Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φάκελος Tinder: Στον κόσμο του πιο δημοφιλούς app γνωριμιών

Tinder Dos & Don’ts

* Σε αντίθεση με το OkCupid, τον Tinder δεν έχει ερωτηματολόγιο με πολλές προσωπικές λεπτομέρειες, οπότε αν θέλετε να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα, προσθέστε μερικές βασικές λεπτομέρειες μόνοι σας. Όπως ύψος, ζώδιο, απασχόληση κλπ. Τι σημασία έχει να σας κάνει κάποιος like αν είναι να ανακαλύψει στην πορεία ότι δεν του κάνουν ούτε τα βασικά;

* Έχει περάσει η εποχή που κρυβόμασταν πίσω από γλυκούλικες φωτογραφίες σκύλων, γάτων, κλόουν, γλαδιόλας κλπ. Αν όντως θέλετε να γνωρίσετε κόσμο επιλέξτε από το facebook σας κάποιες κανονικές φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται το πρόσωπό σας (χωρίς γυαλιά ηλίου) και κάποιες ολόσωμες (όχι με μαγιό, μπράτσα, κοιλιακούς), χαρακτηριστικές της προσωπικότητάς σας (βέβαια αν η προσωπικότητά σας είναι μόνο μαγιό, μπράτσα και κοιλιακοί, τότε πάω πάσο).

* Αν είστε σε σχέση ή γάμο και ψάχνεστε μέσα στο Tinder ή σε οποιοδήποτε ανάλογο site/app για να κάνετε ξεπέτες, να ξέρετε ότι αργά ή γρήγορα θα σας ανακαλύψουν, ακόμη και φωτογραφία με μουστάκια φώκιας να έχετε βάλει. Να εύχεστε απλώς ότι ο τύπος/η τύπισσα που θα κάνει τις μαθηματικές πράξεις, τα πάει καλά με την εχεμύθεια.

* Όταν κάνετε match με κάποιον, καλό θα είναι να υπάρχει και συνέχεια με μερικά αναγνωριστικά μηνύματα. Το να πατάτε απλώς like ή να στέλνετε ένα σκέτο «Hi» και τίποτε άλλο, δεν είναι ο σκοπός αυτού του app. Δεν πρόκειται για καλλιστεία αλλά για πιθανή γνωριμία.

* Συνήθως οι γυναίκες θέλουν η πρώτη κίνηση να γίνεται από τους άντρες. Ναι, ισχύει ακόμη αυτό στην εποχή μας, ακόμη και εκεί μέσα. Το Tinder είναι κάτι σαν εικονικό μπαρ. Σε ένα μπαρ λοιπόν, μία γυναίκα θα ρίξει το βλέμμα της σε αυτόν που την ενδιαφέρει, άντε και ένα χαμόγελο με νόημα πίσω από το ποτό της, αλλά γενικώς προτιμά να περιμένει η πρώτη κίνηση να γίνεται από τον άντρα (εκτός αν είναι πάρα πολύ απελευθερωμένη, τύφλα, πληγωμένη, μπουχτισμένη, attention whore και αντιδρά σπασμωδικά ή για να κερδίσει την προσοχή). Οπότε μην περιμένετε εφόσον σας έχει κάνει ήδη like, να στείλει εκείνη το πρώτο μήνυμα. Δύσκολο. Έχουμε κι εμείς τα κλισέ μας.

* Προσοχή στις συστάσεις. Αυτό το πρώτο μήνυμα δεν χρειάζεται να είναι με το καλημέρα σας μέσα στην καύλα. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, οι γυναίκες είμαστε εγκεφαλικοί τύποι. Ακόμη και μόνο σεξ να ψάχνουμε εκείνη τη στιγμή, θέλουμε και τις φιοριτούρες μας. Βαδίστε σιγά-σιγά.

Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό δεν διαφέρει πολύ από το παιχνίδι γνωριμιών που ξεκινά face to face σε δημόσιο χώρο, απλώς ο συγκεκριμένος τρόπος προσέγγισης έχει μερικά προτερήματα για όσους θέλουν να εξαφανιστούν εύκολα…

* Μη ζητάτε κατευθείαν να έρθει η άλλη σπίτι σας. Όσο άνετη και να είναι μία γυναίκα, θέλει πρώτα να γνωρίσει τον άλλο σε ένα ουδέτερο περιβάλλον, να δει αν υπάρχει χημεία μεταξύ τους και μετά να αποφασίσει αν εγκρίνει ή όχι τα σεντόνια σας. Πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά όπως είπα, είναι εξαιρέσεις και είστε πάρα πολλοί εκεί μέσα. Δεν σας καλύπτουν όλους.

* Αν είστε single, κρατείστε τις προθέσεις σας για τον εαυτό σας, μέχρι να δείτε τι πραγματικά σας βγάζει ο άλλος. Για παράδειγμα, μπορεί όντως να είστε σε φάση που ψάχνετε μόνο σεξ για να καλύψετε διάφορες ανάγκες σας αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρετε τι σας ξημερώνει με τον άλλον που έχετε απέναντί σας, μη δώσετε λάθος προφίλ αμέσως. Αν πείτε ότι θέλετε κάτι κάζουαλ χωρίς δεσμεύσεις, θα το λουστείτε ακόμη και αν στην πορεία ανακαλύψετε ότι το άτομο αυτό σας έκανε κλικ για κάτι παραπάνω. Γιατί πλέον σας έχει ήδη κατατάξει στην κατηγορία «εύκολο σεξ, neeeext» και άντε να τον πείσετε ότι εσείς είστε ένα παιδί με σοβαρές προθέσεις. Αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα btw. Καλύτερα πείτε ένα «γνωρίζω νέους ανθρώπους και βλέπουμε».

* Προσωπικά, δεν είμαι άνθρωπος που πιστεύει στη μονογαμία (αργά ή γρήγορα πιστεύω ότι όλοι πέφτουν στον πειρασμό) αρκεί το ξενοπήδημα να γίνεται διακριτικά χωρίς να προσβάλλετε το έτερον ήμισυ μέσα στα μούτρα του (για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι σε παράλληλες σχέσεις αλλά μόνο σε one night stands). Αν λοιπόν είστε σε σχέση/γάμο και ψάχνετε όντως μόνο σεξ, τότε αυτό πρέπει να το πείτε εξαρχής. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ξεφτίλα από το να κρύβετε κάτι τέτοιο από κάποιον που σας δίνεται σεξουαλικά, εγκεφαλικά και ίσως θέλει να επενδύσει σε εσάς -που του έχετε συστηθεί ως single- συναισθηματικά. Κάτι τέτοιο μόνο δειλία δείχνει και η δειλία δεν είναι καθόλου αφροδισιακή, ακόμα και στις ξεπέτες.

* Μη ρωτάτε πράγματα που αναγράφονται ήδη στο προφίλ του άλλου. Στην καλύτερη περίπτωση, δείχνει τσαπατσουλιά, στη χειρότερη, ηλιθιότητα.

* Και τα δύο apps δείχνουν πότε ήσασταν τελευταία φορά online. Οπότε αν θέλετε να αποφύγετε κάποιο πρόσωπο, καλύτερα πείτε του στα ίσια ότι δεν ενδιαφέρεστε. Είναι άκομψο να μην απαντάτε στα μηνύματά του ή να λέτε ότι είναι δύσκολη η ώρα ενώ φαίνεστε ενεργοί μέσα στο app -που σημαίνει ότι καυλαντίζετε με άλλους. Απλά ξεκαθαρίστε την κατάσταση ντόμπρα και σταράτα.

* Οι περισσότερες γυναίκες που διατηρούν Tinder (ή OkCupid) στη χώρα μας, δεν ψάχνουν ξεπέτες αλλά καινούργιες γνωριμίες. Μην προσεγγίζετε και τις μεν και τις δε με τον ίδιο τρόπο γιατί πολύ απλά θα φάτε τα μούτρα σας.

* Τα αγοράκια, μόλις δουν φωτογραφία με μαγιό, σεληνιάζονται και δεν σκέφτονται τίποτε άλλο παρά μόνο ότι η συγκεκριμένη τύπισσα που ποζάρει φιλήδονα με το μπικίνι της, θέλει κάποιον να της δείξει τη σεληνάκατό του. Αν αυτό θέλετε και εσείς, οκ. Αν όμως όχι, τότε βάλτε μία φωτό που ποζάρετε με έναν δίσκο βινυλίου ή ένα βιβλίο. Καλύτερα να δείξετε τις μουσικές και λογοτεχνικές σας ανησυχίες παρά the dark side of the moon ακόμη και αν αυτό θέλει τελικά να δει μόνο από εσάς ο άλλος. Πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις στον κανόνα, ίσως να είστε εσείς οι τυχερές και να τις ανακαλύψετε. Δεν είπα ότι είναι απίθανο να βρείτε κάποιον που θα μπορέσετε μαζί του να κάνετε κάτι σοβαρό. Σπάνιο ναι, απίθανο όχι. Never say never λοιπόν.

* Πάντα να ρωτάτε πράγματα που θα σας κάνουν να διαπιστώσετε αν το άτομο απέναντί σας είναι όντως single. Αν για παράδειγμα δεν θέλει για κανένα λόγο να σας στείλει κάποια φωτό του και γενικά αρνείται να μοιραστεί λεπτομέρειες, κάποιον λάκκο έχει η φάβα. Ψάξτε περισσότερο πριν μοιραστείτε.

* Αυτό με το skype έχει καταντήσει βαρετό και δεν είναι καθόλου γοητευτικό. Καλύτερα βγείτε για ένα ποτό ή έναν καφέ για να γνωρίσετε τον άλλον, παρά να κάνετε το πρώτο contact μέσω skype. Αν δεν είστε έτοιμοι να συναντηθείτε ακόμη με κάποιον, τότε δεν έχετε καμία δουλειά σε αυτά τα sites/apps. Οι ατέρμονες συζητήσεις μέσω web είναι χρονοβόρες και ανούσιες αν δεν υπάρχει και η προσωπική επαφή.

* Η συγκεκριμένη πλατφόρμα απευθύνεται και στους straight αλλά και στην LGBT κοινότητα. Αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε μόνο για ερωτικό ταίριασμα, τότε φροντίστε να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στις ρυθμίσεις σας, για να μη βλέπετε και να μη σας βλέπουν εκείνοι που δεν σας ενδιαφέρουν. Αν πάλι θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε ως social network, τότε μπορείτε να επιλέξετε να είστε ορατοί σε κάθε φύλο.

* Ως τελική διαπίστωση, το Tinder κάτω από την ομπρέλα του social network, προσφέρει μία πολύ καλή δικλείδα ασφαλείας σε όσους θέλουν να κρατήσουν κάποια πράγματα κρυφά (το φύλο που θέλουν να προσεγγίσουν ή το γεγονός ότι ενώ αναζητούν one night stand, παρουσιάζουν την πλατφόρμα στο σύντροφό τους σαν ένα παρεμφερές FB), κάνοντας παράλληλα τις γνωριμίες τους. Προσπαθήστε να μην ξεμυαλιστείτε γιατί ακόμα και τα πιο δαιμόνια μυαλά, έχουν βρει το δάσκαλό τους.

Πώς να ΜΗΝ προσεγγίσετε ποτέ κάποια μέσω internet (in other words, ατάκες που πάγωσαν το πληκτρολόγιό μου).

«Το πρόσωπο που εμφανίζεται να έλκει όλο μας το ενδιαφέρον, να μας αναστατώνει και να μονοπωλεί τις σκέψεις μας και τα όνειρα μας δεν είναι παρά το “μέσο” για να πυροδοτήσουμε το μηχανισμό της δικής μας ψυχικής ολοκλήρωσης. Στη μοίρα άφησα ξανά του έρωτα τα ζάρια και γύρισαν και έφεραν εσένα για εξάρια… καλησπέρα κορίτσι». – Α, εγώ έχω καλύτερο: Ήπια τις πίκρες με την τσανάκα, στην Καλαμπάκα, στην Καλαμπάκα. Ε; Φανταστικό;

«Let’s say I want sex and you. Haha, I’m so shy». -Δηλαδή αν δεν ντρεπόσουν τι θα μου έλεγες;

«Καλησπέρα, μου αρέσουν πολύ οι φωτός σου, είναι πολύ καλλιτεχνικές. Αντιπροσωπευτικές του εαυτού σου, δηλαδή της αισθητικής σου και της καλλιτεχνικής σου διάστασης». -Δηλαδή, I’m not an artist, I’m a fuckin’ work of art για όσους δεν το κατάλαβαν.

«!!! ΠΡΟΣΟΧΗ!! Είδα τις φωτογραφίες σου και είσαι επικίνδυνα γλυκιά!!!! χαΧΑχαΧΑχααχα!!!!!». -Πόσο αστείο μπορεί να είναι αυτό; Αλήθεια.

«Σε σκέφτομαι στα 4 με τέτοιες καμπύλες και σίγουρα είναι αρκούντως ενδιαφέρουσα η εικόνα». -Προσπαθώ να αδυνατίσω αλλά έχω δρόμο ακόμη, να μη συζητήσουμε για ιεραποστολικό μέχρι τότε δηλαδή, ε;

«Είσαι ένα ευαίσθητο μωρό, με μεγάλη έφεση στην π****α. Τη σκέφτεσαι συχνά». -Σε άλλα νέα, η τιμή της βενζίνης θα ανέβει κι άλλο.

«Ήθελα να ρωτήσω αν ενδιαφέρεσαι για free σχέση σεξουαλική και παρέα..βασικά θέλω να κάνω strapon και foot worship..(το πρώτο δεν το έχω κάνει ποτέ λόγω ντροπής..:/θα σένδιέφερε? (συγνώμη αν σ’ενοχλεί το μήνυμα-απλά αγνόησέ το)». -Μπισκοτάκι κανείς;

«Hi, want to take you out to buy you a cock tail». -Πιάσε μία φρόζεν μαργαρίτα καλύτερα.

«Ό,τι νομίζεις, εσύ ξέρεις καλύτερα. Αν είναι να μας κάτσει θα μας κάτσει. Πάντως χάνεις ωραίο καυλάκι, να το ξέρεις. Σε φιλώ». -Κάτσε, τώρα που μου το είπες, να το ξανασκεφτώ.

«Γεια σου. Το κάνεις»; -Κάνω ένα παστίτσιο, μούρλια. Να γλείφεις τα δάχτυλά σου ένα πράγμα. 

«ΠΟΥ ‘ΣΑΙ ΡΕ ΜΟΥΤΡΟ; ΧΟΑΧΟΑΧΟΑΧΟΑ; ΠΟΥ ‘ΣΑΙ ΡΕ ΜΑΓΚΙΟΡΑ; ΧΑΧ». -ΕΔΩ ΡΕ ΦΙΛΑΡΑΚΙ, ΑΛΛΑΖΩ ΚΑΤΙ ΛΑΣΤΙΧΑ. ΧΑΧ.

Διαβάστε εδώ την αποκλειστική συνέντευξη με τον Justin Mateen, co-founder και CMO του Tinder.

Η εικονογράφηση προέρχεται από το τεύχος 8 του περιοδικού (και γραμματοσειράς) Avant Garde, Picasso’s Erotic Gravures, Νέα Υόρκη, 1969.

Page: 1 2

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά