Τα γενέθλια των Μπλαουγκράνα

Βαρκελώνη. 22 Οκτωβρίου 1899. Ο Ελβετός Χανς Κάμπερ, αργότερα γνωστός ως Χουάν Κάμπερ, έχει περίπου ένα χρόνο από τότε που επισκέφθηκε το θείο του στην πόλη και ήταν ήδη ερωτευμένος με εκείνη. Λογιστής στο επάγγελμα, έβρισκε χρόνο να παίζει μπάλα με τον ευρύτερο προτεσταντικό κύκλο στη συνοικία Sarrià-Sant Gervasi. Σε ολόκληρη τη ζωή του αγαπούσε κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα, όμως η αγγελία που έβαλε εκείνη την ημέρα στο περιοδικό Los Deportes, άλλαξε την ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κι ας μην το ήξερε τότε. Ένα μήνα και μια εβδομάδα μετά, στο γυμναστήριο που συγκεντρώθηκαν οι απαντώντες στην αγγελία, γεννήθηκε η Μπαρτσελόνα. Μοιραία ήρθαν 11: Γκουαλτέρι Γουάιλντ, Λιούις ντ’ Όσσο, Μπαρτομέου Τεράδες, Όττο Κούντζλ,Όττο Μαϊερ, Ένρικ Ντούκα, Πέδρο Καμπότ,Κάρλος Πουχιόλ, Josep Llobet Γιόζεπ Λιόμπετ, Τζον και Γουίλιαμ Πάρσονς. Επίσημη ονομασία: Football Club Barcelona. Tα αρχηγεία της ομάδας ένα μικρό γραφείο με λιγοστές καρέκλες στο Sole Gymnasium, όπου έγινε εκείνη η πρώτη συνάντηση.

Το βίντεο είναι από τα περσινά γενέθλια που ανέβασε το επίσημο κανάλι της Μπάρτσα στο YouTube.

Όπως θα διαπιστώσετε και από τα ονόματα, οι έντεκα ήταν ένα σύνολο από Ελβετούς, Βρετανούς και Ισπανούς. Πρώτος πρόεδρος ορίστηκε ο Γκουαλτέρι Γουάιλντ, ο ντε Όσσο γραμματέας, ο Μπαρτομέου Τεράδες, ταμίας της ομάδας και ο Χουάν Γκάμπερ-πρώην Χανς Κάμπερ- αρχηγός της ομάδας. Όπως γίνεται σε κάθε νέο σύλλογο, δεν υπήρχαν οπαδοί, οπότε τα μέλη ήταν οι ίδιοι οι παίκτες και το απαραίτητο αντίτιμο για να γίνει μέλος ήταν μόλις δυο πεσέτες. Μια βασική έλλειψη στο πρώτο “μίτινγκ” είχε να κάνει με το σήμα και τα χρώματα της ομάδας, τα οποία αποφασίστηκαν στη δεύτερη συνάντηση στις 13 Δεκεμβρίου, περιέργως πέντε ημέρες μετά το πρώτο παιχνίδι της Μπάρτσα. Βέβαια, το πρώτο επίσημο παιχνίδι ήρθε στις 25 Δεκέμβρη με την αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από Καταλανούς F.C Catala, την οποία και νίκησαν με 3-1.

Ο ποδοσφαιρικός θρύλος λέει ότι τα χρώματα ήταν της Βασιλείας, άλλωστε ο Γκάμπερ ήταν Ελβετός μην το ξεχνάμε, αν και κατά καιρούς κι άλλες Ελβετικές ομάδες με τις οποίες σχετιζόταν ο “πατέρας” της Μπαρτσελόνα έχουν διεκδικήσει αυτή την “τιμή”. Το σήμα ήταν ίδιο με εκείνο της πόλης, αλλά από το 1910 θα πάρει τη μορφή της ασπίδας που γνωρίζουμε στις μέρες μας. Τα γεννητούρια έγιναν εκείνη την ημέρα σε μια συνάντηση τοπικού χαρακτήρα. Ο Γκάμπερ αργότερα -το 1908- έγινε και πρόεδρος της ομάδας, προσπαθώντας να κουμαντάρει το καράβι σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, στην οποία είχε περιέλθει λόγω έλλειψης τίτλων. Τα κατάφερε, οδηγώντας την ομάδα σε μια σειρά από τρόπαια.

Το δημιούργημά του ωστόσο, το καμάρι της Καταλωνίας,  επρόκειτο να ξεκινήσει πολύ σύντομα το ταξίδι προς το μεγαλείο και την παγκόσμια φήμη, σε μια διαδρομή που συνεχίζεται ακατάπαυστα μέχρι και σήμερα.

Κώστας Χανδρινός

Share
Published by
Κώστας Χανδρινός