Οι πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Με τις φήμες να φέρνουν τη Μάντσεστερ Σίτι και την Παρί Σεν Ζερμέν έτοιμες να προσφέρουν πάνω από 200 εκ. στην Μπαρτσελόνα για χάρη του Λιονέλ Μέσσι, και τον δυσαρεστημένο τελευταία Αργεντινό να σκέφτεται πλέον το ενδεχόμενο μιας μετακίνησης στο μουντό Μάντσεστερ ή στο λαμπερό Παρίσι, ας ρίξουμε μια ματιά στις 10 πιο δαπανηρές μεταγραφές όλων των εποχών.

Gareth Bale of Wales hold his new Real Madrid soccer club jersey accompanied by president Florentino Perezat the Santiago Bernabeu stadium in Madrid,Gareth Bale of Wales hold his new Real Madrid soccer club jersey accompanied by president Florentino Perezat the Santiago Bernabeu stadium in Madrid,

Gareth Βale, Τότεναμ -> Ρεάλ 100 εκ. (2013)

Μετά από ένα μεταγραφικό σήριαλ που κράτησε μήνες, με την Τότεναμ ανένδοτη να παραχωρήσει τον Ουαλλό για λιγότερα από 100 (ναι, εκατό) εκατομμύρια, ο πρόεδρος της Ρεάλ Φλορεντίνο Πέρεθ που είχε ήδη ηττηθεί στη μάχη της απόκτησης του Νεϋμάρ από την Μπαρτσα, αποφάσισε να καταργήσει κάθε έννοια λογικής εκταμιεύοντας αυτό το εξωφρενικό ποσό για έναν και μόνο ποδοσφαιριστή.

Cristiano Ronaldo, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ -> Ρεάλ 94 εκ. (2009)

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το χρυσό αγόρι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έχοντας κοστίσει στη Γιουνάιτεντ μόλις 10 εκ. έφερε πίσω σχεδόν τα δεκαπλάσια, αφού πρώτα είχε συνεισφέρει τα μέγιστα και στην κατάκτηση του Champions League από τους μπέμπηδες, κάτι που με τη Ρεάλ ακόμη δεν έχει καταφέρει.

Zinedine Zidane, Γιουβέντους -> Ρεάλ 74 εκ. (2001)

Η Ρεάλ μονοπωλεί τις κορυφαίες θέσεις αυτής της λίστας, με τον σπουδαίο Γάλλο να αποτελεί το πολυτιμότερο galactico πετράδι στο στέμμα της βασίλισσας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Πέρεθ.

Zlatan Ibrahimovic, Ίντερ -> Μπαρτσελόνα 69 εκ. (2009)

Το πέρασμα του εκκεντρικού Σουηδού υπερπαίχτη από τους Καταλανούς θεωρήθηκε αποτυχημένο, αν και βοήθησε σημαντικά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και την πορεία ως τους ημιτελικούς του Champions League. Κάτι όμως οι κόντρες με τον Μέσι και -κυρίως-με τον Γκουαρντιόλα, λίγο οι περίεργες φωτογραφίες με τον Πικέ, και ο Ζλάταν πουλήθηκε στη Μίλαν έπειτα από μόλις μία σεζόν για 25 εκατομμύρια (γάτα ο Γκαλιάνι).

Kaka, Μίλαν -> Ρεάλ 65 εκ. (2009)

Λίγους μήνες πριν πάει στη Ρεάλ, ο Βραζιλιάνος είχε αρνηθεί να πάει στη Μάντσεστερ Σίτυ κι ενώ η Μίλαν είχε αποδεχθεί την πρόταση των 110 εκ. από την αγγλική ομάδα. Ο Κακά στη Μαδρίτη πέρασε και δεν ακούμπησε καθώς ήταν μόνιμα στη σκιά του Κριστιάνο Ρονάλντο, κι έτσι έχοντας χάσει τη θέση του ακόμη και στον πάγκο της Ρεάλ, επέστρεψε το καλοκαίρι στην αγαπημένη του Μίλαν.

Edinson Cavani, Νάπολι -> Παρί Σεν Ζερμέν 64 εκ. (2013)

Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι το καλοκαίρι για τον Ουρουγουανό γκολεαδόρ, μόνο οι Παριζιάνοι όμως τόλμησαν να καταβάλλουν τη ρήτρα των 64 εκ. που αξίωνε η Νάπολι (η οποία σημειωτέον τον είχε αποκτήσει από την Παλέρμο για 17) σχηματίζοντας ένα κολασμένο δίδυμο στην επίθεση μαζί με τον Ζλάταν, και στοχεύοντας πέρα από την ίδρυση δυναστείας στο Championnat και στην κορυφή της Ευρώπης.

Radamel Falcao, Ατλέτικο Μαδρίτης -> Μονακό 60 εκ. (2013)

Πολλοί απόρησαν με την απόφαση του Φαλκάο να υπογράψει στη Μονακό και όχι σε κάποια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που τον ήθελαν, κατηγορώντας τον για μισθοφόρο και φιλοχρήματο. Ο ίδιος ο Κολομβιανός φαίνεται να έχει ξενερώσει με το project των Μονεγάσκων, ειδικά μετά τον τραυματισμό του που μάλλον τον αφήνει εκτός Μουντιάλ, και ψάχνεται να την κάνει το καλοκαίρι, με τους μνηστήρες (Τσέλσι, Γιουνάιτεντ, Ρεάλ) να παραμονεύουν.

Luis Figo, Μπαρτσελόνα -> Ρεάλ 60 εκ. (2000)

Η πιο επεισοδιακή από τις μετακινήσεις της λίστας, ήταν σίγουρα αυτή του Πορτογάλου. Ο Φίγκο ήταν αρχηγός και ηγέτης της Μπάρτσα, αλλά από τη στιγμή που η Ρεάλ πλήρωσε τη ρήτρα στο συμβόλαιό του και ο ίδιος δέχτηκε να πάει στην αιώνια αντίπαλο μετατράπηκε αυτομάτως από είδωλο σε προδότη, και κάθε επίσκεψή του στο Καμπ Νου ήταν εφιαλτική για τον ίδιο, με αποκορύφωμα τη γουρουνοκεφαλή που του πέταξαν από την κερκίδα στο πρώτο του ματς με τη φανέλα των Μαδριλένων.

Fernando Torres, Λίβερπουλ -> Τσέλσι 58 εκ. (2011)

Ο Φερνάντο Τόρες, εφιάλτης των αντίπαλων αμυντικών, είχε εξαφανιστεί καιρό πριν η Τσέλσι κάνει μία δωρεά της τάξης των 58 εκ. στη Λίβερπουλ με αντάλλαγμα τον Ισπανο πρώην σπουδαίο επιθετικό. Κι οι κόκκινοι βέβαια φρόντισαν να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα σε ένα super bargain (Λουίς Σουάρες με 26 εκ.) και σε ένα super flop (Άντυ Κάρολ με 38 εκ.) !

Neymar, Σάντος -> Μπαρτσελόνα 57 εκ. (2013)

Αρχικά είχε γραφτεί ότι η Μπάρτσα πλήρωσε στη Σάντος 27 εκ. για τον νεαρό Βραζιλιάνο σταρ. Μετά το ποσό ανέβηκε στα 57, με τις πρόσφατες καταγγελίες όμως να αφήνουν να εννοηθεί πως η μεταγραφή κόστισε ίσως και πάνω από 100 εκ., και τον πρόεδρο των Καταλανών Σάντρο Ροσέλ να παραιτείται έπειτα από το σκάνδαλο που αμαύρωσε την εικόνα της mes que un club φιλοσοφίας των μπλαουγκράνα.

Χρήστος Χριστόπουλος

Share
Published by
Χρήστος Χριστόπουλος