Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φάκελος Tinder: Ένας από τους δημιουργούς του μιλάει στην Popaganda

Πόσα μέλη απαριθμεί το Tinder παγκοσμίως; Δεν αποκαλύπτουμε το ακριβές νούμερο των χρηστών αλλά μπορώ να σου πω ότι καθημερινά παρακολουθούμε περισσότερες από 800 εκατομμύρια αξιολογήσεις προφίλ (swipes) και συμβάλλουμε σε 10 εκατομμύρια matches.

Τι σας έκανε να δημιουργήσετε τη συγκεκριμένη εφαρμογή; Υπάρχουν πολλά social networks που καταφέρνουν μια χαρά να συνδέουν ανθρώπους που ήδη γνωρίζονται μεταξύ τους, το Tinder όμως είναι η πρώτη κοινωνική πλατφόρμα που σε συνδέει αποτελεσματικά με κάποιον που θέλεις να γνωρίσεις ακόμη περισσότερο. Το πρόγραμμα συνεχώς εξελίσσεται, οπότε στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερες επιλογές που θα βοηθούν στην καλύτερη γνωριμία.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί το λογαριασμό μας στο Facebook για να δημιουργήσει το προφίλ μας χωρίς όμως να αποκαλύπτει όλα μας τα στοιχεία. Από τη μία αυτό συμβαίνει για να διατηρείται κάποια ιδιωτικότητα, από την άλλη όμως, δεν είναι δύσκολο να βρούμε το προφίλ του άλλου στο FB μέσω των κοινών γνωστών που μας αποκαλύπτονται. Γιατί λοιπόν η εφαρμογή πρέπει να λειτουργεί μέσω του FB;  Το FB κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στην εξακρίβωση δεδομένων και χρηστών. Επίσης μας βοηθάει στο να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό σχεδιάγραμμα βασιζόμενοι στα κοινά τους ενδιαφέροντα και να τους φέρουμε πιο κοντά.

Σε κάποια συνέντευξη παλιότερα, είχατε δηλώσει ότι το Tinder δεν είναι απλώς μία πλατφόρμα γνωριμιών αλλά κοινωνικής δικτύωσης. Τι παραπάνω προσφέρει από τα άλλα sites γνωριμιών που διαθέτουν μάλιστα και ολοκληρωμένα προφίλ των χρηστών τους; Το μόνο που κάνουμε είναι να βοηθάμε ώστε να γίνουν οι πρώτες συστάσεις ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι των ίδιων των χρηστών τι θα κάνουν με το άλλο άτομο και τι θέλουν να πουν και να μάθουν. Γι΄αυτό και δεν παροτρύνουμε κανέναν να το χρησιμοποιήσει με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο. Τους δίνουμε την ελευθερία να αποφασίσουν μόνοι τους πώς θα διαχειριστούν τις λεπτομέρειες του προφίλ τους.

Είναι κάτι σαν εικονικό μπαρ; Προσέχεις κάποιον από την εξωτερική του εμφάνιση και προσπαθείς να του τραβήξεις την προσοχή; Το Tinder μιμείται την φυσική, ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Όταν μπαίνεις σε ένα καφέ, το πρώτο πράγμα που προσέχεις σε κάποιον είναι το παρουσιαστικό του. Είτε σε ελκύει, είτε όχι. Αν πιάσετε συζήτηση, τα πρώτα πράγματα που θα προσπαθήσετε να ανακαλύψετε, είναι οι κοινοί γνωστοί και τα κοινά ενδιαφέροντα, ώστε να αρχίσει να χτίζεται οικειότητα και εμπιστοσύνη. Η εμπειρία του Tinder είναι ανάλογη, με μόνη διαφορά ότι υπάρχει η διευκόλυνση του να γνωρίζεις εξαρχής τα βασικά που σε συνδέουν με τον άλλο χρήστη.

Ποια είναι τα στατιστικά; Περισσότεροι άντρες ή γυναίκες; Ηλικίες; Πιο ενεργές χώρες; Η αναλογία μεταξύ αντρών/γυναικών, είναι 55/45 αντίστοιχα. Οι πιο ενεργές περιοχές είναι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Βραζιλία. Όσο για τις ηλικίες, ο πίνακας διαμορφώνεται ως εξής:

13-17: 7%

18-24: 50%

25-34: 32.5%

35-44: 8%

45-54: 1.5%

55+: 1+

Το Tinder δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει όπως το Grindr, για ανθρώπους κάθε φύλου, που θέλουν να προσεγγίσουν άμεσα κάποιον που εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε κοντινή απόσταση; Έχουμε μεγάλο όραμα για το Tinder. Ο στόχος είναι να συνδέει ανθρώπους για κάθε είδους λόγο. Είτε για φιλία, είτε για δουλειά, είτε για dating. Θα δείτε συνεχώς νέα πράγματα να συμβαίνουν όσο περνάει ο καιρός.

Περάσαμε τρεις μήνες χρησιμοποιώντας το Tinder. Διαβάστε εδώ το μεγάλο ρεπορτάζ.

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά
Tags: Tinder