Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Ήταν μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση γεμάτη νοσταλγία και δημοκρατική παράταξη»

Στη μισοσκότεινη δυστοπική Σταδίου του 3ου Μνημονίου ένα σημείο της είναι ακόμα φωτεινό. Ένα πολύβουο σμήνος από τηλεοπτικά συνεργεία, φωτορεπόρτερ και σελέμπριτι μαρτυρά ότι κάτι σημαντικό θα συμβεί εκεί. Είναι η παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου με τίτλο «Ερωτας και Εξουσία» (έκδ. Πατάκη).

Η αειθαλής Μαργαρίτα με το πνευματικό της τέκνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα αναρωτηθεί κάποιος: ακόμα ένα βιβλίο με θέμα το σεξ και την εξουσία που αφορά το ΠΑΣΟΚ; Ναι για ένα κόμμα που ήταν καταδικασμένο να κυβερνήσει τα περισσότερα χρόνια της μεταπολίτευσης με τα πιο ερωτεύσιμα στελέχη πάντα χρειάζεται ακόμα ένα τέτοιο βιβλίο. Το καφέ του Ιανού γέμισε γρήγορα και αρκετοί παρακολούθησαν όρθιοι τη βιβλιοπαρουσίαση. Ο κόσμος ήταν στην πλειοψηφία του αυθεντικό ΠΑΣΟΚ με ελάχιστους εκπροσώπους του εκσυγχρονιστικού/βενιζελικού μπλοκ. Η διάθεση ήταν χαλαρή, οι γραβάτες ήταν ελάχιστες και τη θέση τους είχαν δώσει σε δυο ανοιχτά κουμπιά στο πουκάμισο. Οι γυναικείες παρουσίες είχαν περισσότερο ενδιαφέρον καθώς ισχυρή ήταν η παρουσία παλιών αγωνιστριών της ΕΓΕ, με ζιβάγκο και διακριτικές φεμινιστικές καρφίτσες. Ο Νίκος Παπανδρέου εμφανώς συγκινημένος περιόρισε τη συμμετοχή του στο πάνελ στο συντονισμό των ομιλητών ενώ η υπόλοιπη οικογένεια παρακολουθούσε από την πρώτη σειρά, πλην ΓΑΠ που έλειπε στις ΗΠΑ.

Ο Νίκος ο οποίος απέσπασε τα περισσότερα κολακευτικά σχόλια του γυναικείου κοινού.

Ο Αντρίκος, για όσους αναρωτιούνται πως θα ήταν ο ΓΑΠ χωρίς μουστάκι

Κάποιοι δεν άντεξαν να περιμένουν να πάνε σπίτι κι άρχισαν να ρουφούν το βιβλίο όπως οι μέλισσες το νέκταρ.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο Σωτήρης Μουσούρης, πρώην αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ, που έκανε και την πιο ενδιαφέρουσα τοποθέτηση κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου που άφησε η Μαργαρίτα Παπανδρέου και η ΕΓΕ. Για τους νεότερους και για τους αγνώμονες φιλελεύθερους που πίνουν νερό στο όνομα του Σαμαρά η πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ υπήρξε η πιο φιλελεύθερη και πιο μεταρρυθμιστική περίοδος της μεταπολίτευσης σε κοινωνικό επίπεδο. Το οικογενειακό δίκαιο, η νομιμοποίηση των αμβλώσεων, ο πολιτικός γάμος, η απλούστευση των διαζυγίων, η κατάργηση της προίκας, η διατήρηση του πατρικού ονόματος της συζύγου και τόσοι άλλοι θεσμοί που σήμερα φαντάζουν αυτονόητοι. Ο Σαμαράς της εποχής, Ευάγγελος Αβέρωφ, σε κάθε τέτοια μεταρρύθμιση προειδοποιούσε πως διαλύεται η ελληνική οικογένεια καθώς αμφισβητούνταν έντονα το δικαίωμα του άντρα να γυρνάει σπίτι μετά τα ούζα στο καφενείο και να δέρνει τη γυναίκα του. Ενώ η μόνιμη επωδός του ήταν πως όταν γίνει πρωθυπουργός θα τα καταργήσει όλα αυτά τα πράματα του σατανά. Ευσεβής πόθος βέβαια γιατί ο Αντρέας τον κέρασε παστέλι σε δυο διαδοχικές αναμετρήσεις (δημοτικές ’82, ευρωεκλογές ’84) όπως επίσης έκανε και στον Μητσοτάκη στις εκλογές του ’85.

Έκδηλος ο τρόμος στα μάτια του Θόδωρου Πάγκαλου καθώς βλέπει την πατρίδα να βυθίζεται στο βούρκο του εθνολαϊκισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Θόδωρος ο Πάγκαλος. Για την ακρίβεια μίλησε για 23 δευτερόλεπτα αφού η ομιλία του διακόπηκε από την παρέμβαση της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας. Οι νεαροί ρώτησαν σε κάπως έντονο ύφος τον πρώην υπουργό: «Ρε καραγκιόζη μαζί τα φάγαμε;», ερώτημα που όμως δεν απαντήθηκε. Ακολούθως υπήρξε μια ψιλοένταση, πέταξαν και κάτι αυγά με αποτέλεσμα κάποιοι να πανικοβληθούν και να τρέξουν προς την έξοδο κινδύνου. Μεταξύ αυτών, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και παραλίγο πρωθυπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος που είχε εμφανιστεί με κουστούμι και πόλο μπλουζάκι σαν ένα φόρο τιμής στο βαθύ ΠΑΣΟΚ. Τα τρικάκια που άφησαν φεύγοντας έγραφαν συνθήματα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και καταδίκαζαν τη μνημονιακή του κωλοτούμπα αποδεικνύοντας ότι τα παιδιά δε μισούν το ΠΑΣΟΚ και δεν ήθελαν να διαλύσουν την εκδήλωση, αλλά απλά να κάνουν μια συμβολική αντιμνημονιακή διαμαρτυρία.

Ένα μικρό διάλειμμα για μπάχαλα

Μπορεί να κυβερνά πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο Πάγκαλος εξακολουθεί να δίνει τις καλύτερες αφορμές για αντιμνημονιακή μανούρα.

Μετά από λίγα λεπτά αποκαταστάθηκε η τάξη και το λόγο ξαναπήρε ο Θόδωρος. Η τοποθέτησή του κινήθηκε στο γνωστό γλαφυρό στυλ που συγκινεί τους 5-6 πιστούς ακροατές του στο Βήμα FM. Και πάλι είχε τα δυο κλασικά σκέλη: μια ιστορία από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι και μια από την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ. Η απαρέγκλιτη προσήλωση σε αυτή τη μανιέρα θύμισε αυτούς τους τύπους που λένε συνέχεια ιστορίες από τον στρατό και το κυνήγι με αποτέλεσμα να ελέγχεται το αληθές τον γεγονότων που περιγράφονται. Το κοινό όπως ήταν φυσικό δεν συγκινήθηκε ιδιαίτερα από τις ιστορίες του ενώ τα μέλη της ΕΓΕ βρήκαν κάπως σεξιστικά τα αστεία του γύρω από την εμπειρία του με το γυναικείο κίνημα. Μοναδική εξαίρεση μια παρέα λίγων ατόμων στο βάθος που τον χειροκροτούσε θερμά και όλοι καταλάβαμε ότι αυτός ήταν ο πυρήνας των εκσυγχρονιστών/βενιζελικών στην εκδήλωση.

