ΣΚΑΝΕΡ

Η πολύχρωμη ψυχή του Βιετνάμ φορτωμένη σε δύο ρόδες ποδηλάτου

Το υπαίθριο εμπόριο με ποδήλατο μπορεί κάποιος να το βρει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Βιετνάμ. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας Ανόι πλημμυρίζουν καθημερινά με ποδήλατα, τα οποία οδηγούνται από πλανόδιους πωλητές και πωλήτριες, που κουβαλούν όλων των ειδών τα πολύχρωμα καλούδια. Από βούρτσες, μανταλάκια και σαγιονάρες μέχρι φρούτα, λαχανικά και πανέμορφα λουλούδια. 

Οι περισσότεροι πλανόδιοι με ποδήλατα στο Ανόι είναι πωλήτριες, γυναίκες από απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, που έρχονται σαν μετανάστριες στην μεγάλη πόλη. Μερικές μένουν όλο το χρόνο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, άλλες έρχονται για να κερδίσουν κάποια επιπλέον χρήματα, μόνο όμως όταν οι καλλιέργειές τους πίσω στο σπίτι δεν χρειάζονται φροντίδα. 

Είναι όλοι, άντρες γυναίκες, καλυμμένοι από την κορυφή μέχρι τα νύχια για να προστατευτούν από τον ήλιο και την σκόνη των δρόμων και φοράνε επίσης ένα non la, το παραδοσιακό βιετναμέζικο κωνικό καπέλο. Ξεκινούν κάθε μέρα γύρω στις 4 το ξημέρωμα, βγαίνουν στην αγορά για να αγοράσουν αγαθά και ύστερα περνούν τη μέρα πουλώντας τα προϊόντα τους στον δρόμο. Το ποδήλατό τους είναι γεμάτο με αμέτρητες λιχουδιές που περιλαμβάνουν από γλασαρισμένα πατατάκια μπανάνας και γλυκές μυρωδάτες σφολιάτες ρυζιού μέχρι πιπερόριζα, γλυκοπατάτες, καρύδες, γκουάβα και μάνγκο. Μερικοί ειδικεύονται, πουλώντας μόνο λουλούδια. Είτε τα φρέσκα δροσερά λουλούδια της κάθε εποχής, που καλλιεργούνται συνήθως στα προάστια του Ανόι. Είτε τα ψεύτικα λουλούδια, εντυπωσιακές χειροτεχνίες από μετάξι φτιαγμένες σε σκόρπια εργαστήρια σε όλη την πόλη.

Μερικές φορές υπάρχουν περισσότεροι πελάτες και άλλες φορές λιγότεροι. Κάποιοι έχουν σταθερούς πελάτες που εμπιστεύονται το εμπόρευμά τους και ψωνίζουν από αυτούς, ενώ είναι αρκετά δημοφιλείς στους πιο “ψαγμένους” τουρίστες. Η δουλειά μια έχει τα πάνω της, μια τα κάτω της. Εφόσον δεν μένουν σε ένα σημείο για πολύ καιρό ή δεν πλησιάζουν στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, δεν έχουν προβλήματα με την αστυνομία.

Είναι εκπληκτικό να τους βλέπεις να περνούν ανάμεσα στους πολύβοους δρόμους, ισορροπώντας με επιδεξιότητα πάνω στα ποδήλατα, φορτωμένα πάντα με πολύχρωμα φορτία.  Η ξεχωριστή κουλτούρα αυτής της ζωής χάνεται εύκολα μέσα στο χάος της πρωτεύουσας του Βιετνάμ, αλλά ο φακός των φωτογράφων καταφέρνει να αναδεικνύει από ψηλά την στιγμιαία ομορφιά των μικρών αυτών κήπων της εύθραυστης καθημερινότητας.

Σκάνερ