Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί δεν μπαίνουν όλοι οι DJs και οι μουσικοί σε αναστολή αφού δεν επιτρέπεται να δουλέψουν;

Όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι ΚΑΔ στους οποίους πρέπει να ανήκουν οι επιχειρήσεις για να έχουν δικαίωμα αναστολών, μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για κλείσιμο της μουσικής και επιβολή ωραρίου μέχρι τα μεσάνυχτα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, ήταν πολλοί οι άνθρωποι που εργάζονται στον πολιτισμό οι οποίοι πάγωσαν. 

Οι περισσότερες επιχειρήσεις, εκείνες δηλαδή που δεν έχουν αποκλειστικά νυχτερινή λειτουργία (ντισκοτέκ, κέντρο νυχτερινής διασκέδασης), δεν υπάρχουν στη λίστα. Οι καφετέριες, τα μπιστρό, τα «all day bars» που έχουν άδεια αναψυκτηρίου δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν εργαζόμενους σε αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να λάβουν το επίδομα ειδικού σκοπού. 

Με την ανακοίνωση των ΚΑΔ, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας υπήρξαν κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες προς την κυβέρνηση από ενώσεις δισκοθετών και εκατοντάδες DJs που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, ώστε να υπάρξει τροποποίηση αλλά μέχρι στιγμής τα αιτήματά τους δεν έχουν λάβει απάντηση. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ενώ το Σωματείο Δισκοθετών νομού Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Επαγγελματιών DJ Λάρισας, το συνδικάτο DJs νομού Ηρακλείου Κρήτης το οποίο αριθμεί συνολικά πάνω από 460 μέλη, καθώς και πάνω από 500 DJs από όλη την Ελλάδα έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας: 

  • Αποζημίωση από την πρώτη ημέρα απαγόρευσης της μουσικής έως την ημέρα άρσης του μέτρου.
  • Κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) από το Κράτος για το εν λόγω διάστημα.
  • Επιδότηση ενοικίου για όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από το μέτρο της απαγόρευσης μετάδοσης μουσικής στις επιχειρήσεις εστίασης.
  • Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για ν’ ακούσει τα πραγματικά τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι υπογράφουν την επιστολή και οι οικογένειές τους.

Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση στο Σύνταγμα από όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό που πλήττονται από τα νέα μέτρα ενώ εκδόθηκε ανακοίνωση και από τους επαγγελματίες DJs.

Στην Πάτρα σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Ψηλαλώνια και η προσέλευση ήταν μεγάλη.

Ποιοι δικαιούνται τα 534 ευρώ

Χρήση του μέτρου μπορούν να κάνουν προς το παρόν οι επιχειρήσεις με τους ΚΑΔ που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. Οι επιχειρήσεις αυτές, μπορούν να θέτουν σε αναστολή για τον Ιανουάριο τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 30η  Δεκεμβρίου 2021 με υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποχρεούνται να μην προβούν σε απολύσεις για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή.  Επιπρόσθετα, μπορούν να κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν τελούν σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες.

Ποιοι μένουν εκτός επιδόματος

Ενώ, θεωρητικά, όλες οι άλλες ειδικότητες του κλάδου (εργαζόμενοι στο μπαρ-μπουφέ, σερβιτόροι, κουζίνα) μπορούν να εργάζονται έστω με περιορισμένο ωράριο, στους δισκοθέτες – DJs η εργασία απαγορεύεται αλλά δεν παίρνουν επίδομα. Από την άλλη και ο δεύτερος δρόμος λήψης του επιδόματος, αυτός του μητρώου καλλιτεχνών, είναι κλειστός για όσους DJs φαίνονται σε ενεργή σύμβαση εργασίας ή για εκείνους που δεν είχαν δηλωθεί στο μητρώο πριν την 10η Ιανουαρίου 2021. Αντιστοίχως δεν μπορούν να έχουν ούτε μείωση ενοικίου. Τρεις DJs της Αθήνας, οι οποίοι δεν είχαν την επιλογή να εγγραφούν στο Μητρώο Καλλιτεχνών γιατί το σύστημα τους μπλόκαρε επειδή εργάζονταν με συμβάσεις σε καφέ/αναψυκτήρια, εξηγούν την κατάσταση. 

Τι λένε οι ίδιοι

Ο Dj A@H20, δουλεύει με σύμβαση στο Baba Au Rum το οποίο αντιστοίχως ανήκει στην κατηγορία του καφέ αναψυκτηρίου. «Είναι παράλογο, γιατί κάποιος που δουλεύει ως DJ σε μπουζούκια θα πάρει το επίδομα, ενώ κάποιος που εργαζόταν σε καφέ, μπαρ, αναψυκτήριο δεν θα πάρει τίποτα. Απαγόρευσαν παντού τη μουσική αλλά δεν καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους τα μέτρα. Ουσιαστικά εκείνοι που δεν θα μπουν σε αναστολή, είναι πολύ περισσότεροι από όσους έχουν μπει. Είναι άδικο αυτό και πρέπει να γίνει κατανοητό αυτό από όλους». 

O Γιάννης Π., με οικογένεια και παιδί, ο οποίος έχει σύμβαση αορίστου με καφέ αναψυκτήριο στην Αθήνα, επίσης δεν δικαιούται την αναστολή ενώ την προηγούμενη φορά είχε πάρει κανονικά επίδομα. «Η λογική της κυβέρνησης είναι ότι εφαρμόζει το μέτρο της αναστολής με επίκεντρο την επιχείρηση και όχι με επίκεντρο τον εργαζόμενο. Διαλέγει δηλαδή επιχειρήσεις, έχοντας ως κριτήριο ποιες έχουν νυχτερινή λειτουργία και ποιες και ημερήσια και λέει: “δίνω το δικαίωμα αναστολής σε όσες επιχειρήσεις έχουν νυχτερινή λειτουργία κατά βάση”. Δηλαδή πίστες, μουσικά καφενεία, μπουζούκια κτλ. Ενώ σε όσες έχουν ημερήσια λειτουργία δεν το επιτρέπει, γιατί θεωρητικά μπορούν να ανταπεξέλθουν δουλεύοντας μέχρι τις 12 το βράδυ. Που δεν ισχύει απαραίτητα. Χρησιμοποιεί λοιπόν η κυβέρνηση το μέτρο της αναστολής ως μέτρο στήριξης στις επιχειρήσεις απλά για να τις απαλλάξει από τη μισθοδοσία και όχι για να βοηθήσει αυτούς που δεν δουλεύουν».   

Ο Γιώργος Ζαφειράκος, γνωστός ως DJ y2z, εργάζεται στο The Clumsies και το Kobra τα οποία παραμένουν ανοιχτά ως καφέ/αναψυκτήρια. Ο ίδιος όμως δεν δικαιούται επίδομα και ας του απαγορεύεται να ασκήσει το επάγγελμά του. «Αυτό που έχει συμβεί αγγίζει και τους δισκοθέτες αλλά και μουσικούς που έπαιζαν σε καφέ αναψυκτήρια ημερήσιας λειτουργίας. Έχω φίλους και φίλες που τραγουδούσαν σε μεζεδοπωλεία και τώρα απαγορεύεται αλλά δεν μπαίνουν σε αναστολή».  

Βέβαια το θέμα δεν σταματάει εδώ. Όπως μας λέει η Ηρώ Παστρικού που εργάζεται στη διοργάνωση και προώθηση συναυλιών, οι άνθρωποι του πολιτισμού που μένουν χωρίς επίδομα είναι ακόμη περισσότεροι. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι ΚΑΔ αφορούν επιχειρήσεις και όχι εργαζόμενους στο σύνολό τους. Αν λοιπόν μια επιχείρηση εκδηλώσεων είναι κλειστή με κυβερνητική εντολή, με την τωρινή τροπολογία δεν δικαιούνται όλοι οι υπάλληλοί της επίδομα, είτε είναι με σύμβαση, είτε εργάζονται εκεί ως ελεύθεροι επαγγελματίες, εκτός αν είναι ηχολήπτες, φωτιστές, μουσικοί και τραγουδιστές. Όσοι, για παράδειγμα, ανήκουν στις κατηγορίες της διοργάνωσης και προώθησης, των δημοσίων σχέσεων, του σέρβις, του καθαρισμού του χώρου ή των εισιτηρίων, μένουν χωρίς καμία οικονομική στήριξη. Υπάρχει επίσης η περίπτωση μουσικής και θεατρικής σκηνής που έκλεισε μετά από δύο μέρες λειτουργίας εξαιτίας των μέτρων, η οποία όμως δεν υπάγεται σε κάποιο ΚΑΔ επειδή ανήκει ταυτόχρονα στις κατηγορίες μουσικής και θεάτρου (τα θέατρα παραμένουν ανοιχτά ενώ οι μουσικές σκηνές όχι). 

Και στα θέατρα όμως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Κάποια αναγκάζονται να κλείσουν λόγω κρουσμάτων αλλά οι εργαζόμενοι εκεί δεν μπορούν να λάβουν κάποιο επίδομα. Όπως και στην περίπτωση των DJs, έτσι κι εδώ, ισχύει το εξής παράλογο: αν κάποιος έχει γραφτεί στο μητρώο καλλιτεχνών μετά την 10η Ιανουαρίου 2021, δεν δικαιούται επίδομα. Σα να λέμε ότι κανένας καλλιτέχνης δεν θεωρείται καλλιτέχνης, αν θελήσει να ασκήσει αυτό το επάγγελμα από την 11η Ιανουαρίου 2021 και μετά. Και ενώ αναμένεται ανακοίνωση για την παράταση των μέτρων, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για το μέλλον των ανθρώπων που χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε η δική μας διασκέδαση. 

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά