Τα Σαββατοκύριακα όποιος βρεθεί στην είσοδο του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος έχει την εντύπωση ότι στήνεται μία μικρή γιορτή. Οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώνονται και πίνουν τον καφέ τους όλοι μαζί ενώ τα παιδιά τους παίζουν στο πάρκο. Μία ξέγνοιαστη ατμόσφαιρα που θυμίζει επαρχία. Ο δρόμος όμως μέχρι αυτό το σημείο ήταν μακρύς και δύσκολος.
Όλα ξεκίνησαν το 2008 όταν μία πινακίδα τους πληροφόρησε ότι σε μία έκταση στην οποία οι κάτοικοι είχαν ζητήσει να ανεγερθεί σχολείο, θα δημιουργούνταν ένα τεράστιο οικοδόμημα που θα φιλοξενούσε το κεντρικό κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών. Το σχέδιο της νομαρχίας προέβλεπε την κατασκευή ενός 7όροφου και ενός 6όροφου κτιρίου, εμβαδού 4.500 τ.μ, σε οικόπεδο που υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα και σε απόσταση λίγων μέτρων από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία. Η αντίδραση ήταν άμεση και στο τέλος η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος κατάφερε να κάνει το αίτημά της δεκτό. Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο δύσκολη. Αυτή τη φορά η Επιτροπή Κατοίκων είχε να αντιμετωπίσει μεγάλα συμφέροντα. Μέσα σε μία νύχτα η ζώνη προστασίας γύρω από το Αρχαιολογικό Πάρκο καταργήθηκε και μέρος της αγοράστηκε από εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα. Στο εν λόγω οικόπεδο που σχεδόν εφάπτεται στον αρχαιολογικό χώρο η κατασκευαστική REDS σχεδίαζε να ανεγείρει 5ώροφο κτίριο γραφείων με 3ώροφο υπόγειο πάρκινγκ και συνολική επιφάνεια 19.150 τμ. Και σε αυτή την περίπτωση η Επιτροπή Κατοίκων έδρασε άμεσα και συντονισμένα. Συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και κατέθεσε σοβαρές προτάσεις που δεν θίγουν τον χαρακτήρα της περιοχής με αποτέλεσμα να βγει μία ακόμα φορά κερδισμένη.
Και σήμερα όμως οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος βρίσκονται απέναντι σε έναν ακόμα επιχειρηματικό κολοσσό που επιθυμεί να εκμεταλλευτεί έκταση της περιοχής για να δημιουργήσει εμπορικό κέντρο. Στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Κηφισού, εκεί που βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο Μουζάκη και σε μία έκταση 20 περίπου στρεμμάτων η επενδυτική Artume σχεδιάζει να δημιουργήσει το “Academy Gardens”. Με διαδικασίες μιας νύχτας και με τις ευλογίες κυβερνώντων και τοπικών αρχόντων ,όπως λένε οι κάτοικοι, η επενδυτική εταιρεία εξαιρέθηκε από τους περιορισμούς δόμησης και προώθησε τα επενδυτικά της σχέδια, ενώ ευελπιστεί ακόμα και στη σύνδεση του εμπορικού της κέντρου με τον αρχαιολογικό χώρο. Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση η Επιτροπή Κατοίκων στέκεται απέναντι στα σχέδια της επενδυτικής εταιρείας.
