Η φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου τελείωσε, ως εκ θαύματος ο γουρλής Παναγιώτης Μένεγος δεν απέκλεισε την Εθνική μας ομάδα (ακόμη – αν κι επειδή ασχολείται με τους ταξιτζήδες φέτος, έχουμε ελπίδες) και όπως λένε κι οι Αμερικάνοι, το πραγματικό τουρνουά ξεκινά τώρα, με τα νοκ-άουτ παιχνίδια. Ας συνοψίσουμε όμως τι έχουμε δει μέχρι τώρα και τι περιμένουμε να δούμε από εδω και στο εξής.
Εθνική Ελλάδας: Η «επίσημη αγαπημένη» παίρνει άριστα στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, όχι τόσο για το 5 στα 5, όσο για το πολύ ωραίο μπάσκετ που απέδωσε και τις υποσχέσεις που αφήνει για το μέλλον. Πλέον, με Σερβία στους «16» και το νικητή του Βραζιλία-Αργεντινή στα προημιτελικά, ο δρόμος για τα ημιτελικά μόνο απαγορευτικός δεν είναι, χωρίς φυσικά κάποιος πιθανός αποκλεισμός να είναι ικανός να χαλάσει την εξαιρετική μας εικόνα.
Ο έλεγχος των παιδιών μας: Όπως θα περιμέναμε και πριν τη διοργάνωση, η φετινή εθνική Ελλάδας δεν έχει τον απόλυτο ηγέτη και το φορτίο σηκώνουν όλοι οι διεθνείς. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποιους, θα επιλέγαμε τους Μπουρούση, Ζήση, Καλάθη, Καϊμακόγλου και Πρίντεζη, δίχως ωσόσο κάποιος να υστερεί. Με άριστα περνάει μέχρι στιγμής τις εξετάσεις και ο κόουτς Φώτης Κατσικάρης, στην πρώτη του παρουσία σε μεγάλη διοργάνωση, ενώ ο Αντετοκού nμπο αν και ασταθής, έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία και έχει προσφέρει φάσεις για highlight. Το απόλυτο highlight της Εθνικής μέχρι στιγμής όμως, το έχει προσφέρει ο Μπουρούσης, στο παιχνίδι με τους Αργεντίνους. (θα γράφαμε ότι θύμισε Μάτζικ αλλά φοβόμαστε μην πέσει το ταβάνι και μας πλακώσει)
Το απόλυτο φαβορί: Και μετά το τέλος της πρώτης φάσης, επιμένουμε ότι είναι η Ισπανία. Υπερπλήρες ρόστερ, δεμένη ομάδα, ένας σεληνιασμένος Πάου Γκασόλ και ο κόσμος πάντα στο πλευρό τους. Δεν έχει κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι με λιγότερους από 15 πόντους, και δεν ήταν σε εύκολο όμιλο. Αν όλα πάνε καλά για την Εθνική Ελλάδας, θα τους συναντήσουμε στα ημιτελικά. Γνώμη μας είναι ότι πολύ δύσκολα θα χάσουν την κούπα, ειδικά όσο ο «Λα Μπόμπα» βάζει τέτοια τρίποντα:
H Team Usa: Κανείς δεν περίμενε να δυσκολευτούν οι Η.Π.Α. στην πρώτη φάση, ωστόσο δεν εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους. Μας χάρισαν αρκετές θεαματικές φάσεις, αλλά σίγουρα δεν είναι άτρωτοι. Μέχρι τον τελικό θα φτάσουν εύκολα, καθώς ο πιο δύσκολος αντίπαλος που μπορούν να αντιμετωπίσουν μέχρι τότε είναι η Λιθουανία αλλά εκεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα.
Η Σερβία: Αντίπαλος μας στη φάση των «16», με υλικό πολύ κατώτερο άλλων ετών και στον πάγκο τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να βλέπει τον Τεόντοσιτς να ωρύεται και να μην κάνει τίποτα. Τους έχουμε.
Η Νέα Ζηλανδία: Σταθερά από τις πιο συμπαθείς ομάδες, κατάφερε και φέτος να προχωρήσει στην επόμενη φάση όπου θα αντιμετωπίσει τους Λιθουανούς, σε ακόμη μια παράσταση της «χάκα», του πολεμικού χορού που εκτελούν πριν από κάθε αγώνα. Από τα highlights της πρώτης φάσης, τα αποσβωλομένα βλέμματα των παικτών της Αμερικής, απέναντι στο παράξενο θέαμα.
Το Βραζιλία – Αργεντινή: Το περιμένουμε πως και πως κάθε 4 χρόνια στο Μουντιάλ ποδοσφαίρου, έχει γίνει συνήθεια στα Παγκόσμια του μπάσκετ. O μεταξύ τους προημιτελικός πριν 4 χρόνια στην Τουρκία ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του τουρνουά., με τελική νικήτρια την Αργεντινή στις λεπτομέρειες. Το πάθος θα περισσεύει, ενώ θα δούμε και ωραίο μπάσκετ. Ανυπομονούμε.
