Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Πιστεύω ότι τώρα θα πάρετε στην Ελλάδα μια ανάσα»

Μόσχα, 5.30, σήμερα τα ξημερώματα. Το δελτίο ειδήσεων του ρωσικού ΝTB αφιερώνει τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο στις ελληνικές εκλογές και το νέο πρωθυπουργό. Το ρεπορτάζ ξεκινά με τη φωτογραφία ενός χαμογελαστού Τσίπρα, που αντιστικτικά απέναντί του, στη δεξιά πλευρά της οθόνης, έχει το φωτογραφικό πορτρέτο ενός συννεφιασμένου Σαμαρά. Ακολουθούν οι πανηγυρισμοί μπροστά από τα Προπύλαια με την πρώτη ομιλία Τσίπρα, η χτεσινή συνάντησή του με τον Παπούλια και τον Καμμένο, συν ρεπορτάζ στο δρόμο με αγανακτισμένο συνταξιούχο που γκαρίζει για τα δεινά του και σε λαϊκή αγορά με αγανακτισμένους πολίτες. Στο τέλος, έχει και δηλώσεις του Δένδια.

Η ρωσική τηλεόραση, και ο ρωσικός τύπος γενικότερα, ασχολήθηκαν διεξοδικά με τις ελληνικές εκλογές και αντιμετώπισαν σχεδόν θριαμβολογώντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό το σημερινό εξώφυλλο των The Moscow Times, με τίτλο «Putin Ally wins election in Greece». Το εκτενές ρεπορτάζ που συνεχίζεται και στη δεύτερη σελίδα φτάνει στο σημείο να προεξοφλεί ότι η νίκη της Αριστεράς είναι «σημάδι» της επικείμενης σύσφιξης των σχέσεων των δυο χωρών, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε τη Ρωσία στην Κριμαία και εναντιώθηκε στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της. Η ρωσική εφημερίδα επικροτεί την αντιευρωπαική ρητορική» του, επισημαίνοντας τα θερμά συγχαρητήρια που εξέφρασε τη Δευτέρα ο Πούτιν στον Τσίπρα.   

Ο υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης της Μόσχας Σεργκέι Κάπκοφ στη συνομιλία που είχαμε φάνηκε ότι δεν έχει τις τελευταίες ημέρες στραμμένα τα μάτια προς τη Μαριούπολη και την πτωτική πορεία που έχει πάρει το ρούβλι . Τον απασχόλησαν και οι ελληνικές  εξελίξεις: «Η Αριστερά είναι διεθνώς ένοχη όποτε πηγαίνει σε εκλογές, γιατί υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ όσων υπόσχεται και όσων εντέλει πράττει», υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι προτίθεται να παρακολουθήσει στενά «για 100 ημέρες τα έργα της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί και ποια  στάση θα πάρει απέναντι στην Ε.Ε. Δεν θα είναι εύκολα και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση σε σχέση με την Οικονομία σας».

Σε περίπτωση ενός Grexit ο Σεργκέι Κάπκοφ  υπόσχεται ότι «η Ρωσία θα βοηθήσει, καταρχάς αναλαμβάνοντας τη διάθεση των ελληνικών γεωργικών προϊόντων». Κι ενώ η ρωσική κοινωνία παρακολουθεί μουδιασμένη και σχεδόν μοιρολατρικά τον πληθωρισμό που καλπάζει, όντας προετοιμασμένη  -και μαθημένη- για τα χειρότερα, ο Ρώσος υπουργός είναι καθησυχαστικός: «Η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση κάνουν τα πάντα για να σταθεροποιηθεί το ρούβλι. Και φαίνεται πως τα καταφέρνει».

Σε ένα μίνι γκάλοπ για τις ελληνικές εκλογές μεταξύ 10 νέων της Μόσχας, σερβιτόρους, σεφ, φοιτητές, ηχολήπτες κι εθελοντές στο θέατρο Electrotheatr Στανισλάβσκι, μόλις δυο ήταν αυτοί που γνώριζαν ότι έγιναν. Η Άννα, υπάλληλος στο lobby του Ιntercontinental, ήταν η κι πλέον αποστομωτική. «Ξέρω ότι εκλέχτηκε στην Ελλάδα κυβέρνηση Κομμουνιστών», σχολίασε, έχοντας ζωγραφισμένη την αποστροφή στο πρόσωπό της. Η εικοσάχρονη Αναστάσια, που θέλει να γίνει ηθοποιός και έχει ήδη δώσει μια φορά ανεπιτυχώς εξετάσεις στην Ακαδημία Θεάτρου της Μόσχας, γνωρίζει ότι έγιναν εκλογές στην Ελλάδα, αλλά, όπως διευκρινίζει «δεν ενδιαφέρουν πραγματικά κανέναν Ρώσο. Ειδικά τη γενιά μου αυτή τη στιγμή την πανικοβάλει η τύχη που θα έχει το ρούβλι. Η πτώση του δεν λέει να σταματήσει εδώ και τρεις μήνες. Οι μισθοί είναι σαν να μειώθηκαν 30%». Ακόμη και οι νέες εχθροπραξίες που ξεκίνησαν στη Μαριούπολη «έχουν πάψει να μας απασχολούν. Η Ουκρανία ήταν ένα θέμα που συζητούσαμε πολύ μέχρι το καλοκαίρι. Κουραστήκαμε».

Πέρα απ΄το ρωσικό Τύπο, ο μοναδικός  Ρώσος που, δια ζώσης, εμφανίστηκε πραγματικά αισιόδοξος με την νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ο κορυφαίος θεατράνθρωπος Ανατόλι Βασίλιεφ: «Πιστεύω ότι τώρα θα πάρετε στην Ελλάδα μια ανάσα».

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Share
Published by
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη