Categories: ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία δεν γνωρίζει σύνορα. Μας αφορά όλες και όλους.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτη ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, από τον Νοέμβριο 2019 έως τον Οκτώβριο 2020: 4.872 επιζώσες κατέφυγαν σε Συμβουλευτικά Κέντρα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική,  536 φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες, 8.609 άτομα κάλεσαν τη Γραμμή SOS 15900, για ενημέρωση και πληροφόρηση. 

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων επρόκειτο για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, από πρώην ή νυν συντρόφους. Βίας που έγινε συχνότερη και απειλητικότερη κατά την περίοδο της καραντίνας. 

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας και την υποστήριξη των επιζωσών, το Κέντρο Διοτίμα με την υποστήριξη της Βρετανικής πρεσβείας προετοιμάζουν την έκδοση ενός ηλεκτρονικού και έντυπου οδηγού με τίτλο «Ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19: Γνωρίζοντας τα δικαιώματά σου», στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. 

Ο εύχρηστος αυτός οδηγός με τη μορφή συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων περιέχει απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουν οι επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και κάθε άτομο που θέλει να βοηθήσει.

Με αφορμή την 10η Δεκεμβρίου, Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προδημοσιεύουμε μέρους του οδηγού. 

Έχει δικαίωμα ο (πρώην) σύζυγος ή ο (πρώην) σύντροφός μου να ασκεί οποιουδήποτε είδους βία σ’ εμένα και τα παιδιά μου;

Κανένα άτομο δεν έχει δικαίωμα να είναι παραβιαστικό, επιθετικό ή βίαιο απέναντί σου. Η οικογένεια και ο χώρος του σπιτιού σου πρέπει να είναι ένα μέρος ασφάλειας και φροντίδας. Επιπλέον, η ενδοοικογενειακή βία είναι έγκλημα και τιμωρείται αυστηρά από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.

Σε περίπτωση που υφίστασαι κακοποιητική συμπεριφορά οποιουδήποτε είδους και θέλεις βοήθεια, μπορείς να απευθυνθείς στη Γραμμή SOS 15900 (όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα) ή στο πλησιέστερο Συμβουλευτικό Κέντρο, για να λάβεις την απαραίτητη πληροφόρηση και στήριξη (http://www.isotita.gr/en/home/).

Δέχομαι βία από το σύντροφό μου και δε θέλω να είμαι πια μαζί του. Δε θέλω όμως να φύγω από το σπίτι μου ούτε να αναγκάσω τα παιδιά μου να αλλάξουν την καθημερινότητά τους. Τι μπορώ να κάνω;

 Αν και συχνά οι γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία επιλέγουν να αφήσουν το σπίτι τους για να νιώσουν ασφαλείς, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Είναι εφικτό να ασκήσετε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του δράστη και να ζητήσετε τη μετοίκησή του, λόγω της επικινδυνότητάς του. Επίσης, με την ίδια αίτηση μπορείτε να ζητήσετε να μην σας προσεγγίζει, είτε στην κατοικία σας είτε στην εργασία σας, καθώς και να μην προσεγγίζει τα παιδιά σας (στο σχολείο όπου φοιτούν κ.λπ.) αν ασκεί βία και εναντίον τους. Χρήσιμο για όλες τις παραπάνω ενέργειες θα είναι να έχετε καταγγείλει  περιστατικά βίας στις Αρχές ή να έχει γίνει καταγραφή των περιστατικών στο Βιβλίο Συμβάντων της Αστυνομίας.

Κινδυνεύω αυτή τη στιγμή. Τι μπορώ να κάνω;

Σε περίπτωση βίαιου περιστατικού κατά το οποίο κινδυνεύεις εσύ ή μέλος της οικογένειάς σου, μη διστάσεις να εγκαταλείψεις το σπίτι ή να καλέσεις το 100 ή/και να καταφύγεις στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα. Μπορείς να βγεις από το σπίτι για να προστατευτείς ακόμα και αν υπάρχει σε ισχύ μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την προστασία από τον COVID-19. Η ασφάλειά σου προέχει. Έχε πάντα μαζί σου τη μάσκα σου ως μέσο αυτο-προστασίας από τον COVID-19.

Θέλω να φύγω από το σπίτι, αλλά δεν έχω κάπου να μείνω. Τι μπορώ να κάνω;

Υπάρχει, υπό όρους, η δυνατότητα διαμονής σε ξενώνα μαζί με τα παιδιά σου, για 3 μήνες. Κάλεσε στη Γραμμή SOS 15900 ή απευθύνσου σε κάποιο Συμβουλευτικό Κέντρο, ώστε να σε κατευθύνουν και να σε παραπέμψουν. Η διεύθυνση των ξενώνων είναι απόρρητη.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA