Θυμάσαι την πρώτη φορά που έκανες μπάνιο χωρίς μπρατσάκια; Στιγμή που προετοιμαζόταν κάποιο χρόνο πριν, όταν έμενες με το ένα, αριστερό ή δεξί δεν έχει σημασία, και μπάταρες μέσα στο νερό αλλά ήδη είχες κάνει το πρώτο βήμα ή μάλλον την πρώτη απλωτή και ένιωθες περήφανος. Και μετά έβγαινε και το δεύτερο, το μοιραίο μπρατσάκι και τα πρώτα λεπτά κουνούσες άγαρμπα χέρια και πόδια στην προσπάθεια σου να επιπλεύσεις και ύστερα ένιωθες ότι όσο χαλαρώνεις τόσο πιο ξεκούραστα επέπλεες.
Θυμάσαι που η μαμά σου γκρίνιαζε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να φας το πρώτο παγωτό της χρονιάς, «κάτσε πρώτα να ξεκινήσουν οι διακοπές γιατί αν κρυώσει ο λαιμός σου κι ανεβάσεις πυρετό και δεν πας σχολείο ξύλο θα φας κι όχι παγωτό». Αλλά δεν έπιαναν οι απειλές, ούτε η ίδια δεν τις πίστευε, και σου έπαιρνε παγωτό πριν τελειώσει η σχολική χρονιά, έπαιρνε ένα και για εκείνη και το τρώγατε παρέα;
Θυμάσαι τις πρώτο σου ταξίδι χωρίς τους γονείς που πίστευες ότι πρέπει να έχεις ένα σύστημα πλοήγησης ενσωματωμένο στον εγκέφαλό σου αλλιώς κινδύνευες να χαθείς με το που θα κατέβαινες από το αεροπλάνο αλλά τελικά ευτυχώς χάθηκες και ανακάλυψες εκείνο το φοβερό μπεργκεράδικο που δεν υπήρχε σε κανέναν οδηγό της πόλης αλλά ήταν από τα καλύτερα πράγματα που σου συνέβησαν σε εκείνο το ταξίδι;
Θυμάσαι το άγχος που έχεις κάθε φορά πριν από το πρώτο ραντεβού; Μια φίλη λέει «Εάν δεν έχεις άγχος πριν το ραντεβού, μην πας στο ραντεβού». Γιατί για όλα τα πράγματα που σε αφορούν έχεις ένα άγχος, δεν είσαι αδιάφορος, είσαι παρών και τα ζεις.
Όπως το άγχος που είχες όταν έβαλες υποψηφιότητα για το 5μελές και αργότερα για το 15μελες αλλά τελικά άξιζε γιατί ήρθες πιο κοντά με τους συμμαθητές σου, διεκδικήσατε τα δικαιώματα σας και οργανώσετε και την καλύτερη πενταήμερη στην ιστορία όλων των πενταήμερων.
Τώρα είναι η δική σου σειρά να ψηφίσεις για πρώτη φορά εκτός μαθητικής κοινότητας, να εκφραστείς για πρώτη φορά ως ψηφοφόρος αυτής της χώρας, να συμβάλλεις για πρώτη φορά στη διαμόρφωση ενός εκλογικού αποτελέσματος σε εθνικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στις εκλογές του Μαΐου ψηφίζουν 527.000 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων οι 106.760 είναι 17 ετών, δηλαδή γεννημένοι ως 31 Δεκεμβρίου 2002 και αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.
Μην έχεις άγχος, ενημερώσου και όλα θα πάνε καλά. Να μερικές βασικές, χρήσιμες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να ενταχθείς ομαλά στην εκλογική διαδικασία. Ψηφίζουμε τέσσερις φορές σε τέσσερις διαφορετικές κάλπες: Ευρωεκλογές (Μία κάλπη) στις οποίες ψηφίζουμε για τα μέλη του Ευρωπαϊκού, Αυτοδιοικητικές Εκλογές (Τρεις κάλπες) που σημαίνει ότι ψηφίζουμε για την ανάδειξη περιφερειάρχη και μελών περιφερειακού συμβουλίου, την ανάδειξη δημάρχου και μελών δημοτικού συμβουλίου και την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων (συμβούλους κοινότητας για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ή προέδρων κοινοτήτων για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων).
Ακριβώς για να μην προκύψουν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω της ψηφοφορίας σε τέσσερις κάλπες, τα εκλογικά τμήματα θα διασπασθούν σε Α’ και Β’. Στα εκλογικά τμήματα με τη διάκριση «Α» θα ψηφίζουμε για Ευρωεκλογές και Περιφερειακές εκλογές και στα εκλογικά τμήματα με διάκριση «Β» για Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές. Τα εκλογικά τμήματα «Α» και «Β» θα βρίσκονται σε συνεχόμενες αίθουσες για τη διευκόλυνσή σας.
Στις Ευρωεκλογές του 2019 ψηφίζουμε για πρώτη φορά με σταυροδοσία. Βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς είτε δεξιά είτε αριστερά των ονομάτων των υποψηφίων. Όλοι οι σταυροί πρέπει να είναι τοποθετημένοι από την ίδια μεριά των ονομάτων ,δηλαδή ή όλοι από τα αριστερά ή όλοι από τα δεξιά.
Δεν χρειάζεται προεγγραφή – έχουν φροντίσει για αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες. Μπορείς από τώρα να μάθεις που ψηφίζεις –τσεκάροντας αν τα στοιχεία σου είναι σωστά, ώστε αν χρειαστεί να μιλήσεις με τον Δήμο σου και να τα τακτοποιήσεις. Μάθε που ψηφίζεις εδώ.