τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Οι φορείς και τα συνδικάτα έπραξαν το καθήκον τους σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, επισημαίνουν, αλλά και τη δεοντολογία κάθε εργαζομένου στον χώρο της υγείας, όπου δεν χωράνε φυλετικές, ρατσιστικές, θρησκευτικές και πολιτικές διακρίσεις. Οι τέσσερις της Σάμου είναι το πρώτο αρνητικό προμήνυμα, σε μια σειρά ποινικών διώξεων κατά απεργών, και ακολουθεί η δίκη των 14 διοικητικών του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ στις 12 Οκτωβρίου.

Μυρτώ Χήναρη

Share
Published by
Μυρτώ Χήναρη