Με αφορμή την άλωση δύο εκ των ισχυροτέρων εδρών της Ευρώπης την προηγούμενη εβδομάδα, της Μπαρτσελόνα από τη Βαλένθια και της Μάντσεστερ Σίτυ από την Τσέλσι, ψάξαμε και βρήκαμε τις πιο αποτελεσματικές εντός έδρας ομάδες, στα γήπεδα των οποίων το διπλό είναι σχεδόν απαγορευμένη υπόθεση. Το πρώτο σκέλος της έρευνας αφορά στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία) και περιλαμβάνει τα εντός έδρας ματς της τελευταίας τετραετίας, για πρωταθλημα, κύπελλο, Champions και Europa League, και κριτήριο της κατάταξης είναι ο μέσος όρος των βαθμών που συγκέντρωσε η κάθε ομάδα.
1. Μπαρτσελόνα
117 αγώνες/315 βαθμοί, μ.ο. 2.69, 100 νίκες – 12 ισοπαλίες – 5 ήττες
Φέτος ήταν η Βαλένθια, πέρυσι η Μπάγερν, πρόπερσι η Ρεάλ, οι ήττες της Μπάρτσα στο ναό του Καμπ Νου είναι τόσο σπάνιες που τις θυμάσαι όλες. Στο γήπεδο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα αλλά και το μεγαλύτερο αγωνιστικό χώρο στην Ευρώπη, ο πρώτος στόχος των περισσότερων ομάδων που το επισκέπτονται είναι να μη διασυρθούν, ο δεύτερος να βγουν καμία φωτογραφία με τον Μέσι και τους λοιπούς σταρ των μπλαουγκράνα, και κάπου στο βάθος υπάρχει η ελπίδα-ψευδαίσθηση του θετικού αποτελέσματος.
2. Ρεάλ Μαδρίτης
114 αγώνες/306 βαθμοί, μ.ο. 2.68, 99 νίκες – 9 ισοπαλίες – 6 ήττες
Επιδόσεις ανάλογες με την Μπάρτσα έχει και το αντίπαλο δέος, η Ρεάλ. Το Μπερναμπέου αποτελεί παραδοσιακό τόπο μαρτυρίου για τις περισσότερες ομάδες που αγωνίζονται εκεί, με τα γκολ να πέφτουν βροχή και τους Μαδριλένους να διαθέτουν την καλύτερη εντός έδρας επίθεση στην Ευρώπη, με αιχμή του δόρατος το αγόρι της Ιρίνα Σέικ, Κριστιάνο Ρονάλντο.
3. Μπάγερν Μονάχου
100 αγώνες/260 βαθμοί, μ.ο. 2.60, 85 νίκες – 5 ισοπαλίες – 10 ήττες
Οι Βαυαροί, με τους 3 τελικούς Champions League τα 4 τελευταία χρόνια μοιάζουν ασταμάτητοι, ειδικά στην επιβλητική Allianz Arena. Φέτος μάλιστα, υπό την καθοδήγηση του Πεπ Γκουαρδιόλα, μόνο η Μάντσεστερ Σίτυ κατάφερε να μη χάσει στο Μόναχο παίρνοντας ένα σπάνιο διπλό, και όλοι πλέον αναρωτιούνται αν υπάρχει ομάδα να σταματήσει την Μπάγερν από την ίδρυση μίας νέας αυτοκρατορίας μετά από εκείνη που είχε χτίσει στα μέσα της δεκαετίας του 70.
4. Μάντσεστερ Σίτι
105 αγώνες/256 βαθμοί, μ.ο. 2.44, 80 νίκες – 16 ισοπαλίες – 9 ήττες
Σίγουρα η ατμόσφαιρα των αγγλικών γηπέδων δεν έχει καμία σχέση με τη δεκαετία του 70 ή του 80 όπως μπορείτε να διαβάσετε και εδώ, δεν παύουν όμως να φιλοξενούν κάποιες από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές ομάδες. Μία από αυτές πλέον (ποιος να το πίστευε πριν λίγα χρόνια) είναι και η Μάντσεστερ Σίτυ, χάρη στα εκατοντάδες εκατομμύρια των φορολογουμένων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που διαχειρίζεται ο πολυαγαπημένος σεϊχης Μανσούρ (ο Αλλάχ να τον έχει καλά..) Ειδικά στην έδρα της ώρες ώρες μοιάζει ανίκητη υπό τις οδηγίες του καταπληκτικού Μανουέλ Πελεγκρίνι. Γιατί μπορεί η Μπάγερν και η Τσέλσι να πήραν δίκαια διπλά, όμως οι υπόλοιποι βιώνουν έναν εφιάλτη στο γήπεδο της Σίτυ. Έξι στην Τότεναμ, έξι στην Άρσεναλ, τέσσερα στη Γιουνάιτεντ, οι γαλάζιοι σκοράρουν κατά ριπάς, με το Έτιχαντ να κατηφορίζει σε κάθε επίθεσή τους.
5. Τσέλσι
111 αγώνες/262 βαθμοί, μ.ο. 2.36, 81 νίκες – 19 ισοπαλίες – 11 ήττες
Μετά την κατάκτηση του Champions League το 2012, η Τσέλσι συμπεριλαμβάνεται στις υπερδυνάμεις του ευρωπαίκού ποδοσφαίρου. Και μπορεί το Στάμφορντ Μπριτζ να μην είναι η υπερσύγχρονη αρένα που διαθέτουν οι ανταγωνιστές της Λονδρέζικης ομάδας, όμως για να βγεις αλώβητος από εκεί θα πρέπει να πολεμήσεις, έστω και ανορθόδοξα όπως έκανε πρόσφατα η Γουέστ Χαμ που απέδρασε με το 0-0 εκνευρίζοντας τον Ζοσέ Μουρίνιο.
6. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
107 αγώνες/248 βαθμοί, μ.ο. 2.32, 78 νίκες – 14 ισοπαλίες – 15 ήττες
Μετά το τέλος της ηγεμονίας του Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της Γιουνάιτεντ, το έργο του διαδόχου του θα ήταν δύσκολο όποιος κι αν ήταν αυτός. Όμως ο συμπαθέστατος Ντέιβιντ Μόγιες δύσκολα θα πλησιάσει έστω τα κατορθώματα του συμπατριώτη του. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα είναι η μετατροπή του Ολντ Τράφφορντ σε κέντρο ελεύθερης διέλευσης, καθώς από τις μόλις 5 ήττες της τελευταίας τριετίας για το πρωτάθλημα (έστω κι αν η μία ήταν το εμφατικό 1-6 από τη Σίτυ θα σημείωνε ένας οπαδός των γαλάζιων) φέτος οι κόκκινοι διάβολοι μετράνε ήδη 4, με ομάδες όπως η Τότεναμ και η Νιούκαστλ να φεύγουν με το διπλό έπειτα από δεκαετίες (άσε που η Σίτυ ακόμη δεν έχει παίξει εκεί φέτος συμπληρώνει ο οπαδός που λέγαμε πιο πάνω).
7. Ατλέτικο Μαδρίτης
103 αγώνες/234 βαθμοί, μ.ο. 2.27, 73 νίκες – 15 ισοπαλίες – 15 ήττες
Το Βιθέντε Καλντερόν μαζί με το Σαν Μαμές της Μπιλμπάο ήταν ανέκαθεν οι πιο καυτές έδρες στην Ισπανία. Τα τελευταία χρόνια πλέον, με τον Ντιέγκο Σιμεόνε στον πάγκο, δεν είναι μόνο οι οπαδοί αλλά και η ίδια η Ατλέτικο που έχει μετατρέψει σε φρούριο το Καλντερόν. Ο συνδυασμός αυτός αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο τελευταίο ματς κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, όπου μετά από 8 λεπτά σιγής στη μνήμη του θρύλου της ομάδας Λουίς Αραγονιές, οι ροχιμπλάνκος φιλοδώρησαν με 4 γκολ τους Βάσκους σκαρφαλώνοντας στην κορυφή του πρωταθλήματος μετά από 15 χρόνια, με τον παλμό στις εξέδρες να προκαλεί ανατριχίλα.
8. Παρί Σεν Ζερμέν
99 αγώνες/223 βαθμοί, μ.ο. 2.25, 66 νίκες – 25 ισοπαλίες – 8 ήττες
Αν και οι οπαδοί της Παρί είναι από τους πλέον σκληροπυρηνικούς της Γαλλίας όπως αποδεικνύουν οι κόντρες τους με εκείνους της Μαρσέιγ, ήταν τα αμέτρητα πετροδόλαρα από το Κατάρ που μετέτρεψαν το Παρκ Ντε Πρενς σε φόβητρο την τελευταία τριετία. Οι πρωτευουσιάνοι μάλιστα, με το ρυθμό που ενισχύονται, αναμένεται να ανέβουν κι άλλο σε αυτή την άτυπη λίστα τα επόμενα χρόνια.
9. Μπορούσια Ντόρτμουντ
88 αγώνες/196 βαθμοί, μ.ο. 2.23, 61 νίκες – 13 ισοπαλίες – 14 ήττες
Οι οπαδοί της Μπορούσια φημίζονται για την αφοσίωσή τους στην ομάδα, γεμίζοντας ασφυκτικά σε κάθε αγώνα το χωρητικότητας 80.000 θεατών καμίνι του Βεστφάλεν. Το έκαναν τα δύσκολα χρόνια που η Ντόρτμουντ πάλευε να αποφύγει τον υποβιβασμό και τη χρεωκοπία, πόσο μάλλον τώρα, που καμαρώνουν την ομάδα μοντέλο του Γιούργκεν Κλοπ να γονατίζει τους αντιπάλους με το γεμάτο ενέργεια παιχνίδι της.
10. Νάπολι
97 αγώνες/215 βαθμοί, μ.ο. 2.21, 64 νίκες – 23 ισοπαλίες – 10 ήττες
Οι Ναπολιτάνοι ανέκαθεν διέθεταν την πιο καυτή έδρα της Ιταλίας (ίσως και λόγω του Βεζούβιου που δεσπόζει πάνω από την πόλη) κάνοντας τις ομάδες του πλούσιου βορρά να υποφέρουν κάθε φορά που επισκέπτονται το Σαν Πάολο. Οι 60.000 οπαδοί που συνωστίζονται σε κάθε αγώνα στις κερκίδες του ελαφρώς απαρχαιωμένου γηπέδου, έχουν πολλές φορές σπρώξει τη Νάπολι στη νίκη, καθώς τα ντεσιμπέλ από τις ιαχές τους συναγωνίζονται σε ένταση εκείνα στα live των παλιών καλών Manowar.
Ακολουθεί μια αναφορά στις 5 ισχυρότερες έδρες από τις λίγκες 2ης ταχύτητας (Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Σκωτία, Ελλάδα, Τουρκία, Ελβετία, Ρωσία, Ουκρανία)
1. Πόρτο
78 αγώνες/207 βαθμοί, μ.ο. 2.65, 66 νίκες – 9 ισοπαλίες – 3 ήττες
Με μόλις 3 ήττες, κι αυτές για το Champions League αφού στην Πορτογαλία η Πόρτο παραμένει αήττητη εντός έδρας την τελευταία τετραετία, το Ντραγκάο είναι το πιο αφιλόξενο γήπεδο της υπόλοιπης Ευρώπης.
2. Μπενφίκα
85 αγώνες/222 βαθμοί, μ.ο. 2.61, 67 νίκες – 11 ισοπαλίες – 7 ήττες
Από κοντά και η έτερη μεγάλη ομάδα της Πορτογαλίας, η οποία μπορεί να υπολείπεται σε τίτλους της Πόρτο τα τελευταία χρόνια, αλλά στο πανέμορφο Ντα Λουζ πνίγει με το επιθετικό της ποδόσφαιρο κάθε αντίπαλο.
3. Ολυμπιακός
80 αγώνες/207 βαθμοί, μ.ο. 2.58, 67 νίκες – 6 ισοπαλίες – 7 ήττες
Ναι, οι ερυθρόλευκοι διαθέτουν το 3ο καλύτερο εντός έδρας ρεκόρ σε αυτό το 2ο γκρουπ δυναμικότητας. Και μπορεί σε αυτό να συμβάλλει το χαμηλό επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος και η έλλειψη ανταγωνισμού, όμως πάντα το Καραϊσκάκη αποτελούσε το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού, ακόμα και στην Ευρώπη.
4. Σαχτάρ
74 αγώνες/189 βαθμοί, μ.ο. 2.55, 60 νίκες – 9 ισοπαλίες – 5 ήττες
Η Σαχτάρ έχει καταφέρει να μετατρέψει την υπερσύγχρονη Donbass Arena σε οχυρό, όχι μόνο στο μέτριας δυναμικότητας ουκρανικό πρωτάθλημα αλλά και στο Champions League όπου ελάχιστες ομάδες κατάφεραν να αποδράσουν με το διπλό.
5. Φενέρμπαχτσε
84 αγώνες/189 βαθμοί, μ.ο. 2.33, 60 νίκες – 16 ισοπαλίες – 8 ήττες
Μπορεί η Γαλατάσαραϊ να έχει μεγαλύτερη φήμη στο εξωτερικό για την καυτή της έδρα επονομαζόμενη και κόλαση, όμως το Σουκρού Σαράσογλου της Φενέρ αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικό.