Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εθελοντισμός και πρωτοπορία στο TEDxAcademy

Το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, η TEDxAcademy προσθέτει ακόμα ένα λιθαράκι στην στην τετράχρονη παράδοση επιτυχημένων διοργανώσεων στο Μέγαρο Μουσικής. Δεκαπέντε ομιλητές από όλο τον κόσμο, τρεις θεματικοί άξονες (Παγκόσμιο Όραμα, Τοπική Δράση, Ανθρώπινη Αλληλεπίδραση), συζητήσεις επάνω στην επιχειρηματικότητα, τη φιλοσοφία, την κοινωνία, ιδέες, γνωριμίες και όλα αυτά βουτηγμένα στη φρεσκάδα και τη θετική ενέργεια των εθελοντών- διοργανωτών της εκδήλωσης. Μιλήσαμε με δύο από τα σταθερά μέλη της ομάδας των εθελοντών για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη δράση αλλά και την ουσία της έννοιας του εθελοντισμού εντός και εκτός πλαισίων.

 «Η ενασχόλησή μου με τον εθελοντισμό ξεκίνησε από την κρίση, όπου συνειδητοποίησα ότι παρά την πρόνοια του κράτους, δεν γίνεται τίποτα χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία. Συμμετείχα σε διάφορες ομάδες, από στήριξη αστέγων μέχρι αναδασώσεις. Στο TEDx βρέθηκα για πρώτη φορά ως θεατής και η ενέργεια που υπήρχε ήταν κάτι το μαγικό. Έκτοτε, όποτε υπήρχε ζήτηση, έκανα αίτηση ως εθελόντρια . Και κόλλησα», λέει η Άννα Αναστασοπούλου, υπάλληλος τράπεζας και volunteer coordinator στην TEDx. Ο Γιάννης Ηλιάδης, project manager και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, εξηγεί « Ο εθελοντισμός, εκτός του ότι είναι μια δίοδος για να περνάμε πιο επικοιδομητικά το χρόνο μας, δίνει τη δυνατότητα να γίνει κανείς μέρος μιας δράσης η οποία συχνά πρόκειται να κάνει τη ζωή μας, αλλά και τη ζωή τόσων συμπολιτών μας καλύτερη. Εφοδιάζει με εμπειρίες, γνωριμίες και βοηθάει την εσωτερική μας ισορροπία. Εγω ζούσα στην Κοπεγχάγη και με δικά μου έξοδα ερχόμουν για να συμμετάσχω στο TEDx. Σταδιακά έκανα level up στα πόστα και κατέληξα από εθελοντής, μέλος της οργανωτικής επιτροπής».

 Μπορούν όμως όλοι να γίνουν εθελοντές στην TEDx ή υπάρχουν προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται;«Πρέπει να έχεις όρεξη, ενθουσιασμό και ανοιχτό μυαλό. Καλό είναι επίσης να έχεις σχετικά ευέλικτο πρόγραμμα. Το καλό με το TEDxAcademy και αυτό το διατηρεί τόσα χρόνια είναι ότι οι εθελοντές προέρχονται από όλο το ηλικιακό φάσμα, από 17 μέχρι .57 χρονών και συμμετέχουν με τον ίδιο ενθουσιασμό», συμφωνούν. «Tις εβδομάδες πριν το event γίνονται κάποια trainings με σκοπό να κατανοήσουν τί είναι το TEDx και τί πρεσβέυει, να γνωριστούν μεταξύ τους, να χωριστούν σε ομάδες και να αναλάβουν πόστα» εξηγεί ο Γιάννης, και η Άννα προσθέτει «Γενικά φροντίζουμε να είναι πολύ διαφορετικά τα προφίλ των ατόμων στις ομάδες, οπότε όταν γνωρίζονται δεν έχουν σχεδόν τίποτα κοινό μεταξύ τους. Μέσα στις 3 με 4 βδομάδες προετοιμασίας γίνονται μια ομοιογενής και ευέλικτη μάζα. Μετράει πολύ ο ενθουσιασμός και η πρωτοβουλία που είναι θετικά κινητοποιά συναισθήματα, είναι όλοι σε ετοιμότητα να καλύψουν ό,τι πόστο χρειαστεί και τελικά, συγκρίνοντας την εμπειρία μου ως θεατής και ως εθελόντρια, νομίζω ότι οι εθελοντές, παρ’ όλο που δεν καταφέρνουν να παρακολουθήσουν καμία ομιλία, κερδίζουν περισσότερα από αυτή την εμπειρία».

Όσο για το τί περιλαμβάνει μια τυπική μέρα των εθελοντών στον πυρετό του επερχόμενου event, «Αρκετή επικοινωνία μέσω email και social media,συντονισμό ώστε κάθε νέα ανάγκη που παρουσιάζεται να καλυφθεί με τον καλύτερο τρόπο και μίνι meetings με τους υπεύθυνους του εκάστοτε τομέα. Στο χώρο της διοργάνωσης και καθώς είναι one day event, το τρέξιμο ξεκινάει δύο με τρεις μέρες πριν. Περιλαμβάνει στήσιμο, προετοιμασία του χώρου για τους θεατές, οργάνωση, συντονισμό ατόμων και ομάδων ώστε όλοι να λειτουργούν “κουμπωμένα” και να μπορούν να διαχειριστούν οτιδήποτε προκύψει. Την ημέρα της εκδήλωσης, υπάρχει αυτό το όμορφο vibe» λέει ο Γιάννης και συνεχίζει: «Όσο πλησιάζει το event, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η απώλεια ύπνου. Είναι κάτι που το κάνουμε εξ επιλογής και επειδή μας αρέσει, αλλά έχουμε δουλειές υποχρεώσεις εκτός αυτού, οπότε για να τα προλάβουμε όλα, κάτι γίνεται λιγότερο από πριν και αυτό είναι ο ύπνος».

Όμως, τελικά, αυτό που κερδίζουν οι εθελοντές φαίνεται να είναι σημαντικότερο και μεγαλύτερο των όποιων δυσκολιών. «Αυτό που τονίζουμε από την πρώτη μέρα είναι το ότι δεν σημαίνει, επειδή είμαστε εθελοντές, ότι συμβιβαζόμαστε με ημίμετρα. Θέλουμε διακόσια τοις εκατό επαγγελματισμό, αλλά από την άλλη, το κύριο μέλημά μας είναι να περάσουμε καλά. Θα κουραστούμε, θα εκνευριστούμε, δεν θα κοιμηθούμε 2 μέρες αλλά στο τέλος και κάθε στιγμή, θα περνάμε καλά γιατί είναι κάτι που εμείς οι ίδιοι επιλέξαμε να κάνουμε. Στο τέλος κάνεις ένα βήμα πίσω, βλέπεις όλο αυτό που δημιουργήθηκε χωρίς καθόλου χρήματα και αισθάνεσαι ότι αξίζει τον κόπο. Είναι κτήμα όλων, από την οργανωτική επιτροπή μέχρι τους εθελοντές που κόβουν τα εισητήρια. Και αυτό είναι ανεκτίμητο. Προσωπικά, αυτό που θεωρώ ότι κερδίζεται κάθε φορά είναι το να συνειδητοποιείς ότι είσαι ικανός για πράγματα μεγαλύτερα από όσο πίστευες. Και αυτό νομίζω ότι είναι καλύτερο από οποιαδήποτε πληρωμή» εξηγεί η Άννα και ο Γιάννης δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει απόλυτα.

«Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που προκύπτουν, από την περσινή διοργάνωση: στο registration και ενώ είχαν τελειώσει τα εισητήρια, συνέχιζε να έρχεται κόσμος. Εμείς προσπαθούσαμε να μετατρέψουμε αυτό που σε κάθε άλλη περίπτωση θα αποτελούσε πρόβλημα σε κάτι δημιουργικό, προτείνοντας στον κόσμο να το δει από το σπίτι, να του μεταφέρουμε εμείς τί συμβαίνει,να το δει από δικές μας συσκευές ώστε και πάλι να αποτελεί μέρος της εκδήλωσης».

Πόσο διατεθειμένοι είναι άραγε οι νέοι άνθρωποι να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο; «Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή, για κάθε εθελοντή που τελικά πήραμε, αποκλείσαμε δύο. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ειδικά φέτος, οι αιτήσεις δεν προέρχονταν μόνο από φοιτητές, με αποτέλεσμα να έχουμε άτομα διαφορετικών ηλικιών, τα οποία τελικά δένουν μεταξύ τους. Βλέπεις ένα μαθητή 15 χρονών να συνεργάζεται με ανθρώπους μεγαλύτερους που εργάζονται, που έχουν οικογένεια και να είναι αποτελεσματικοί» λέει η Άννα ενθουσιασμένη. «Η δομή των εθελοντών στο TEDx ακολουθεί μια στατιστική δεντρογράμματος, ο καθένας δηλαδή αναλαμβάνει πόστα ανάλογα με την εμπειρία του στη διοργάνωση και παράλληλα μαθαίνει μέσω αυτών. Δεν υπάρχει ένας κυρίαρχος σε 700 άτομα, αλλά αρχηγοί ομάδων οι οποίοι συνεννοούνται διαρκώς μεταξύ τους» συμπληρώνει ο Γιάννης.

Πέρα από τους εθελοντές και τους διοργανωτές, ο μεγάλος αριθμός ατόμων που παρακολουθούν τα συνέδρια της TEDx αυτά τα χρόνια, έχουν κι εκείνοι πράγματα να κερδίσουν. «Το TED όπως φανερώνουν τα αρχικά, ξεκίνησε ως μια ιδέα να έρθουν σε επαφή άνθρωποι από τους τομείς της Τεχνολογίας, του Entertainment και του Design. Είναι ένα μείγμα ανθρώπων ανοιχτών σε καινοτόμες, ανατρεπτικές ιδέες, – γι’αυτό και η πώληση ενός εισητηρίου κρίνεται με βάση τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που τους θέτουμε- ένα κοινό “σφουγγάρι” ικανό να απορροφήσει τιη θετική ενέργεια και το vibe που η εκδήλωση εκπέμπει και να αλληλεπιδράσει με τους υπόλοιπους. Γίνεται, όπως λέω εγώ, μια θετική πυρηνική έκρηξη στον εγκέφαλό του» λέει η Άννα γελώντας. «Όποιος φέυγει από το συνέδριο νιώθει ότι έχει περάσει μια κερδισμένη, γεμάτη μέρα. Παρευρισκόμενοι, εθελοντές, εργαζόμενοι και θεατές κερδίζουν: μπορεί να αναζητήσουν πληροφορίες για όσα άκουσαν στο διαδίκτυο, ανοίγοντας νέα μονοπάτια γνώσης ή μπορεί να κάνουν ενδιαφέρουσες, εποικοδομητικές γνωριμίες. Μπορείς και να πεις ότι αλλάζεις perspective» εξηγεί ο Γιάννης.

Κλείνοντας και συζητώντας γενικά για την έννοια του εθελοντισμού οι συνομιλητές παραθέτουν ενδιαφέρουσες απόψεις .«Εθελοντισμός σημαίνει ότι επιλέγω να αφιερώσω τον ελεύθερο χρόνο μου σε κάτι χωρίς να αμοίβομαι. Αυτό μπορεί να είναι η TEDx, το να πηγαίνω φαγητό στο γείτονα, το να βάφω τον τοίχο του παιδικού σταθμού ή και το να ταξιδεύω στην Αφρική για να βοηθήσω οροθετικά άτομα. Ίσως αυτό να μην είναι τόσο ξεκάθαρο, αλλά για μένα τουλάχιστον, ο εθελοντισμός είναι κάτι πολύ προσωπικό, σχεδόν εγωιστικό. Δεν σημαίνει ότι κάνω κοινωνικό έργο. Το κάνω για να παίρνω εγώ πράγματα, όχι για να πω ότι είμαι καλός άνθρωπος. Γιατί μέσα από κάθε μια από αυτές τις εμπειρίες,παίρνω πολύ περισσότερα πράγματα από την ενέργεια την οποία δίνω, είτε αυτό είναι να βοηθάω καρκινοπαθείς και άστεγους έιτε να κόβω εισητήρια σε ένα μέρος που δημιουργείται πάρα πολύ θετική ενέργεια. Οπότε είμαι κατά της ταμπέλας ‘εθελοντής-καλός άνθρωπος-, εθελοντισμός είναι να ξέρεις τι θέλεις και να το κάνεις, να περνάς καλά στον ελεύθερό σου χρόνο» κλείνει η Άννα και ο Γιάννης συμπληρώνει «Προσέχουμε αυτά που είναι αγαθά και για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Για μένα ο εθελοντισμός έχει ίδια ρίζα με το να μην πετάμε τα τσιγάρα μας στο δρόμο. Είναι και κάποιοι που δεν το κάνουν, δεν προσέχουν και μας φθείρουν, μας ρυπαίνουν. Είναι δηλαδή και επιλογή να κάνουμε πράγματα από τα οποία και οι άλλοι θα βοηθηθούν, θα κερδίσουν κάτι».

 Η εκδήλωση του TEDxAcademy θα γίνει το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Ιωάννα Παναγοπούλου

Η Ιωάννα Παναγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του '93. Σήμερα ολοκληρώνει τις σπουδές τις στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Share
Published by
Ιωάννα Παναγοπούλου