“Μπουζούκια, γιεγιέδες και βιολιά”

Τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου του 2013, έψαξα στο αρχείο μου και ξέθαψα ένα φύλλο της Απογευματινής. Κοίταξα την ημερομηνία: Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 1968. Μια παλιά φυλλάδα που είχα αγοράσει από έναν παλαιοπώλη στα Εξάρχεια, ίσως και δέκα χρόνια πριν, και δεν την είχα ξεφυλλίσει ποτέ. Και έτυχε να την πιάσω στα χέρια μου μια Δευτέρα 23 του μήνα, σαν την μέρα που κυκλοφόρησε, ακριβώς 45 χρόνια μετά.

Ο σκοπός μου ήταν να βρω εορταστικού περιεχομένου καταχωρήσεις, ει δυνατόν που να αποτυπώνουν το ύφος των εορτασμών της νυχτερινής Αθήνας της εποχής. Μιας Αθήνας δηλαδήβουτηγμένης στη χούντα των Συνταγματαρχών, που τα βράδια έμπλεκε “Μπουζούκια, γιεγιέδες και βιολιά” στα νυχτερινά κοσμικά κέντρα και την ημέρα έβλεπε τον Παναθηναϊκό να προηγείται στο πρωτάθλημα…Ιδού τα ευρήματα: Κυρίως διαφημίσεις για ρεβεγιόν από τα νυχτερινά κέντρα (τα περισσότερα απ΄ αυτά στην ευρύτερη περιοχή Κυψέλης-Πατησίων-Λιοσίων) που διαγωνίζονταν το ένα το άλλο στις θερμές ανακοινώσεις για το ρόστερ τους…

1.  Επιτέλους ρεβεγιόν στου Οικονομίδη. Με την “σουπερσέξυ βεντέτα με την σκανδαλιστική γοητεία” Ζωζώ Σαπουντζάκη. Εξασφαλίσατε τραπεζάκι.

2. Μπουζούκια, γιεγέδες και βιολιά στην “Καλύβα” στα Πατήσια, και leather goods στο Κολωνάκι.
3. Τιμαί αλά καρτ στην Νέα Μυρτιά στην Κυψέλη.

4. Χορευτικά τέϊα τις Κυριακές στον Καλαμπόκα στο τέρμα Πατησίων.

5. Ο Άγγελος Μηλιάδης (που κάλυπτε την Αθηναϊκή νύχτα και στην “Βραδυνή” μαζί με τον Νάκη Ιωαννίδη στη στήλη “Νυχτώνει-Ξημερώνει) μας ενημερώνει για όσα συνέβησαν το ΣΚ πριν τις γιορτές στα κλαμπ της Αθήνας.
6. Αστέρια Γλυφάδας. Λος Ριβέρος, Ντάνι Μάρκο και άφθονα κοτιγιόν.
7. Αστέρας Βουλιαγμένης. Διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για δυο άτομα 410 δραχμές. Εντός των ημερών και τσιγγάνικη ορχήστρα.

8. Eξωτικές καταστάσεις στο Λαγονήσι, στο πρώην Ξενία, εδώ και αρκετά χρόνια πια “Grand Resort Lagonisi”…

9. Και επιτέλους λίγη ροκιά με τους Stylistes και τα Είδωλα στο γκανιάν Ον δη Ροξ.
10. Και όλα αυτά ενώ στην αγωνιστική του πρωταθλήματος αμέσως πριν τις γιορτές, ο Ολυμπιακός δεν είχε ψυχή, και ο Βάζελος έπαιξε σε λασπωμένη γήπεδο και νίκησε.
11. Και εδώ το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Στόχος της επανάστασης η “πολιτική αγωγή των Ελλήνων, πολλοί άρρωστοι κοσμοναύτες και στο κάτω μέρος του χαρτιού, γραμμένο με στυλό “Πάω στο Ελληνίς”.
Δημήτρης Καραΐσκος

Share
Published by
Δημήτρης Καραΐσκος