Categories: ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ευρωκοινοβούλιο: Τελικά αποφασίζει κάτι που να επηρεάζει τις ζωές μας;

Λίγες μέρες απομένουν για τις Ευρωεκλογές, το μεσαίο παιδί των εκλογικών αναμετρήσεων. Ας είμαστε ειλικρινείς, για αρκετούς από εμάς πρόκειται για μια σχετικά υποβαθμισμένη διαδικασία που μάλλον στη συνείδησή μας λειτουργεί περισσότερο ως προάγγελος των βουλευτικών εκλογών παρά ως ένα διακύβευμα με άμεσο αντίκτυπο στις ζωές μας.

Είναι όμως πράγματι έτσι τα πράγματα;

Η αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι –μεταξύ τους και εμείς– τείνουν να τοποθετούν μεγαλύτερη βαρύτητα στα εθνικά ζητήματα. Ειδικά οι Έλληνες ταυτίζονται λιγότερο με την ταμπέλα του «Ευρωπαίου».

Κι όμως, στο Ευρωκοινοβούλιο καθημερινά περνάνε νόμοι που (θα έπρεπε τουλάχιστον να) μας αφορούν όλους και αποτελούν σίγουρα πολύ σοβαρούς λόγους για να σηκωθούμε από τον καναπέ μας αυτήν την Κυριακή και να πάρουμε στα χέρια μας το μέλλον της Ευρώπης.

Μπαίνοντας στο portal #EUandME, στην ενότητα που αφορά την Ελλάδα, για παράδειγμα, ενημερωνόμαστε για όλες τις πρωτοβουλίες και τα έργα που έχουν λάβει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τόπο μας. Μερικά παραδείγματα από την Αθήνα: το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Και η καθημερινότητα μας; Πώς επιδρούν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ζωή όλων μας, από την εργασία μέχρι την κλιματική αλλαγήΑς δούμε μερικά παραδείγματα.

Τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην ΕΕ –όπως οι τέσσερις εβδομάδες άδειας ή οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης σε περίπτωση απώλειας εργασίας– είναι κατοχυρωμένα και προσδιορίζονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Η ένταξη στην αγορά εργασίας αποτελεί σίγουρα μια τεράστια πρόκληση για τους νέους. Στην αναζήτησή τους αυτή, η ΕΕ τους στηρίζει μέσω του προγράμματος Youth Guarantee, το οποίο προσφέρει ευκαιρίες σε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια νέους κάθε χρόνο από το 2014, και άλλων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών. Χάρη σε αυτά τα προγράμματα, οι άνεργοι νέοι έχουν μειωθεί κατά 1,6 εκατομμύρια, σε σχέση με το 2013.

Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ελεύθεροι να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον ή ένα νέο ξεκίνημα χάρη στη Συνθήκη Σένγκεν, η οποία έχει καταργήσει τους συνοριακούς ελέγχους σε 26 ευρωπαϊκές χώρες και επιτρέπει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν ή να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, χωρίς να απαιτείται επίδειξη διαβατηρίου ή ταυτότητας από τη μία χώρα στην άλλη. Επιπλέον, το κοινό νόμισμα συνεπάγεται ότι μπορούμε να πληρώνουμε σε ευρώ σε 19 χώρες. Οι ταξιδιωτικές επιλογές μας είναι απεριόριστες και οι 270 επαρχίες της ΕΕ βρίσκονται στα δάχτυλά μας.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα μεγαλύτερα διακυβεύματα των καιρών μας και δεν θα μπορούσε να μην απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως παγκόσμιος ηγέτης στον αγώνα για την αντιμετώπισή της και στο πλαίσιο της δέσμευσής της για τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, η ΕΕ έχει υιοθετήσει κανονισμούς που απαιτούν από τα κράτη-μέλη να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη να λάβουν δραστικά μέτρα μείωσης των εκπομπών των οχημάτων τους, σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δράσεις πραγματοποιούνται και σε τοπικό επίπεδο, μέσα από τη χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών και συγκοινωνιών φιλικών προς το περιβάλλον και την προετοιμασία των κατά τόπους κοινοτήτων.

Η ΕΕ εγγυάται νομοθετικά την προστασία του περιβάλλοντος – την ποιότητα του νερού που πίνουμε ή στο οποίο κολυμπάμε και του αέρα που αναπνέουμε. Μέσω του προγράμματος Natura 2000, για παράδειγμα, έχει θέσει υπό την προστασία της περίπου 26.000 φυσικές περιοχές – περίπου το ένα πέμπτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια έκταση που ξεπερνά τη Γερμανία, την Πολωνία και την Τσεχία μαζί. 

Τι πρέπει να μας μείνει λοιπόν από όλα αυτά; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι ένας ασαφής φορέας με απροσδιόριστη επίδραση στην δική μας πραγματικότητα, αλλά επηρεάζει τη ζωή μας σε όλες τις εκφάνσεις της. Στις 26 Μαΐου παίρνουμε εμείς τον λόγο για το πώς θα το κάνει.

Ελένη Μαραγκού

Share
Published by
Ελένη Μαραγκού