Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Πώς οι Σουμέριοι θεοί θα αλλάξουν το φορολογικό σύστημα της Ισλανδίας;

Οι θεοί των Σουμέριων ζουν μοναδικές στιγμές δημοφιλίας. Και αυτό όχι κάπου κοντά στον Τίγρη και τον Ευφράτη, αλλά στη μακρινή, βόρεια και αρκετά παγωμένη Ισλανδία, που αποφάσισε να τους επικαλεστεί με σκοπό να δείξει την αντίθεσή της στη φορολογική πολιτική της ισλανδικής κυβέρνησης.

Περισσότεροι από 3.100 Ισλανδοί – σχεδόν το 1% του πληθυσμού της χώρας – έχουν ασπαστεί μία θρησκευτική ομάδα που λατρεύει τους Σουμέριους θεούς. Ο λόγος της «θρησκευτικής στροφής» τους δεν είναι η επιφοίτηση κάποιου πνεύματος, αλλά η πεποίθηση μίας σημαντικής μερίδας των Ισλανδών ότι το κράτος δεν μπορεί να εισπράττει φόρους, με σκοπό να χρηματοδοτεί τις εκκλησιαστικές και θρησκευτικές οργανώσεις της χώρας.

Οι Ισλανδοί είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να δηλώνουν το θρήσκευμά τους στο κράτος. Κάτι λιγότερο από το 75% του πληθυσμού έχει ασπαστεί την Ευαγγελική-Λουθηρανική Εκκλησία της Ισλανδίας. Πλάι σε αυτή έχουν καταγραφεί άλλα 40 εκκλησιαστικά σώματα που διεκδικούν κρατικά κονδύλια, τα οποία συγκεντρώνονται μέσω της φορολόγησης των Ισλανδών πολιτών. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, κάθε φορολογούμενος καλείται να πληρώσει 80 δολάρια για την ενίσχυση των εκκλησιαστικών οργανισμών, ανεξαρτήτως του αν πιστεύει ή όχι σε κάποιο από τα γνωστά θρησκεύματα.

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφύγουμε αυτή τη φορολογία. Όσοι δεν ανήκουν σε κάποιο εκκλησιαστικό σώμα ή ανήκουν σε μη γνωστές θρησκείες πληρώνουν αναγκαστικά υψηλότερους φόρους», αναφέρει ο Σβέιν Θόρχαλσον, Ισλανδός που έχει προσχωρήσει στους πιστούς των Σουμέριων θεών. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβρη, το 55% των ερωτηθέντων επιθυμούσαν τον τερματισμό του συστήματος φορολόγησης υπέρ των εκκλησιών.

Η πίστη στους Σουμέριους θεούς καταγράφηκε ως αναγνωρισμένη στην Ισλανδία θρησκεία το 2013. Ωστόσο, η απουσία άσκησης λατρείας παρολίγον να οδηγήσει τη νέα πίστη σε διαγραφή από τη λίστα των γνωστών θρησκειών.

Μία ομάδα πολιτών κάθετα αντίθετη με την κρατική ενίσχυση σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν με σκοπό τη «διάδοση» της πίστης, υποσχόμενοι μάλιστα στους «νεοφώτιστους» ότι θα λάβουν πίσω όσα χρήματα δαπάνησαν μέσω της διεκδίκησης κρατικών ενισχύσεων.

Στην ιστοσελίδα της νέας θρησκείας διαβάζει κανείς: «Η θρησκευτική μας οργάνωση αποτελεί μία πλατφόρμα για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μία θρησκεία του λαού των Σουμέριων. Η πίστη μας υποστηρίζει την ανεξιθρησκεία για όλους τους πολίτες. Ο πρωταρχικός στόχος της οργάνωσης είναι η κατάργηση από την πλευρά της κυβέρνησης κάθε οικονομικού ή άλλης φύσης προνομίου που προορίζεται για θρησκευτικές ομάδες. Απαιτούμε ακόμη την κατάργηση της δήλωσης θρησκεύματος από τους πολίτες».

Μερίδα των Ισλανδών πολιτικών ζητάει να διαγραφεί η εν λόγω πίστη από τα γνωστά θρησκεύματα. «Το βασικό ερώτημα είναι, ωστόσο, τι σημαίνει η έννοια γνωστή θρησκευτική οργάνωση και πώς μπορεί να μετρήσει κάποιος την πίστη;», λέει ο Θόρχαλσον.

Η ειρωνεία στην ιστορία είναι ότι κάποιοι από τους πιστούς των Σουμέριων θεών εκφράζουν πραγματικό ενδιαφέρον για τους θεούς του λαού της Μεσοποταμίας. «Οργανώσαμε μία λειτουργία, με απαγγελία ποιημάτων του λαού των Σουμέριων. Σύντομα θα ακολουθήσει δεύτερη», λέει ο εκπρόσωπος των πιστών.

Ο Καθεδρικός Ναός του Ρέκιαβικ, η εκκλησία «μητέρα» της Ευαγγελικής-Λουθηρανικής Εκκλησίας στην Ισλανδία.

Σύμφωνα με το άρθρο 62 του Ισλανδικού Συντάγματος, η Ευαγγελική-Λουθηρανική Εκκλησία «αποτελεί την επίσημη θρησκεία του κράτους και, ως τέτοια, πρέπει να υποστηρίζεται και να προστατεύεται από το κράτος». «Αυτό που επιθυμούμε είναι τουλάχιστον οι πολίτες να μπορούν να αποφύγουν αυτού του είδους τη φορολογία», λέει ο Θόρχαλσον.

Δεν λείπουν ωστόσο όσοι ασκούν κριτική στην παραπάνω πρωτοβουλία. Ο Στεφάν Μπόγκι Σβέινσον, μέλος του Προοδευτικού Κόμματος (Progressive Party) κάλεσε τους πιστούς των Σουμέριων θεών να εγκαταλείψουν τη θρησκεία τους: «Οι μόνοι λόγοι για τους οποίους δήλωσαν αυτή την πίστη είναι να βγάλουν λεφτά, ή απλώς να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την κείμενη νομοθεσία για τις θρησκευτικές οργανώσεις» λέει. Η Ευαγγελική Εκκλησία δεν έχει προχωρήσει σε κανένα σχόλιο.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Share
Published by
Θοδωρής Χονδρόγιαννος