Ναι υπάρχει ακόμα κόσμος που θα’θελε μια χειραψία με τον Θόδωρο Πάγκαλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά πήραν το λόγο δυο συνεργάτιδες της Μαργαρίτας που έδωσαν κι άλλες πληροφορίες για την πολυσχιδή της δράση για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και το βάθεμα και πλάτεμα των παραδοσιακά καλών σχέσεων με τις αραβικές χώρες. Τοποθετήσεις που συγκίνησαν και θύμισαν για άλλη μια φορά την τρομερή εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην ανάδειξη του Γιάσερ Αραφάτ από εκεί που είχε την εικόνα ενός τρομοκράτη σε παράγοντα επίλυσης του Παλαιστινιακού μέχρι να φτάσουμε στο Όσλο το ’93; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη συμφωνία της Ελούντας μεταξύ Μιτεράν και Καντάφι για το Τσαντ; Καμιά σχέση με τη σημερινή θλιβερή εικόνα της Ελλάδας, και της Ευρώπης γενικότερα, που παρακολουθούν αμήχανα το τέρας του ισλαμοφασισμού να θεριεύει στην περιοχή. Μόνη κληρονομιά για την Ελλάδα από αυτή την εποχή το γεγονός ότι μένει ανεπηρέαστη από την ισλαμική τρομοκρατία αφού προσπάθησε να μείνει εκτός των συμμαχιών των προθύμων που ανέτρεψαν τα αραβοσοσιαλιστικά καθεστώτα για να δώσουν τη θέση τους στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Εκτός των σχέσεων με τις αραβικές χώρες ιδιαίτερη μνεία έγινε για την αναζήτηση πεδίων συνεργασίας στην Ευρώπη καθιστώντας την Ελλάδα μια γέφυρα ειρήνης μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας. Εξίσου αξιόλογη δράση ανέλαβε και στην Αφρική τόσο με βοήθεια για την ανάπτυξη υποδομών ύδρευσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσο και με την ενεργή συμμετοχή της στον πόλεμο κατά του Απαρτχάιντ στη Ν.Αφρική.

Η Μαριάνθη Παπανδρέου, σύζυγος του Αντρίκου, παρακολουθεί βλοσυρή τον Θόδωρο Πάγκαλο.

Αν και υπήρξαν κάποιες αναφορές στη σχέση της με τον Αντρέα υπήρξε μια προσπάθεια να μην ολισθήσει η συζήτηση στο κουτσομπολιό γύρω από τη Μιμή. Όλοι είπαν πόσο πολύ αγάπησε τον Αντρέα η Μαργαρίτα ίσως και παραπάνω από όσο του άξιζε δεδομένου του άστατου χαρακτήρα του. Παρά τον χωρισμό η αλληλοεκτίμηση ουδέποτε έπαψε να υφίσταται καθώς η Μαργαρίτα συνέχισε το έργο μέσω των οργανώσεών της και ουσιαστικά συνέχισε να στηρίζει το κυβερνητικό έργο του ΠΑΣΟΚ ακόμα και κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Σημίτη, τις οποίες βέβαια οι ορθόδοξοι ΠΑΣΟΚοι δεν αναγνωρίζουν ως τέτοιες στα πρότυπα των συνεπών κομμουνιστών που δεν αναγνωρίζουν την ΕΣΣΔ μετά τον θάνατο του Στάλιν και το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ.

Μαργαριτα Παπανδρέου, η νεότερη. Επιβεβαιώνει τη διαχρονική γοητεία της οικογένειας.

Η εκδήλωση έκλεισε με την πάντα ακμαιότατη, σε επίπεδο Μητσοτάκη, Μαργαρίτα να υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου. Ο Νίκος Παπανδρέου φάνηκε να χαλαρώνει επιτέλους πίνοντας μπύρα απ’το μπουκάλι (γιατί είναι ο αντισυμβατικός της οικογένειας), ενώ τα περισσότερα φλας των φωτογράφων προσέλκυσε η κόρη του ΓΑΠ, επίσης Μαργαρίτα, με τη δροσιά και τη φινέτσα της. Ήταν μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση γεμάτη νοσταλγία και δημοκρατική παράταξη.

όλες οι φωτό από την παρουσίαση στην παρακάτω γκάλερι

Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης