Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Ελληνικό καλοκαίρι» χωρίς γάμους γίνεται; Στην εποχή του Covid-19 αναγκαστικά θα γίνει.

Είναι κάποια πράγματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το ελληνικό καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες που πολλές φορές ξεκινούν από τον Μάιο, τα γαλάζια νερά που ονειρεύεσαι από τον Φλεβάρη, τα κοκτέιλ στις ταράτσες της πόλης που σου προσφέρουν λίγη δροσιά και, φυσικά, οι γάμοι. Τόσοι γάμοι. Πολλοί γάμοι.

Τον Ιούνιο του 2018 είχα ένα γάμο κάθε Σάββατο και παρόλο που μετρούσα σκάρτη μια δεκαετία ενήλικης ζωής, ήταν η πρώτη χρονιά που συνειδητοποίησα κι επίσημα πως δεν είμαι πια έφηβη, για την ακρίβεια δεν είμαι καν ανέμελη φοιτήτρια. Γύρω μου ο κόσμος άρχισε να παντρεύεται με ιλλιγιώδεις ρυθμούς, στα καλοκαιρινά μου σχέδια θα έπρεπε στο εξής να συμπεριλαμβάνεται και το ιερό μυστήριο του γάμου που δεσμεύει όσο να ‘ναι μερικά Σαββατοκύριακα. Οι προσκλήσεις πολλές φορές ξεκινούν να έρχονται λίγο μετά τα Χριστούγεννα, αφήνοντας τουλάχιστον κάποιον χρόνο για να σχεδιάσεις έτσι τις καλοκαιρινές διακοπές ώστε να μη χάσεις τον γάμο του ξαδέρφου σου στο χωριό ή να μπορέσεις να δεις την κολλητή σου ντυμένη στα λευκά και να συγκινηθείς, έστω και στα κρυφά. 

Μπορεί καμιά φορά οι ημερομηνίες να ξεβολεύουν και οι μετακινήσεις σε άλλες πόλεις να κουράζουν (αφήστε που ο γάμος είναι μια ακριβή υπόθεση…όχι μόνο γι’ αυτούς που παντρεύονται), αλλά είναι γεγονός πως οι γάμοι αποτελούν μια τέλεια αφορμή για να διασκεδάσεις και να δεις φίλους και συγγενείς που η καθημερινότητα σας έχει απομακρύνει. Στις μαλακές τους στιγμές, το επιβεβαιώνουν ακόμα και οι πλέον κυνικοί. 

Το φετινό καλοκαίρι όμως θα είναι πολύ διαφορετικό. Ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω-κάτω στις ζωές μας, φυσικά οι γάμοι δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι. Πολλά είναι εκείνα τα ζευγάρια που ακύρωσαν ή ανέβαλλαν το μυστήριο, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει μια ολόκληρη αλυσίδα ανθρώπων και δραστηριοτήτων που εξαρτώνται απ΄αυτό.

«Η δουλειά φέτος είναι κατεστραμμένη. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη», λέει ο Δημήτρης Μπερδεμπές, ιδιοκτήτης του κτήματος Λατάνια, στο ξωκλήσι του οποίου τελούνται μυστήρια και, φυσικά, φιλοξενεί γαμήλιες δεξιώσεις. «Δεν έχουμε νέες κρατήσεις, παρά μόνο για το επόμενο καλοκαίρι. Πολλοί γάμοι μεταφέρθηκαν κυρίως για του χρόνου. Με τις λίγες εκδηλώσεις που έχουμε πια, δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, αλλά το κακό είναι πως δεν υπάρχει ζήτηση για το παρόν και για το άμεσο μέλλον», συμπληρώνει. «Το ποσοστό των ακυρώσεων είναι τουλάχιστον 50% και οι γάμοι που θα γίνουν, θα γίνουν και εκείνοι με το 50% της δυναμικής, γιατί ο κόσμος ακόμα φοβάται και πολλά ζευγάρια έχουν κόσμο από το εξωτερικό, οι οποίοι δε θα έρθουν. Με τους γάμους που αναβλήθηκαν και πήγαν για επόμενη ημερομηνία λύσαμε το χρηματικό μαζί με το ζευγάρι. Τη ζημιά στην ουσία την πήραμε όλη πάνω μας, εμείς σαν χώρος, γιατί ουσιαστικά δεσμεύσαμε δύο ημερομηνίες για δύ».

Οι προηγούμενοι μήνες ήταν αβέβαιοι για πολλά ζευγάρια. Η Δρόσω ξεκίνησε τις ετοιμασίες του γάμου της λίγο μετά τον Σεπτέμβρη του 2019«Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όποτε κι επιβλήθηκε το lockdown λόγω της πανδημίας, είχαμε καταλήξει στο προσκλητήριο, τις μπομπονιέρες και το νυφικό, χωρίς ωστόσο να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις παραγγελίες. Το διάστημα που ακολούθησε μετά το lockdown, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε στην ελληνική κοινωνία, δεν μπορέσαμε να ασχοληθούμε καθόλου με τις ετοιμασίες. Άλλωστε μέρα με την ημέρα βλέπαμε να ανακοινώνονται όλο και περισσότερα περιοριστικά μέτρα, φτάνοντας σε σημείο να απαγορεύεται κάθε είδους τελετή και μυστήριο. Δεν σας κρύβω το γεγονός, ότι όλη αυτή η κατάσταση που βιώσαμε ανέτρεψε τις σκέψεις που είχαμε εξ αρχής, καθώς και το πως είχαμε φανταστεί με τον σύζυγό μου την ομορφότερη ημέρα της ζωής μας, ωστόσο διακαής επιθυμία μας ήταν να ενωθούμε με τα ιερά δεσμά του γάμου».

«Είχαμε αναθεωρήσει πλήρως όλον τον σχεδιασμό και από εκεί που αρχικά θα είχαμε 500-600 καλεσμένους, θα περιοριζόμασταν στους 10-15».

Τελικά το νεαρό ζευγάρι αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά με την τελετή, αφού η ημερομηνία του γάμου τους συνέπεσε με το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. «Με τον σύζυγο μου θέλαμε να παντρευτούμε ακόμα και μόνο με τους γονείς μας κι εν συνέχεια εφόσον επιτρεπόταν να πραγματοποιούσαμε ένα πάρτυ για τους φίλους και τους συγγενείς μας. Με το πρώτο άνοιγμα των καταστημάτων στις αρχές Μαΐου επιδιώξαμε να ολοκληρώσουμε τις αναγκαίες διαδικασίες, έχοντας ως σκέψη ότι την ημέρα του γάμου μας θα μας συνοδεύουν μόνο οι οικογένειες μας. Είχαμε αναθεωρήσει πλήρως όλον τον σχεδιασμό και από εκεί που αρχικά θα είχαμε 500-600 καλεσμένους, θα περιοριζόμασταν στους 10-15. Η θετική αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, ωστόσο, και η ραγδαία βελτίωση της εικόνας  που επικράτησε το επόμενο χρονικό διάστημα, μας γέμισε με αισιοδοξία και βλέπαμε μέρα με την ημέρα να ανοίγουν όλο και περισσότερα καταστήματα, αλλά και να αρχίσουν να επιτρέπονται και οι διάφορες τελετές, υπό την προϋπόθεση βέβαια της τήρησης των αναγκαίων μέτρων που ανακοινώνονταν κάθε φορά από τους αρμόδιους. Από τους 15 καλεσμένους, φτάσαμε αρχικά στους 50 και εν συνέχεια φτάσαμε περί τους 100. Καταφέραμε να οργανώσουμε τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες». 

Το ζευγάρι έκανε τη δεξίωση σε ανοιχτό χώρο. Οι χειραψίες για τις ευχές αντικαταστάθηκαν από υποκλίσεις και χτυπήματα των αγκώνων, στα τραπέζια των καλεσμένων πέρα από τα εδέσματα υπήρχαν αντισηπτικά και μάσκες, ενώ οι παραδοσιακοί χοροί αντικαταστάθηκαν από jazz μουσική.

Τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά για την Μαριάννα, η οποία αναγκάστηκε να μεταθέσει τελικά τον γάμο της για το καλοκαίρι του 2021. «Σαφώς ζήσαμε μια ψυχοφθόρα κατάσταση και η τελική απόφαση της αναβολής ήταν πολύ δύσκολη. Ένας βασικός παράγοντας ήταν η αβεβαιότητα για το αν θα μπορούσε να γίνει ο γάμος μας όπως τον είχαμε σχεδιάσει, καθώς δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, η ανασφάλεια για το αν θα μπορούσαν να παρευρεθούν όλοι οι καλεσμένοι μας». Το ζευγάρι είχε ήδη δώσει προκαταβολή στον χώρο της εκδήλωσης, στον φωτογράφο και στην σχεδιάστρια του νυφικού. «Η μοναδική δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν με τον χώρο της εκδήλωσης (roof garden ξενοδοχείου). Οι υπεύθυνοι επιμένουν, παρόλη την κατάσταση που βιώνουμε, πως θα μπορούσαν να κάνουν τον γάμο μας κανονικά κι ότι εμείς τον αναβάλλουμε ηθελημένα και όχι λόγω ανωτέρας βίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην επιστρέφουν την προκαταβολή σε περίπτωση ματαίωσης του γάμου, αλλά την απαίτηση όλου του χρηματικού ποσού για το ελάχιστο των ατόμων που είχαμε συμφωνήσει ότι θα παρευρεθούν. Από τους υπόλοιπους επαγγελματίες υπήρξε πλήρη κατανόηση», συμπληρώνει η 32χρονη. 

Ο Μάριος είχε κλεισμένα τα μισά Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού για να χτενίσει νύφες, από τον Δεκέμβρη του 2019 κιόλας. Τα πράγματα όμως, άλλαξαν αρκετά. «Είμαι υπάλληλος σε κομμωτήριο, οπότε όπως και πολλοί συνάδελφοί μου, περιμένω τους καλοκαιρινούς γάμους για να βγάλω κάποια έξτρα χρήματα, που συνήθως είναι αρκετά καλά για να συμπληρώσουν το εισόδημα μου και τον χειμώνα. Φέτος δυστυχώς, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Από τους γάμους που είχα για τον Ιούνιο έχει ακυρωθεί σχεδόν το 70% κι επέστρεψα σε όλους τις προκαταβολές τους. Δεν είμαι σίγουρος τι θα γίνει το ερχόμενο διάστημα, αλλά αν οι ακυρώσεις εξακολουθήσουν να είναι πολλές, δεν ξέρω αν θα μπορέσω να επιστρέψω σε όλους τα χρηματα που έχω παρει μπροστά. Είναι μια περίοδος που μας έχει στρεσάρει όλους πολύ, ειδικά εμάς που το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για την δουλειά μας».

Κανένα ζευγάρι δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο να μήν καταφέρει να έρθει ή να λείπουν οι κοντινοί του άνθρωποι. Δυστυχώς αυτο σημαίνει πως πολλοί επαγγελματίες του κλάδου αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε ή να παγώσουμε προκαταβολές.

Η Αναϊς Ευριπιώτη, ιδρύτρια της λα φετ / la fête, εταιρείας διοργανώσεων γάμων, μας λέει πως η αβεβαιότητα και η ανησυχία που δημιούργησε η πανδημία, στέρησε τη χαρά σε πολλά ζευγάρια που μένουν στο εξωτερικό, να ζήσουν τον γάμο τους την χρονιά που είχαν επιλέξει. «Στη λα φετ ειδικευόμαστε στους νησιώτικους γάμους και το κοινό μας είναι κυρίως ξένοι ή Ελληνες του εξωτερικού. Συνεπώς αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν όλοι λόγω της θολής κατάστασης που επικράτησε με τις αερομεταφορές. Κανένα ζευγάρι δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο να μήν καταφέρει να έρθει ή να λείπουν οι κοντινοί του άνθρωποι. Δυστυχώς αυτο σημαίνει πως πολλοί επαγγελματίες του κλάδου αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε ή να παγώσουμε προκαταβολές. Οικονομικά έχουμε πληγεί σημαντικά. Ελπίζουμε όμως, στο 2021 και συνεχίζουμε με αμείωτη χαρά και δημιουργικότητα να σχεδιάζουμε γάμους και βαφτίσια».

Όσο για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί η Αναϊς λέει πως δεν απέχουν και πολύ από εκείνα που έχουν επιβληθεί και στην εστίαση. «Αποστάσεις στα τραπέζια, λιγότερα άτομα ανά τραπέζι, μάσκες για το προσωπικό, αντισηπτικά δεξιά και αριστερά. Όσον αφορά στα μυστήρια, λιγότερα άτομα εντός της εκκλησίας και περισσότερα στο προαύλιο. Αυτοί όμως οι περιορισμοί, δεν μειώνουν μία όμορφη γιορτή. Ίσως στα πάρτι να δούμε φέτος λιγότερους εναγκαλισμούς και μπλουζ, όμως η αγάπη και η ευτυχία εφόσον υπάρχουν, θα είναι εκεί».

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι