ΣΚΑΝΕΡ

Γιόγκα και μαριχουάνα στην Ταϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη, πριν από λίγο καιρό ήταν μια χώρα με μερικές από τις πιο αυστηρές πολιτικές για τα ναρκωτικά στον κόσμο. Τον περασμένο Ιούνιο όμως έγινε η ανατροπή και η Ταϊλάνδη έγινε η πρώτη χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία που νομιμοποίησε και αποποινικοποίησε την κάνναβη. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αφαίρεσε την κάνναβη από τη λίστα ναρκωτικών της κατηγορίας 5, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι ουσίες έχουν ουσιαστικά αποποινικοποιηθεί. 

Αν και η Ταϊλάνδη έχει επιτρέψει τη χρήση κάνναβης υπό ιατρική επίβλεψη από το 2019, στην πράξη αυτή η τελευταία αλλαγή της νομοθεσίας παρέχει στους Ταϊλανδούς τη δυνατότητα να την καλλιεργούν και να την εμπορεύονται και για ψυχαγωγική χρήση.

Τους πρώτους μήνες μετά την αποποινικοποίηση, πολλοί άνθρωποι έτρεξαν να ανοίξουν ειδικά καταστήματα πώλησης και χρήσης μαριχουάνας και οι πελάτες από τότε πολλαπλασιάζονται μέρα με την μέρα. Καθώς αποτελούν μια νέα και κερδοφόρα ατραξιόν για τους πολυάριθμους τουρίστες της χώρας, έχουν δημιουργήσει μια χαρούμενη και ελευθεριακή διάθεση στους δρόμους της Μπανγκόκ.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων -κλινικές πιο σωστά- κάνναβης συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι και σήμερα και οι επιχειρηματίες γίνονται συνεχώς πιο δημιουργικοί προσπαθώντας να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. Αρκετά από τις κλινικές αυτές προσφέρουν μαθήματα σε ενδιαφερόμενους για το πώς να στρίβουν ένα επιτυχημένο “τσιγάρο” -δίφυλλο ή και τρίφυλλο- ή πώς να παρασκευάζουν τσάι και γλυκά με κύριο συστατικό την κάνναβη.

Κατα την διάρκεια μαθήματος διαλογισμού και γιόγκα, κάποιος από τους συμμετέχοντες κρατάει ένα “τσιγαριλίκι” στην κλινική No Man’s Land στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 15 Νοεμβρίου 2022.

Μία νεαρή που συμμετέχει σε μάθημα γιόγκα, καπνίζει ένα τσιγάρο μαριχουάνας κατά τη διάρκεια του μαθήματος, στην κλινική No Man’s Land στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 15 Νοεμβρίου 2022.

Μάθημα γιόγκα με χρήση μαριχουάνας στην ταράτσα της κλινικής No Man’s Land στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 15 Νοεμβρίου 2022.

Ένας τέτοιος χώρος προμήθειας και χρήσης μαριχουάνας είναι και η κλινική No Man’s Land. Για μία εβδομάδα, οι υπεύθυνοι φιλοξένησαν μάθημα διαλογισμού και γιόγκα, ενώ οι συμμετέχοντες στην τάξη κάπνιζαν μαριχουάνα. Κατάφεραν, έτσι, να προσελκύσουν τόσο την τακτική πελατεία τους όσο και τους λάτρεις της γιόγκα. Η τιμή του εισιτηρίου περιελάμβανε ένα “στριφτό” τσιγάρο κάνναβης (ή αλλιώς “τσιγαριλίκι” ή “μπάφο” ή αγγλιστί “τζόιντ”), ένα ποτό ή αναψυκτικό, ένα σνακ και την ενοικίαση γιόγκα ματ. Θα ήταν μια “ανεβασμένη” γιόγκα το δίχως άλλο. 

Αλλά οι “φτιαγμένες” μέρες για την Ταϊλάνδη μπορεί να μην διαρκέσουν για πολύ ακόμα.

Παρά τις πρωτοποριακές νομοθετικές αλλαγές, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης δεν φαίνεται να αισθάνεται ακόμη άνετα με αυτούς που συνηθίζουν να καπνίζουν δημόσια. Πράγμα που συμβαίνει όλο και πιο συχνά και κυρίως από τους τουρίστες. Σε μια προσπάθεια να το περιορίσουν, οι αρχές ανακάλυψαν πρόσφατα έναν παλιό νόμο για τη δημόσια υγεία, ο οποίος απαγορεύει κάθε «πράξη δημόσιας ενόχλησης» που προκύπτει από καπνό ή/και μυρωδιά. Οι παραβάτες αυτού του νόμου μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγάλο χρηματικό πρόστιμο και κάποιους μήνες φυλάκιση.

Ένας ασκούμενος γιόγκα ανάβει “στριφτό” τσιγάρο μαριχουάνας στο τέλος του μαθήματος, στην κλινική No Man’s Land στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 15 Νοεμβρίου 2022.

Διαλογισμός και μαριχουάνα σε μάθημα γιόγκα της κλινικής No Man’s Land στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 15 Νοεμβρίου 2022.

Ασκούμενη τεντώνεται μπροστά από ένα αναμμένο κερί και ένα “τσιγαριλίκι” σε διαφανή πλαστικό σωλήνα, κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γιόγκα στην κλινική No Man’s Land στη Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 15 Νοεμβρίου 2022.

Ο Υπουργός Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης είπε πρόσφατα ότι η περαιτέρω απελευθέρωση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση είναι δυνατή στο μέλλον, αλλά προς το παρόν, είναι πιο συνετό για τους επισκέπτες στην Ταϊλάνδη να διατηρήσουν τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς διακριτική, που σημαίνει, πολύ απλά, να μην το κάνουν δημοσίως.

Όπως και να έχει, η γιόγκα και η μαριχουάνα φαίνεται να “τα βρήκαν” αυτόν τον καιρό στην Μπανγκόκ.

Νεαρή ασκούμενη ανάβει ένα “στριφτό” τσιγάρο μαριχουάνας, κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γιόγκα στην κλινική No Man’s Land στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 15 Νοεμβρίου 2022.

Ένα “στριφτό” τσιγάρο μαριχουάνας σε διάφανο πλαστικό σωλήνα, βρίσκεται δίπλα στο χαλάκι ενός ασκούμενου στη γιόγκα, κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γιόγκα με θέμα τη μαριχουάνα στην κλινική No Man’s Land στη Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 15 Νοεμβρίου 2022.

Σκάνερ