Εσείς τι κάνατε στην εφηβεία σας; Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης εξέδιδε το «ανεξάρτητο νεανικό περιοδικό» (φανζίν, αν προτιμάτε) Πούδρα στο Σκοτάδι.
Ένα τεύχος του, από το μακρινό 1981, όλως παραδόξως σώζεται μέχρι σήμερα.
Η σκηνοθέτις Μαρίνα Δανέζη ψηφιοποίησε το σπάνιο αυτό ντοκουμέντο με αφορμή τον πέμπτο κύκλο από τα Στέκια, τις ανεκτίμητες «Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού» που ευτυχώς συνεχίζουν την πορεία τους. Το πρώτο επεισόδιο, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαρίνας Δανέζη, θα προβληθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 17.00 απο την ΕΡΤ1, με τίτλο «Ο Μπερντές του Καραγκιόζη».
Ξέρω, ξέρω, αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχει το θέατρο σκιών με τα εφηβικά «εκδοτικά παιχνίδια» του μεγάλου εκλιπόντα; Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στην παρακάτω φωτογραφία.
Από τα ονόματα της λεζάντας δώστε βάση στον «καραγκιοζοπαίκτη Βάγγο» και ιδού η σύνδεση του χθες με το σήμερα, μιας και στο δεύτερο τεύχος της Β’ περιόδου του φανζίν που θα διαβάσετε στη συνέχεια, φιλοξενείται μία πολύ μεγάλη συνέντευξή του στον Νίκο Τριανταφυλλίδη.
Με αυτή την εισαγωγή: «Όταν η ελληνική παράδοση γίνεται όργανο οπισθοδρομικών ατόμων, με σκοπό την αυτοπροβολή και τη διαφθορά, όταν η αλλοτρίωση που ‘χουμε δεχθεί μας κατάντησε πλαστικούς, πρέπει να γνωρίσουμε όσο μπορούμε τις ρίζες μας. Δε μιλάμε για το σλόγκαν “επιστροφή στις ρίζες” αλλά για μια κριτική σκοπιά απέναντι στην ελληνική μας λαϊκή παράδοση, αποκομίζοντας στοιχεία που μας βοηθούν στην παρακάτω πορεία μας. Στην προσπάθεια μιας παρουσίασης πτυχών του λαϊκού μας πολιτισμού, αρχίζουμε με το θέατρο σκιών. Ο άνθρωπος που δίνει ψυχή στις φιγούρες είναι ο πιο κατάλληλος να μιλήσει για αυτό. Έτσι, η Πούδρα πήρε αποκλειστική συνέντευξη από τον Βάγγο τον Καραγκιοζοπαίχτη. Ξεκινάει στο πλευρό του καραγκιοζοπαίχτη Ιατρίδη το 1930 στην Π.Κοκκινιά στην αρχή σαν παιδί για θελήματα. Παρά τα φοβερά οικογενειακά του προβλήματα (ο πατέρας του δεν ήθελε να ασχοληθεί με το θέατρο σκιών) μεταβιβάζεται σαν τζιράκι, το 1934 σαν βοηθός και το 1939 σε ηλικία 17 ετών ξεκινάει μόνος του τη σταδιοδρομία του.»
Φανταστικές συνεντεύξεις με τους πολιτικούς αρχηγούς της εποχής, ένα γράμμα στον Άλεν Γκίνσμπεργκ, κόμικ, αντι-ανθολογία ελληνικών τραγουδιών, μανιφέστα του ντανταϊσμού, είναι μόνο μερικά ακόμη από τα θέματα που θα διαβάσετε στις ψηφιοποιημένες σελίδες που ακολουθούν.
Γιατί ο Νίκος Τριανταφυλλίδης ήταν από μικρός…ο Νίκος Τριανταφυλλίδης.