Η εικόνα του ANT1: Όσοι δεν διαθέτουν την πολυτέλεια του ΟΤΕ ΤV και παρακολούθησαν τους αγώνες από τον ΑΝΤ1, είναι βέβαιο πως προξένησαν κάποιου είδους ζημιά στην όρασή τους, αφού σίγουρα εκεί έξω κυκλοφορούν stream με σαφώς καλύτερη ποιότητα εικόνας. Παρηγοριά στον άρρωστο, οι μοναδικές περιγραφές του Ιάκωβου Φιλιππούση, ο οποίος εισήγαγε φράσεις όπως τα «πανέμπειρος», «άμυνα από playstation», «δεν μετράει το καλάθι γιατί δεν μπήκε» και πολλές ακόμη, πάντοτε αρκετά ντεσιμπέλ πάνω από το κανονικό. Σκεφτείτε τι ντεσιμπέλ θα χτυπήσει τώρα που αρχίζουν τα νοκ άουτ.
H άτιμη η κληρωτίδα: Νέα Ζηλανδία-Λιθουανία / Τουρκία-Αυστραλία. Μια από τις παραπάνω ομάδες θα βρίσκεται στα ημιτελικά και μεταξύ μας, δεν θα το αξίζει ιδιαίτερα. Η διαφορά στη δυσκολία των πρώτων δύο ομίλων, σε σχέση με τον τρίτο και τον τέταρτο είναι σκανδαλώδης, με αποτέλεσμα Ελλάδα, Σερβία, Βραζιλία, Αργεντινή και Ισπανία, Γαλλία, Κροατία να σκοτώνονται μεταξύ τους όσο οι Η.Π.Α. θα κάνουν προπόνηση. “Όου, είναι κλοπή” που θα έλεγε και μια ψυχή.
Οι καλύτεροι μέχρι τώρα: Στην τελευταία του παράσταση σε διεθνή διοργάνωση, ο Λούις Σκόλα είναι ο μεγάλος ηγέτης της Αργεντινής, με 21.6 πόντους μέσο όρο. Τρομερό τουρνουά κάνουν και οι Πάου Γκασόλ, Μπόγιαν Μπογντάνοβιτς, ενώ πρώτος σκόρερ της πρώτης φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν ο Χοσέ Μπαρέα, ωστόσο επειδή αυτό που παίζει το Πουέρτο Ρίκο δεν είναι ακριβώς μπάσκετ, δεν πιάνεται.
Κάντε λίγο ησυχία μωρέ: Τίμια η ομάδα των Φιλιππινέζων, άξιζε ίσως και παραπάνω από αυτή τη μία νίκη που πήρε στο τέλος της πρώτης φάσης, ωστόσο κανείς δεν στεναχωρήθηκε που θα φύγουν οι φασαριόζοι Φιλιππινέζοι φίλαθλοι. Προφανώς στο πρωτάθλημα των Φιλιππίνων η ομάδα παίρνει πόντους μόλις περάσει το κέντρο του γηπέδου κι έτσι όποτε η εθνική τους ομάδα περνούσε το κέντρο γινόμασταν μάρτυρες ενός πανδαιμόνιου ουρλιαχτών και κραυγών.
Ήρθα με τα παιδάκια μου να παίξω: Πιο αστεία εικόνα της διοργάνωσης μέχρι στιγμής, ο παράταιρος Άντρει Μπλάτ s με τους συμπαίκτες του στην Εθνική Φιλιππίνων. Δυο κεφάλια πάνω από τους υπόλοιπους, έμοιαζε με τον μαθητή του Λυκείου που πήγαινε να παίξει με αυτούς του δημοτικού για να δείχνει ο καλύτερος. Τουλάχιστον το ζούσε και προσπαθούσε τίμια να βοηθήσει, ενώ τον είδαμε μέχρι και να παθιάζεται κάποιες φορές.
Μετά τους ομίλους τι;
ΗΠΑ-Μεξικό: θα περάσουν οι ΗΠΑ
Ισπανία-Σενεγάλη: Θα περάσει η Ισπανία
Γαλλία-Κροατία: Θα περάσει η Κροατία
Δομινικανή Δημοκρατία – Σλοβενία: Θα περάσει η Σλοβενία
Ελλάδα-Σερβία: Θα περάσει η Ελλάδα
Βραζιλία-Αργεντινή: Θα πέσει ξύλο (και θα περάσει η Βραζιλία
Τουρκία-Αυστραλία: Θα περάσει η Αυστραλία.
Νέα Ζηλανδία-Λιθουανία: Θα περάσει η Λιθουανία