“Όλα αυτά μας έφεραν πιο κοντά”, μας λέει η Αναστασία Παπαγεωργίου που συντονίζει τις ενέργειες του χώρου γνώσης και πολιτισμού “Πολιτεία”. “Ξαφνικά, με όλα όσα είχαμε να αντιμετωπίσουμε, γνωριστήκαμε. Ήρθαμε και σε επαφή με τους κατοίκους που μένουν από την άλλη μεριά του πάρκου που δεν τους γνωρίζαμε. Κυρίως στις ενέργειες και τις διαμαρτυρίες μας μάς πλησίαζαν νέοι άνθρωποι πρώτα”, συνεχίζει. Η “Πολιτεία” λειτουργεί σαν ένας χώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ενώ οι υπεύθυνοι συντονίζουν κάθε μορφή εκδήλωσης. Εκεί συναντήσαμε και τον Βαγγέλη Ταντή, καθηγητή ισπανικών που είχε την ιδέα της δημιουργίας ενός Δικτύου Αλληλεγγύης. “Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο μέσα στο οποίο όλοι θα είναι πρόθυμοι να προσφέρουν. Εδώ οδηγηθήκαμε επειδή οι καιροί μας ανάγκασαν”, λέει. Μέχρι στιγμής το Δίκτυο Αλληλεγγύης έχει οργανώσει 23 μαθήματα για ενήλικες που περιλαμβάνουν από ξένες γλώσσες και μουσική μέχρι γιόγκα. “Όλα γίνονται δωρεάν. Υπάρχει μόνο μία συνδρομή του ενός ευρώ για να καλύπτουμε τα έξοδα”, συμπληρώνει.
Απέναντι από την “Πολιτεία” βρίσκεται η Επιτροπή Κατοίκων. Εκεί ο Γιώργος Τσιόρβας μάς ξενάγησε στον χώρο και μας έδειξε το ανταλλακτήριο όπου συγκεντρώνονται ρούχα και παπούτσια για όσους τα χρειάζονται και τον χώρο ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές της Β’ και Γ΄τάξης Δημοτικού. Η γιορτινή ατμόσφαιρα υπάρχει ακόμα και μέσα στα γραφεία της Επιτροπής Κατοίκων όπου είναι στημένος ένας μεγάλος μπουφές. “Κάθε Κυριακή, μαγειρεύουμε ένα φαγητό στο σπίτι μας και το φέρνουμε εδώ για να φάμε όλοι μαζί. Σήμερα, ήρθε και ένας κανούριος νέος που μας έβλεπε τόσο καιρό. Ζύμωσε ψωμί και μας το ΄φερε”, λέει η Αναστασία Παπαγεωργίου.
Η ώρα περνάει και ο καφές δίνει τη θέση του σε τσίπουρα και μπύρες. Λίγα μέτρα παρακάτω στο Συνεργατικό Καφενείο έχουν συγκεντρωθεί παρέες. Πρόκειται για ένα χώρο που λειτουργεί συνεργατικά και προσπαθεί να προωθήσει την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Οι μάγειρες στο Συνεργατικό Καφενείο δουλεύουν με πρώτες ύλες απευθείας από τον παραγωγό, το μενού είναι αυστηρά χορτοφαγικό και οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Εκτός όμως από όλα αυτά, η ομάδα που δημιούργησε το Συνεργατικό Καφενείο οργανώνει και διάφορες δράσεις και συζητήσεις. “Εμείς εδώ προσπαθούμε να προωθήσουμε την αλληλέγγυα οικονομία, να στηρίξουμε τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις”, λέει η Αναστασία Παπαγεωργίου. “Φαντάζεστε ποιο θα είναι το μέλλον όλων αυτών των καταστημάτων αν ανοίξει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο δίπλα μας”, ρωτάει ένας κάτοικος. Και η απάντηση είναι σχεδόν γνωστή. Μία τέτοια κίνηση θα οδηγήσει στην καταστροφή όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των Σεπολίων, του Κολωνού και της Ακαδημίας Πλάτωνος, ενώ θα επηρεαστεί και η αγορά των δυτικών προαστίων.
Για την ιστορία, η αντιπρόταση των κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος σε όλες τις υποθέσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν περιλάμβανε την αξιοποίηση του αρχαιολογικού πάρκου, το άνοιγμα των αποθηκών που φιλοξενούν αρχαία ευρήματα σε τουρίστες και φοιτητές και τη δημιουργία του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών. “Εμείς θέλουμε να προωθήσουμε μία άλλου είδους ανάπτυξη για την περιοχή μας. Θέλουμε να γίνει η Ακαδημία Πλάτωνος ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο”, καταλήγει η Αναστασία Παπαγεωργίου.
Στην επόμενη σελίδα ολόκληρο το Κυριακάτικο φωτορεπορτάζ
Page: 1 2