Για έξι ημέρες, από τις 14 έως τις 19 Ιουλίου, το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας γέμισε με τα γρηγορότερα και δυνατότερα νεαρά πόδια της Ευρώπης. 376 αθλητές από 30 χώρες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, με το σύνολο των μελών των εθνικών ευρωπαϊκών αποστολών να ξεπερνούν τα 450 μέλη.
Το θέαμα στο εξαήμερο πρόγραμμα των 30 αγωνισμάτων της πίστας ήταν πλούσιο, με το διεθνές αθλητικό ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στο Μαρούσι, καθώς οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν σε προολυμπιακή χρονιά. Μάλιστα, οι ομάδες και οι αθλητές αγωνίστηκαν με σκοπό τη συγκέντρωση βαθμών πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, που θα λάβουν χώρα στο Ρίο της Βραζιλίας. Οι προσπάθειες, οι χρόνοι και τα αποτελέσματα των αγώνων, που πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία, επιβεβαίωσαν πως το μέλλον των νέων της ευρωπαϊκής ποδηλασίας είναι λαμπρό.
Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πίστας νέων ανδρών/γυναικών – εφήβων/νεανίδων, πραγματοποιείται για 2η φορά στη χώρα μας, μετά το 2006, δίνοντας ξανά ζωή στο σχεδόν παρατημένο και χωρίς συντήρηση ποδηλατοδρόμιο του Ο.Α.Κ.Α. Χάρη στη διοργάνωση, ανανεώθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη διεξαγωγή των αγώνων, ενώ συντηρήθηκε η ξύλινη πίστα.
Στα αγωνιστικά δρώμενα, πρωταγωνίστρια ήταν η Ρωσία, η ομάδα της οποίας κατέκτησε συνολικά 25 μετάλλια (9 χρυσά, 8 αργυρά και 8 χάλκινα), με τη Γερμανία να ακολουθεί με 14 (7 χρυσά-5 αργυρά-2 χάλκινα) και τη Γαλλία με την Πολωνία να επιστρέφουν στις πατρίδες τους με 12 (4 χρυσά-5 αργυρά-3 χάλκινα).
Φυσικά, από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν έλειψαν τα ρεκόρ. Η Ιταλική Εθνική Ομάδα στο Pursuit νεανίδων κατέρριψε με χρόνο 4:33.463 το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε η Μεγάλη Βρετανία από το 2013, με χρόνο 4:36.147. Πανελλήνιο Ρεκόρ στο ατομικό Pursuit εφήβων πέτυχε ο πρωταθλητής του ΠΟΧ Τάλως, Γιώργος Σταυρακάκης, κατά τη διάρκεια των προκριματικών αγώνων, με χρόνο 3:22.639, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε από το 2010 και με χρόνο 3:27.461, ο Έλληνα πρωταθλητής, Ιωάννης Σπανόπουλος.
Με τον ανταγωνισμό να είναι ιδιαίτερα υψηλός, η ελληνική εθνική ομάδα δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποιο μετάλλιο. Παρά τις εξαίρετες προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών για μία διεθνή διάκριση, το χαμηλό επίπεδο της ποδηλασίας στην Ελλάδα ήταν εμφανές. Η καλύτερη θέση που έλαβε η ελληνική αποστολή ήταν στο αγώνισμα του ομαδικού σπριντ, όπου οι Κώστας Σαλπαδήμος, Αλέξανδρος Ευδοκιμίσης και Γιώργος Γεωργιάδης απέσπασαν την 5η θέση. Ικανοποιητική θεωρείται και η 7η θέση του Ιωάννη Σπανόπουλου στο αγώνισμα των πόντων.
Οι άδειες κερκίδες στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο – δείγμα του χαμηλού επιπέδου της ποδηλατοδρομίας στη χώρα μας – αποτέλεσαν την αρνητική όψη μίας κατά τα άλλα επιτυχημένης διοργάνωσης. Ελάχιστος κόσμος παρευρέθηκε στο ποδηλατοδρόμιο την εβδομάδα των αγώνων, με την πλειονότητα των θεατών να είναι είτε συγγενείς των αθλητών, είτε μέλη των ευρωπαϊκών ομάδων που συμμετείχαν στους αγώνες. Η προβολή της σπουδαίας διοργάνωσης για την διεθνή ποδηλασία μπορεί να χαρακτηριστεί «χλιαρή» από την Ελληνική Ομοσπονδία, ενώ δεν έγινε η παραμικρή «σοβαρή» αναφορά στο αθλητικό γεγονός από τα ελληνικά μέσα, τη στιγμή που ο διεθνής αθλητικός τύπος έκανε αφιερώματα στους αγώνες. Είναι στενάχωρο να μην λαμβάνει το άθλημα της ποδηλασίας την προβολή που του αρμόζει και να βλέπει κανείς τις άδειες κερκίδες, όταν μάλιστα η είσοδος για την παρακολούθηση των αγώνων είναι ελεύθερη.