7 χρόνια ο Μάριος Ζέρβας περιμένει να βγει η απόφαση για τα ράστα, το σαμπουάν και τις ύποπτες σαγιονάρες του

Στο μακρινό 2010 τα πράγματα ήταν λίγο περισσότερο τεταμένα από ότι είναι τώρα. Τουλάχιστον σε φανερό επίπεδο. Το πρώτο μνημόνιο είχε υπογραφεί στα μουλωχτά, το πολιτικό σύστημα τα είχε χαμένα και η κοινωνία δεν έχει ηρεμήσει ακόμα από τα γεγονότα του 2008 και τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ώστε να μπορέσει να επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα.

Στις 11 Μαρτίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τον κόσμο στον δρόμο σε μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση Για την ιστορία, είναι ήδη ψηφισμένος ο νόμος Δένδια, ο περίφημος «κουκουλονόμος» που βάζει και ενδυματολογικά κριτήρια στις συλλήψεις που γίνονται για επεισόδια.

Εκείνο το μεσημέρι πάντως του Μαρτίου δεν είχε συμβεί ακόμα τίποτα παρά το γεγονός ότι διέκρινε κανείς την ένταση που υπήρχε στους παρευρισκόμενους. Ένας από αυτός και ο Μάριος Ζέρβας όπου συνοδευόταν από την κοπέλα του, Χρυσάνθη. Το «Μάριος Ζέρβας» μπορεί να μη σας λέει τίποτα αλλά σίγουρα κάτι θα θυμάστε για έναν «δάσκαλο κολύμβησης με ράστα και σαμπουάν» που κανείς δεν ξέρει γιατί συνέλαβαν και προφυλάκισαν. Ναι, μια υπόθεση που επτά χρόνια μετά δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα.


Ας πάμε όμως πίσω στο 2010 και ας δούμε τι συνέβη όπως τα περιέγραψε στην Popaganda, o Μάριος Ζέρβας. «Έγινε μια βίαιη σύλληψη ενός ανήλικου και πήγαμε διάφοροι να διαμαρτυρηθούμε Επειδή υπήρχε μια παράξενη ένταση είπα στην κοπέλα μου να πάμε προς τα πίσω. Πηγαίνοντας έπεσε κατά λάθος πάνω σ έναν άντρα τον ΜΑΤ. Γενικά υπήρχαν ΜΑΤ ανάμεσά μας δεν ήταν ότι υπήρχε κάτι έντονο. Τον είδα τελευταία στιγμή με την άκρη του ματιού μου. Αυτός με άρπαξε από τα μαλλιά μ’ έριξε κάτω, τους φώναζα εγώ να ηρεμήσουν, αλλά αυτοί με πήγαν μετά στο πεζοδρόμιο και μου φόρεσαν χειροπέδες.»

Η στιγμή της σύλληψης


Στη συνέχεια οδηγήθηκε στην κλούβα. Εκεί του έψαξαν την τσάντα όπου βρήκαν σαγιονάρες, μπουρνούζι σκουφάκι κολύμβησης και ένα σαμπουάν. Ακούει διάφορα κοσμητικά σχόλια στην κλούβα αλλά δεν τον πτοούν. Πιστεύει ότι είναι μια προσαγωγή και όλα θα τελειώσουν σύντομα. Κάνει λάθος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Στη ΓΑΔΑ μας φώναξαν στο προανακριτικό για να μας πουν να υπογράψουμε αυτά που μας έχουν χρεωθεί. Κοιτώντας στη σχηματισμένη δικογραφία, έπεσα από τα σύννεφα. Ρώτησα “αυτά είναι για μένα; κάποιο λάθος έχετε κάνει;”. “Αγοράκι μου τελείωνε”, ήταν η απάντηση, “θα υπογράψεις ή όχι;”. Παίρνω τη Χρυσάνθη, της λέω ότι είναι σύλληψη, αυτή ευτυχώς κινητοποιήθηκε και από εκεί και πέρα έγινε ό,τι έγινε.» Οι κατηγορίες ήταν για κατοχή, κατασκευή και ρίψη βόμβας μολότοφ. Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια αλλά με σαμπουάν και μπουρνούζια μπορούσες να κάνεις πολύ περίεργα πράγματα τότε (!)

Ο Μάριος Ζέρβας προφυλακίζεται αλλά μετά από σαράντα μέρες και σωρεία αντιδράσεων είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Και από εκεί ξεκινά άλλη μια ελληνική δικαστική τραγωδία. Εξαιτίας του κουκουλονόμου το Μεικτό Ορκωτό θεωρεί ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει και τον στέλνουν στο Τριμελές Κακουργιοδικείο. Μετά έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κουκούλες βγαίνουν από την εξίσωση και το Τριμελές με τη σειρά του αποφασίζει πως για τις τύχες του Ζέρβα πρέπει να αποφασίσει το Μεικτό Ορκωτό. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι αποφάσεις έχουν εκδοθεί από το 2012, εδώ ο Ζέρβας έχει βρεθεί 18 φορές ενώπιον των δικαστών και ακόμα τίποτα.


Αν και στη δουλειά του ως εκπαιδευτής νηπίων στην κολύμβηση δε συνάντησε κανένα πρόβλημα, το αντίθετο μάλιστα, αφού βρήκε συμπαράσταση σε πολλούς από τους γονείς, το να μην μπορεί κανείς να βγει από τη χώρα δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Ο ίδιος μας λέει ότι έχει χάσει αρκετά σεμινάρια. Αυτό που δεν έχει χάσει είναι το κουράγιο του. Κάθε φορά που πάει στα δικαστήριο τα τελευταία 7 χρόνια πιστεύει ότι θα τελεσιδικήσει. Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στο Μεικτό Ορκωτό μπορεί να είναι και η τυχερή του.

 

Update 26/09/2017: Ο Μάνος Ζέρβας αθωώθηκε ομόφωνα από το Μεικτό Ορκωτό. 

Σταύρος Διοσκουρίδης

Ο Σταύρος Διοσκουρίδης γεννήθηκε το Μάιο του 1983 στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες ξεκίνησε και την ενασχόληση του με τη δημοσιογραφία. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Popaganda. Επίσης από το 2008 «διατηρεί» την εκπομπή Λατέρνατιβ μαζί με τον Παναγιώτη Μένεγο (08.00-10.00, Εν Λευκώ 87.7) .

Share
Published by
Σταύρος Διοσκουρίδης