O πιστολέρο του Λονδίνου

Η μεταγραφή του Κώστα Μήτρογλου από τον Ολυμπιακό στη Φούλαμ για 15 εκ. αποτελεί την ακριβότερη όλων των εποχών για Έλληνα ποδοσφαιριστή. Πρόταση από μεγαθήριο τύπου Άρσεναλ, Λίβερπουλ ή Ντόρτμουντ που θα έδινε έξτρα πρεστίζ στη μεταγραφή δεν ήρθε ποτέ, τόσο ο Μήτρογλου όσο και ο Ολυμπιακός από αυτή την κίνηση βγαίνουν ωφελημένοι.

Ο “Μήτρογκολ” που μόλις επέστρεψε από τραυματισμό, από το Σάββατο θα πάρει φανέλα βασικού και οι Λονδρέζοι ποντάρουν πολλά πάνω του για την αποφυγή του υποβιβασμού. Το καλοκαίρι του ’13 μετά από χρόνια ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ αποχώρησε, παραχωρώντας την ιδιοκτησία της ομάδας στον Πακιστανό μεγιστάνα Σαϊντ Καν. Και στην πιο αμφίρροπη Premiership των τελευταίων ετών η Φούλαμ απειλείται άμεσα με υποβιβασμό αφού στο πρώτο μισό της σεζόν δεν βλεπόταν.

Ο “Κωστάκης”  που διανύει την καλύτερη και αποδοτικότερη σεζόν της καριέρας του, έχει την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του στην πανάκριβη βιτρίνα της Premier League και με εμφανίσεις σαν αυτές που έκανε με τον Ολυμπιακό και την εθνική οι μεγάλοι της Αγγλίας μπορεί να χτυπήσουν την πόρτα της Φούλαμ από το καλοκαίρι κιόλας. Επιθετικούς με την ποιότητα του “πιστολέρο” δε συναντάς εύκολα. Ο δικός μας είναι απρόβλεπτος και σκοράρει πολύ με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Με αριστερό, δεξί, μέσα ή έξω από την περιοχή, με σουτ, κεφαλιές, τακουνάκια, λόμπες, το ρεπερτόριό του είναι ανεξάντλητο, για αυτό και η Φούλαμ δαπάνησε για χάρη του αυτό το ποσό, πραγματοποιώντας την 5η ακριβότερη μεταγραφή του Γενάρη στην Ευρώπη μέχρι τώρα, πίσω από αυτές των Μάτα, Καμπάιγ, Μάτιτς και Ντε Μπρούιν. Πέρα από τη δυνατότητα να εξελιχθεί βέβαια, τα 2.5 εκ. το χρόνο που θα εισπράττει είναι από μόνα τους πολύ καλός λόγος για να δεχτεί να αφήσει τον Ολυμπιακό του Champions League για τη μικρομεσαία Φούλαμ.

Ας περάσουμε στον Ολυμπιακό τώρα, που κατάφερε μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα να πουλήσει 3 επιθετικούς του, με τα έσοδα να υπερβαίνουν τα 20 εκ. Καθόλου άσχημα για Γενάρη μήνα! Ο περσινός πρώτος σκόρερ της ομάδας, ξεχασμένος και δανεικός στην τουρκική Σίβασπορ, Ράφικ Τζεμπούρ, θα συναντήσει στη Νότιγχαμ Φόρεστ τον Τζαμέλ Αμπντούν, φέρνοντας στα ταμεία των ερυθρόλευκων 1.5 εκ. ευρώ. Άλλα 5 εισέπραξαν από τη μετακίνηση του Σλοβάκου Βάις στην Λεκβίγια του Κατάρ και 15 από την πώληση του Μήτρογλου. Όλα αυτά μάλιστα δίχως να γκρινιάξει κανείς, παρά το γεγονός ότι πλησιάζουν τα δύο ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τους 16 του Champions League. Παλιότερα, όλοι θα περίμεναν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από αυτές τις μεταγραφές να επενδυθεί για την αγορά κάποιου σούπερ σταρ, όμως τώρα όλοι μοιάζουν ικανοποιημένοι με τους -οικονομικούς- Παραγουανούς Βαλντέζ και Πέρεζ να καλούνται να αντικαταστήσουν Μήτρογλου και Βάις αντίστοιχα.

Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας δείχνει ότι τόσο η διοίκηση όσο και ο κόσμος του Ολυμπιακού έχουν πλέον συνείδηση του που βρίσκονται στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη. Γιατί ναι μεν θα αντιμετωπίσεις μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου δίχως τον πρώτο σου σκόρερ, αλλά ακόμη και με τον Μήτρογλου η Γιουνάιτεντ θα ήταν το ακλόνητο φαβορί. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε σωστά, διατηρώντας ανοιχτές παρτίδες με το ακριβότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, πουλώντας σε καλή (και ανοδική μετά τον Μιραλάς) τιμή το αστέρι του.

Φαίνεται λοιπόν πως επιτέλους παραδειγματιζόμαστε από ομάδες όπως η Πόρτο και η Μπενφίκα, που έχουν αποκομίσει τεράστια ποσά από πωλήσεις ποδοσφαιριστών τους τα τελευταία χρόνια, παραμένοντας μάλιστα άκρως ανταγωνιστικές. Αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν οι ελληνικές ομάδες αν θέλουν να επιβιώσουν στον καιρό της κρίσης. Ανάπτυξη των φυτωρίων και έξυπνες αγορές από το εξωτερικό, ώστε να μπορούν να πουλάνε ακριβά για να συντηρούνται δίχως να έχουν ανάγκη τον πλούσιο πρόεδρο. Μην ξεχνάμε ότι ο Μήτρογλου μέχρι την περσινή σεζόν ήταν αναπληρωματικός, κι εκτόξευσε την τιμή του μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Επόμενοι που μπορούν να φέρουν καλές προτάσεις είναι παίχτες όπως ο Μανωλάς, ο Σιόβας, ο Ολαϊτάν, που μέσα από τις καλές εμφανίσεις της ομάδας αναδεικνύονται κι οι ίδιοι, ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν την πορεία του Μήτρογλου.

Χρήστος Χριστόπουλος

Share
Published by
Χρήστος Χριστόπουλος