Σήμερα κρίνεται στον Άρειο Πάγο η τύχη των τελευταίων 4 Τούρκων αξιωματικών

Ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου συζητούνται σήμερα οι αναιρέσεις για το αν θα εκδοθούν ή όχι των τεσσάρων τελευταίων Τούρκων στρατιωτικών, από τους συνολικά οκτώ εκζητούμενους, οι οποίοι, μια ημέρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Η εισήγηση για τους τέσσερις συναδέλφους τους στις δύο προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες ήταν αρνητική για το ενδεχόμενο έκδοσής τους.

Υπενθυμίζεται, ότι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις αποφάσισαν ομόφωνα, οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν, ενώ άλλη σύνθεση, έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιώγας, άσκησε εφέσεις, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν. Έτσι, οι υποθέσεις οδηγήθηκαν στον Άρειο  Πάγο.

Όμως, οι συνήγοροι των οκτώ Τούρκων, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, κατέθεσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου,   αίτηση συνεκδίκασης των όλων υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι οι υποθέσεις είναι συναφείς και πρέπει να εκδικαστούν όλες μαζί. 

Ακόμη, αναφέρουν οι δύο δικηγόροι, ότι πρέπει να συνεκδικαστούν οι υποθέσεις:

α) για την ορθή ανάδειξη της αποδεικτικής διαδικασίας,  

β) για την ανάδειξη της αλήθειας,

γ) για διευκόλυνση των μαρτύρων και των δικηγόρων,

δ) για οικονομία των δικών και

ε) προς αποφυγή έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων, από διαφορετικά Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου.

«Αν εκδοθούν, κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά», δήλωσε η εισαγγελέας κ. Θεοδώρου. 

Αναφερόμενη στο τουρκικό αίτημα, η εισαγγελική λειτουργός το χαρακτήρισε αόριστο, καθώς, όπως είπε, η περιγραφή των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται δεν είναι συγκεκριμένη, ενώ υποστήριξε ότι η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης δεν έστειλε τα στοιχεία που ζήτησαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές. 

Το αίτημα της Τουρκίας, για την εισαγγελική λειτουργό, θα πρέπει να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο. Ακόμη όμως και αν θεωρηθεί νομικά βάσιμο, πρέπει να απορριφθεί, γιατί, όπως είπε, οι 8 αξιωματικοί δεν θα δικαστούν από ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, αλλά υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια. 

Επιστολή Γκι Φερχόφστατ σε Τσίπρα: Να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετική με την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία και των οποίων η υπόθεση εξετάζεται  σήμερα στον Άρειο Πάγο.

Με την εν λόγω επιστολή ο κ. Φερχόφσταντ υπενθυμίζει τη θεμελιώδη σημασία που έχει ο σεβασμός των βασικών αρχών της ΕΕ οι οποίες υποχρεώνουν, όπως σημειώνεται, τα κράτη-μέλη της να μην εκδίδουν ανθρώπους, ανεξαρτήτως της ενοχής τους, σε χώρες όπου θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε κινδύνους βασανισμών ή άλλων απάνθρωπων μεταχειρίσεων.

Η τελική απόφαση αναμένεται στις 23 Ιανουαρίου.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου