Ακόμη ένα Μουντιάλ έφτασε στο τέλος του και περιμένοντας τον αποψινό τελικό, καλό είναι να βγάλουμε από τη ντουλάπα το μεγάλο βιβλίο με τα σπουδαία και συνήθως λίγο περίεργα γεγονότα από τελικούς και διοργανώσεις του παρελθόντος. Η ιστορία ξεκίνησε στο Άμστερνταμ παραμονές καλοκαιριού, στις 29 Μαϊου 1928, όταν και αποφασίστηκε από τη FIFA η πραγμάτωση μιας γιορτής του ποδοσφαίρου σε παγκόσμια κλίμακα. Και σιγά-σιγά έφτασε να είναι η κυρίαρχη αθλητική απόλαυση, επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων, ακόμη και για ανθρώπους που δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και συχνά έχουν ένα μπλαζέ ύφος απέναντι στα «εκατομμύρια με πόδια».
- Η μοναδική ομάδα που φιλοξένησε Παγκόσμιο Κύπελλο και αποκλείστηκε από τον πρώτο κιόλας γύρο ήταν η Νότιος Αφρική το 2010.
- Αντίστοιχα, μετά και το προχθεσινό στραπάτσο από τη Γερμανία, η Βραζιλία είναι η μόνη κάτοχος του τίτλου που δεν έχει πάρει το Κύπελλο στη χώρα της, αφού και τα 5 τρόπαια που έχει τα πήρε εκτός.
- Πέραν του 2014, η Βραζιλία είχε φιλοξενήσει τη διοργάνωση και το 1950, με ακόμη πιο τραγικά αποτελέσματα, αφού η ήττα από την Ουρουγουάη με 2-1 (το περίφημο Maracanazo), έφερε δυστυχία, κλάματα και αυτοκτονίες, στους σοκαρισμένους οπαδούς της Σελεσάο.
- Μάλιστα, εκείνο το παιχνίδι έχει την μεγαλύτερη προσέλευση οπαδών στην ιστορία της διοργάνωσης, με το εξωπραγματικό νούμερο των 199.854 θεατών στο Μαρακανά.
- Μόλις 8 χώρες έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο: Βραζιλία, Ιταλία, Γερμανία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία.
- Την μεγαλύτερη σε διάρκεια κατοχή του τροπαίου έχει η Ιταλία, για 12 χρόνια, αφού το κατείχε από το 1938 μέχρι το 1950. Όσα χρόνια δηλαδή, χρειάστηκε για να βγει ο κόσμος από το σοκ και την καταστροφή του Β’Παγκοσμίου Πολέμου.
- Ο Σέρχιο Γκοϊκοετσέα, τερματοφύλακας της Αργεντινής, είχε τη «γουρλίδικη» συνήθεια να ουρεί πριν από κάποιο πέναλτι. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως κανείς δε το καταλάβαινε.
- Στον αγώνα Κουβέιτ-Γαλλία το 1982, σημειώθηκε η μοναδική έξωθεν παρέμβαση για να ακυρωθεί κάποιο γκολ. Κατέβηκε στο γήπεδο ο ίδιος ο πρόεδρος της ομοσπονδίας του Κουβέιτ, Σεϊχης Φαχίντ Αλ Αχμάντ Αλ Σαμπάχ και ζήτησε έξαλλος να ακυρωθεί το τέταρτο γκολ της Γαλλίας εις βάρος της ομάδας του, αλλιώς θα έπαιρνε την ομάδα και θα έφευγε. Τελικά, ο διαιτητής υπέκυψε στις πιέσεις του και αργότερα καρατομήθηκε από τη FIFA.
- O Φραντς Μπεκενμπάουερ είναι ο πρώτος αθλητής που κατέκτησε το τρόπαιο και ως αρχηγός (1974) και ως προπονητής (1990) με τη Γερμανία.
- O τελικός του φετινού Μουντιάλ θα γίνει στις 13 Ιουλίου. Συμπτωματικά, την ίδια ημερομηνία είχε ξεκινήσει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας (στην Ουρουγουάη το 1930) με δυο ματς ταυτόχρονα: Γαλλία-Μεξικό (4-1) και Ηνωμένες Πολιτείες-Βέλγιο (3-0).
- O Μίροσλαβ Κλόζε είναι ήδη από τον ημιτελικό με τη Βραζιλία ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε Παγκόσμιο Κύπελλο με 16 γκολ. Ένα περισσότερο από το Ρονάλντο. Αν σκοράρει μάλιστα στον τελικό θα έχει ένα πολύ καλό προβάδισμα έναντι του επόμενου εν ενεργεία, που είναι ο επίσης γερμανός Τόμας Μίλερ. Ακόμη κι έτσι όμως, το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε 1 Παγκόσμιο Κύπελλο φαίνεται άθραυστο, και ανήκει στον Ζυστ Φοντάιν με 13 τέρματα το 1958.
- Ο Γιόχαν Κρόιφ δεν αγωνίστηκε το 1978 στο Μουντιάλ της Αργεντινής, σίγουρα ένας από τους λόγους που οι Οράνιε δεν τα κατάφεραν και πάλι να πάρουν την κούπα. ‘Αλλοι ισχυρίζονται ότι η απουσία ήταν λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, άλλοι λόγω απειλών που είχε δεχθεί η οικογένειά του, ένα χρόνο πριν. Ο ίδιος δεν έχει επεκταθεί επί του θέματος, αλλά έχει πει αργότερα σε συνέντευξή του: «Για να παίξεις σε ένα Μουντιάλ πρέπει να είσαι 200% έτοιμος. Υπάρχουν κι άλλες αξίες στη ζωή».
- O Όλιβερ Καν είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας που έχει πάρει τη Χρυσή Μπάλα, το τρόπαιο του καλύτερου παίκτη (στο Μουντιάλ του 2002).
- Ο Φέρεντς Πούσκας είχε αγωνιστεί για δυο διαφορετικές ομάδες. Πρώτα με την Ουγγαρία το 1954 και αργότερα με την Ισπανία το 1962. Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο που είχε παίξει για τρεις εθνικές ομάδες: Αργεντινή-Κολομβία και Ισπανία. Εκείνος όμως δεν έπαιξε ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
- Μπορεί ο Πελέ να είναι ο θρύλος της Βραζιλίας, ωστόσο ο λιγότερο εμπορικός Μάριο Ζαγκάλο είναι υπεύθυνος για τέσσερα από τα πέντε Κύπελλα της «σελεσάο» είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής.
- Η βάση του τροπαίου έχει χώρο για 17 νικητές, μέχρι το 2032. Είναι φτιαγμένο από χρυσό 18 καρατίων και ζυγίζει περίπου 6,2 κιλά. Το πρωτότυπο τρόπαιο το έχει η FIFA στην κατοχή της και οι νικητές παίρνουν μια ρέπλικα.
- Η συμμετοχή 32 ομάδων στον θεσμό ισχύει μόλις από το 1998 και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας.