Ο Μοχάμεντ Σαλάχ είναι ο σύγχρονος Φαραώ του ποδοσφαίρου

Το ποδόσφαιρο, ο βασιλιάς των σπορ όπως αποκαλείται, έχει χαρίσει κατά καιρούς μεγάλες στιγμές και συγκινήσεις στους φίλους του αθλήματος. Από μεγάλες και απροσδόκητες νίκες μέχρι όμορφες και ρομαντικές ιστορίες αθλητών οι οποίοι ξεπέρασαν προσωπικά και φυσικά εμπόδια για να φτάσουν στην κορυφή.

Τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί με το συναίσθημα των φίλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι οποίοι βρέθηκαν από την κόλαση στον παράδεισο κατά τη διάρκεια του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999 ή την ιστορία του Βραζιλιάνου Ρονάλντο, γνωστού και ως «Φαινόμενο», ο οποίος μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω τραυματισμού αγωνίστηκε με τη Σελεσάο στο Μουντιάλ του 2002 χαρίζοντας μία από τις πιο εντυπωσιακές ποδοσφαιρικές παραστάσεις καθώς σκόραρε 8 γκολ και οδήγησε την ομάδα του στην κορυφή του κόσμου.

Τέτοιου είδους ιστορίες αναδεικνύουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου και τα συναισθήματα που μπορεί να δημιουργήσει. Το θέμα όμως είναι ότι το ποδόσφαιρο δεν παύει να «γεννά» τέτοιες ιστορίες. Σχεδόν συνέχεια νέα είδωλα ξεπροβάλλουν λαμβάνοντας και αυτά τη θέση που τους αναλογεί στο πάνθεον της ιστορίας.

EPA/PETER POWELL

Ένα νέο είδωλο που προκαλεί φρενίτιδα ενθουσιασμού στους απανταχού φίλους του ποδοσφαίρου είναι ο Μοχάμεντ Σαλάχ που αγωνίζεται στη Λίβερπουλ. Με μια καριέρα που έχεις ρίζες στις στάχτες μιας εθνικής τραγωδίας αλλά και πολλές μεταπτώσεις, ο Σαλάχ έφτασε σε σημείο το 2018 να είναι το πιο «καυτό» όνομα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Λίβερπουλ και της Εθνικής Αιγύπτου, ένα εθνικό σύμβολο και εν τέλει ένας άνθρωπος που λατρεύεται σαν θεός. Με άλλα λόγια, ένας σύγχρονος Φαραώ.

Όπως κάθε όμορφο παραμύθι έτσι και η καριέρα του Σαλάχ δε θα μπορούσε να ξεκινήσει με όμορφο τρόπο. Το 2010, σε ηλικία 18 χρονών αγωνιζόταν στην Ελ Μοκαουλούν της χώρας του παίρνοντας συνεχώς λεπτά συμμετοχής με αποτέλεσμα σιγά σιγά να λάβει θέση στη βασική ενδεκάδα της ομάδας. Η πορεία του όμως ανακόπηκε βίαια και απότομα μετά τα επεισόδια που συνέβησαν στο γήπεδο του Πορτ Σαίντ το Φεβρουάριο του 2012, ανάμεσα στους οπαδούς της Αλ – Αχλί και της Αλ – Μασρί, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 74 ανθρώπων. Μετά από αυτό το τραγικό γεγονός, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε την οριστική αναβολή του πρωταθλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το πρωτάθλημα να έχει αναβληθεί και την πολιτική κατάσταση στη χώρα να είναι έκρυθμη, είχε έρθει η ώρα για τον Σαλάχ να ξενιτευτεί. Πρώτος του σταθμός στο εξωτερικό ήταν η Ελβετία και συγκεκριμένα η Βασιλεία. Σε ηλικία 20 ετών, ο Σαλάχ είχε αρχίσει να δείχνει ψήγματα του ταλέντου του βοηθώντας την ομάδα του να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ελβετίας ενώ παράλληλα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Europa League το 2013. Αν μη τι άλλο ήταν μία απόλυτα επιτυχημένη πρώτη σεζόν μακριά την Αίγυπτο που έδειχνε ότι ο Σαλάχ έχει θέση στο υψηλότερο επίπεδο.

Η ανταμοιβή για τις πολύ καλές του εμφανίσεις με τη Βασιλεία δεν άργησε να έρθει. Τον Ιανουάριο του 2014, ακριβώς δύο χρόνια μετά τα γεγονότα του Πορτ Σαίντ που οδήγησαν στην αναβολή του αιγυπτιακού πρωταθλήματος και την ανακοπή έστω και προσωρινά της ανοδικής του πορείας, ο Μοχάμεντ Σαλάχ έπαιρνε μεταγραφή για την Τσέλσι. Σε ηλικία μόλις 22 ετών, είχε ήδη κερδίσει μία θέση στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου κάνοντας τους συμπατριώτες του υπερήφανους ενώ δύο μήνες μετά, πέτυχε και το πρώτο του γκολ στο ντέρμπι του Λονδίνου απέναντι στην Άρσεναλ με την Τσέλσι να κερδίζει 6-0.

EPA/PETER POWELL

Το γεμάτο όμως ρόστερ της Τσέλσι δεν έδινε πολλά περιθώρια στον Ζοζέ Μουρίνιο για τη χρησιμοποίηση του Σαλάχ και μοιραία τον Ιανουάριο του 2015 έφυγε ως δανεικός για την Ιταλία και τη Φιορεντίνα. Εκεί επέλεξε να φορέσει το νούμερο 74 στη φανέλα του για να τιμήσει τα 74 θύματα που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Πορτ Σαίντ, το γεγονός που ουσιαστικά είχε καθορίσει την καριέρα του. Οι εμφανίσεις του με τους «Βιόλα» ήταν απόλυτα ικανοποιητικές με τη Φιορεντίνα να φτάνει μέχρι τα ημιτελικά του Europa League και την ομάδα να κάνει χρήση της οψιόν που είχε για να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή από την Τσέλσι.

Ο ίδιος όμως δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο καθώς δε θεωρούσε πως το ταλέντο του και οι δυνατότητες του θα μπορούσαν να αναδειχθούν στο έπακρο αν συνέχιζε να αγωνίζεται στην ομάδα της Φλωρεντίας. Ήθελε πολλά παραπάνω και αυτό ήταν εμφανές.

Αποτέλεσμα ήταν να φύγει και πάλι δανεικός από την Τσέλσι, αυτή τη φορά με προορισμό τη Ρόμα. Η ομάδα της Αιώνιας Πόλης ήταν ο κατάλληλος προορισμός για να αναδείξει το ταλέντο του καθώς θα αγωνιζόταν σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο ενώ γνώριζε και τη σημασία του να είναι κάποιος παίκτης της Ρόμα.

Φυσικά και δεν άργησε να αναδειχθεί σε ηγετική μορφή για τη Ρόμα ενώ στην επιστροφή του στη Φλωρεντία άνοιξε το σκορ για την ομάδα του. Οι Ρωμαίοι βασίστηκαν πάνω του κατά τη διάρκεια της σεζόν και αναδείχθηκε Καλύτερος Παίκτης της ομάδας με 15 γκολ και 6 ασίστ. Μια επιτυχημένη πρώτη σεζόν στο Ολίμπικο είχε μόλις τελειώσει και ο Σαλάχ μπορούσε να νιώθει απόλυτα δικαιωμένος για την επιλογή του να μην παραμείνει στη Φιορεντίνα. Τον Αύγουστο του 2016, η Ρόμα αγόρασε τα δικαιώματα του από την Τσέλσι δίνοντας του τα κλειδιά της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο, σε μια χρονιά που συνέπεσε και με την αποχώρηση του μεγάλου «καπιτάνο» Φραντσέσκο Τόττι από την ενεργό δράση. Ο Σαλάχ συνέχισε να έχει ανοδική πορεία πετυχαίνοντας 19 γκολ, με τη Ρόμα να τερματίζει δεύτερη, μόλις τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Γιουβέντους.

EPA/SIMONE VENEZIA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αν το 2014, το όνομα του Σαλάχ έκανε «θόρυβο» και τον οδήγησε στην Τσέλσι, τότε το καλοκαίρι του 2017 με σαφώς περισσότερες παραστάσεις και εμπειρίες στην πλάτη, ήταν έτοιμος για να επιστρέψει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ήταν η στιγμή που έπρεπε να αποδείξει ότι είχε μία θέση στην Πρέμιερ Λιγκ και ότι ήταν λάθος η απόφαση της Τσέλσι να μην τον αξιοποιήσει όπως θα έπρεπε. Στις 22 Ιουνίου του 2017 οριστικοποιήθηκε η επιστροφή του Σαλάχ στη Γηραιά Αλβιώνα. Αυτή τη φορά όμως δε θα βρισκόταν στο Λονδινό και την Τσέλσι αλλά αρκετά βορειότερα, στο Μέρσεϊσαϊντ και τη Λίβερπουλ.

Η έναρξη της σεζόν ήταν εκρηκτική καθώς σκόραρε στο ντεμπούτο του απέναντι στη Γουότφορντ, στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ στον αγώνα με τη Χόφενχαιμ αλλά και στο ντέρμπι με την Άρσεναλ με τη Λίβερπουλ να κερδίζει 4-0. Ήταν ήδη Αύγουστος και ο Σαλάχ κέρδιζε το βραβείο του Καλύτερου Παίκτη του μήνα προκαλώντας φρενίτιδα ενθουσιασμού στις τάξεις των οπαδών της ομάδας που έβλεπαν στο πρόσωπο του τον νέο τους ηγέτη. Δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του μεγάλου Στίβεν Τζέραρντ από το Άνφιλντ, οι φίλοι της Λίβερπουλ είχαν και πάλι κάθε λόγο να ελπίζουν.

Στο μεταξύ, στην Αίγυπτο, οι συμπατριώτες του Σαλάχ φούσκωναν από υπερηφάνεια καθώς έβλεπαν το δικό τους παιδί να πρωταγωνιστεί στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Συγκεκριμένα, υπήρχε μια λεπτή γραμμή που τον χώριζε από το να θεωρείται εθνικός ήρωας. Και την πέρασε με τον πιο όμορφο και ρομαντικό τρόπο.

Στις 8 Οκτωβρίου 2017 η Αίγυπτος αντιμετώπιζε το Κονγκό για τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 που θα διεξαχθεί στη Ρωσία θέλοντας μόνο τη νίκη για να προκριθεί σε τελική φάση Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά το 1990. Οι Αιγύπτιοι περίμεναν 27 ολόκληρα χρόνια και αναζητούσαν τον «Προφήτη» που θα τους έστελνε στον παράδεισο. Ο Σαλάχ ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να επωμιστεί αυτόν τον ρόλο.

Στο 62ο λεπτό του αγώνα, μετά από ένα λάθος διώξιμο του αμυντικού του Κονγκό, ο Σαλάχ με άψογο κοντρόλ βρέθηκε απέναντι στον τερματοφύλακα και με ένα πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα στέλνοντας τους συμπατριώτες του στα ουράνια. Σχεδόν μισή ώρα παιχνιδιού χώριζε την Αίγυπτο από τα τελικά του Μουντιάλ. Τι μπορούσε να πάει στραβά; Μάλλον τα πάντα.

Στο 87ο λεπτό μετά από μια σέντρα που έπιασε στον ύπνο την αιγυπτιακή άμυνα το Κονγκό κατάφερε να ισοφαρίσει κάνοντας το 1-1. Μια γιορτή που είχε ξεκινήσει ο Σαλάχ 25 λεπτά νωρίτερα ήταν έτοιμη να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία. Οι οπαδοί τραβούσαν τα μαλλιά τους στις εξέδρες μη μπορώντας να πιστέψουν ότι για ακόμα μία φορά θα έμεναν έξω από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον πλανήτη. Πλέον χρειάζονταν μόνο ένα θαύμα.

Το οποίο όμως ήρθε έξι λεπτά αργότερα. Στο 93ο, ο αμυντικός του Κονγκό ανέτρεψε τον Αιγύπτιο επιθετικό μέσα στη μεγάλη περιοχή και ο διαιτητής σφύριξε πέναλτι. Θα ήταν η τελευταία φάση του αγώνα και αν σκόραρε, η Αίγυπτος θα ήταν στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Αν αστοχούσε θα ήταν στην «κόλαση». Τη στιγμή που η μπάλα ζύγιζε τόνους, μόνο ένας παίκτης μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη του χτυπήματος αυτού του ιστορικού πέναλντι. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ. Και το έκανε.

Πήρε τη μπάλα, την έστησε στη βούλα του πέναλτι, σούταρε και σκόραρε. Αυτόματα, οι 75.000 οπαδοί που βρέθηκαν Στάδιο Μποργκ Ελ Αράμπ της Αλεξάνδρειας καθώς και τα εκατομμύρια Αιγυπτίων σε ολόκληρη τη χώρα βρέθηκαν στον έβδομο ουρανό. Η Αίγυπτος ήταν στο Μουντιάλ και ο Μοχάμεντ Σαλάχ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Από εκείνη τη στιγμή μετατράπηκε από έναν εξαιρετικό παίκτη σε Προφήτη, εθνικό σύμβολο, Μεσσία και σύγχρονο Φαραώ. Με αυτό το χτύπημα πέναλτι πέρασε στην αιωνιότητα.

Φυσικά δε θα μπορούσε να σταματήσει εκεί. Μετά το τέλος των σύντομων υποχρεώσεων με την εθνική ομάδα επέστρεψε στη Λίβερπουλ και συνέχισε να σκοράρει κατά ριπάς με τους οπαδούς της ομάδας να τον λατρεύουν όπως οι συμπατριώτες του. Στις 17 Μαρτίου του 2018 πέτυχε τέσσερα γκολ στη νίκη της Λίβερπουλ με 5-0 απέναντι στη Γουότφορντ με τους αναλυτές να αναφέρουν συνεχώς ότι η παγκόσμια κοινότητα γινόταν μάρτυρας του μεγαλείου του Μοχάμεντ Σαλάχ.

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ άρχισαν να τον αποκαλούν «Αιγύπτιο Βασιλιά» ενώ παραφράζοντας το τραγούδι «Good Enough» των Dodgy δηλώνουν ότι αν συνεχίσει να σκοράρει θα ασπαστούν το Ισλάμ λέγοντας «Μο Σαλάχ, αν είναι αρκετά καλός για εμένα τότε είναι αρκετά καλός και για σένα, αν συνεχίσει να σκοράρει τότε θα γίνω και εγώ Μουσουλμάνος».

Ταυτόχρονα, ο μύθος του Σαλάχ μεγαλώνει και εκτός γηπέδου. Κατά τη διάρκεια των Προεδρικών Εκλογών της Αιγύπτου το Μάρτιο του 2018, βρέθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοδέλτια στις κάλπες που έγραφαν τα όνομα του δείχνοντας ότι πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα κοινωνικό φαινόμενο. Όταν αγωνίζεται με τη Λίβερπουλ, η ζωή στην Αίγυπτο «παγώνει» καθώς όλοι τρέχουν σε σπιτιά και μαγαζιά για να τον παρακολουθήσουν και για τους απανταχού Μουσουλμάνους ο Σαλάχ αποτελεί ένα πρότυπο. Συγκεκριμένα, δημιουργεί καλύτερες σχέσεις για τον μουσουλμανικό κόσμο με το ποδόσφαιρο ενώ σύμφωνα με αναφορές, στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν παρουσιαστεί ακραία φαινόμενα ισλαμοφοβίας, ο Σαλάχ έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι Βρετανοί τους Μουσουλμάνους.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Σαλάχ δεν αποτελεί απλά έναν αθλητή αλλά ένα ιδιαίτερο πρότυπο και παγκόσμιο φαινόμενο που όχι μόνο δίνει χαρά σε ανθρώπους αλλά συμβάλλει και στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ κοινωνικών ομάδων σε ιδιαίτερα ταραγμένους καιρούς.

Γιώργος Τσίγκος

Share
Published by
Γιώργος Τσίγκος