Ελληνικό Πρωτάθλημα: Να Ζήσουμε να το Θυμόμαστε

Ποιο θεωρείται, γενικά μιλώντας, ένα ιδανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου; Ο παρακάτω δεκάλογος θα σας πείσει πως ό,τι κι αν ζητήσεις, στη Σουπερλίγκ Γκρις θα το ‘βρεις.

1.Έχει γεμάτα γήπεδα, χωρίς νεκρές ζώνες, και δεν ανοίγει μύτη.

74.473 εισιτήρια κόπηκαν στις 5/1/1986, στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ στο Ο.Α.Κ.Α., το ακατάρριπτο ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα Α’ Εθνικής. Τα 2/3 περίπου ήταν οπαδοί του ΠΑΟ και το υπόλοιπο 1/3 Αεκτζήδες, φυσικά ανάμεσα στο κοινό υπήρχαν και κάμποσοι ουδέτεροι.

Το ματς ήταν ντέρμπι μεταξύ πρωτοπόρων, έληξε 2-1 υπέρ του ΠΑΟ, ωστόσο η Α.Ε.Κ. φώναζε για σφαγή, έπειτα από τη λανθασμένη ακύρωση γκολ του Θωμά Μαύρου στο 90’. Και πάλι πάντως, τα πλήθη αποχώρησαν με σχετική ηρεμία.


2. Ειδικά στα ματς μεταξύ μεγάλων ομάδων βλέπεις μπαλάρα.

Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της σεζόν 1999-2000, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αναδείχτηκαν ισόπαλοι 4-4 στην Τούμπα, στο πιο πλούσιο σε γκολ ντέρμπι της σύγχρονης εποχής. Η διακύμανση του σκορ ήταν εντυπωσιακή (0-1, 1-1, 1-3, 2-3, 2-4, 4-4), ενώ ο Αργεντινός αμυντικός Ντόλμπεργκ του ΠΑΟΚ πέτυχε γκολ για να πατσίσει δικό του αυτογκόλ.

 Το γενικό συμπέρασμα που έβγαινε από τις αναλύσεις του αθλητικού Τύπου την επομένη του αγώνα ήταν ότι οι αμυντικές γραμμές και των δύο Δικεφάλων ήταν για γέλια.


3. Μεγάλοι παίκτες βάζουν μεγάλα γκολ.

Κλασική περίπτωση αυτού που λεν’ «γκολ για σποτάκι», το σόλο του Βασίλη Καραπιάλη την 1η Νοεμβρίου του 1987, έγραψε το 3-1 κόντρα στον Πανσερραϊκό στο βρεγμένο Αλκαζάρ (τελικό 4-1), στο δρόμο για το ιστορικό πρωτάθλημα της ΑΕΛ. Η συλλεκτική –α λά Μεγάλη Απόδραση των 11– κούρσα 70 μέτρων του 22χρονου τότε χαφ, με χάιλαϊτ την ντρίμπλα στον, μακαρίτη πια, κίπερ Μολακίδη, υπήρξε όντως για χρόνια κομμάτι έναρξης αθλητικής εκπομπής («Αθλητικοί Παλμοί»)

Στη μοναδική πάντως ευρείας κλίμακας ψηφοφορία που έχει πραγματοποιηθεί για το «γκολ του αιώνα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο (Αθλητική Κυριακή, Ιανουάριος του 2000), νικητήριο αναδείχτηκε το μυθικό βολ-πλανέ του Γιάννη Γκόυμα σ’ ένα 7-1 κόντρα στην Παναχαϊκή στο ΟΑΚΑ., το οποίο σημειώθηκε τρεις μέρες μόλις πριν το πέρασμα στο νέο μιλένιουμ (29/12/1999, προσπερνώντας το σχετικό ντιμπέιτ περί λήξης ή όχι του 20ου αιώνα).

 


4. Υπάρχει τέτοιος ανταγωνισμός, που κάθε χρόνο ο πρωταθλητής είναι διαφορετικός.

Την πενταετία 1984-1989 το πρωτάθλημα σήκωσαν κατά σειρά οι ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΛ και ΑΕΚ. Το ντέρμπι-θρίλερ της 29ης (προτελευταίας) αγωνιστικής της σεζόν 1988-89, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-1 στο ΟΑΚΑ, με Οκόνσκι-Καραγκιοζόπουλο να παίζουν δύο φορές το 1-2 μέχρι το αδιανόητα περίτεχνο τελείωμα του δεύτερου, έδωσε τον τίτλο στην Ένωση και ουσιαστικά έκλεισε την πιο πλουραλιστική περίοδο της ιστορίας. Το ματς αυτό θεωρείται μάλλον ένας από τους 3 πιο χαρακτηριστικούς «τελικούς πρωταθλήματος» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (μαζί με τα Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-3 στο Ο.Α.Κ.Α. το 2002 και Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-0 στη Ριζούπολη το 2003).

Από το ‘90 και μετά, τα πρωταθλήματα έχουν μοιραστεί ως εξής: Α.Ε.Κ. 3, Παναθηναϊκός 6, Ολυμπιακός 18.


5. Όλα τα παιχνίδια είναι ντέρμπι και τα σοκ για τους θεωρητικά ισχυρούς είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Το ρεσιτάλ των Ντανιέλ Μπατίστα και Κώστα Τσούξτου (με 2 και 3 γκολ αντίστοιχα) στο Παναθηναϊκός-Εθνικός Πειραιά 3-6, μέσα Μαΐου του ’87 στο Ο.Α.Κ.Α. έγραψε ιστορία, καθώς αποτέλεσε την πιο βαριά εντός έδρας ήττα όλων των εποχών για το Τριφύλλι.

Παρά τα λαϊκά δικαστήρια, τη γενική κατακραυγή και τις κατηγορίες για προκλητική αδιαφορία των παικτών σ’ ένα πρωτάθλημα που ο ΠΑΟ είχε ήδη χάσει με κάτω τα χέρια από τον Ολυμπιακό, ο κόουτς Βασίλης Δανιήλ στηρίχτηκε ενόψει της σεζόν που θα ακολουθούσε. Τελικά ο καπετάν Γιώργης Βαρδινογιάννης τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του περίπου 6 μήνες αργότερα, αφού πρώτα απέκλεισε τις Οσέρ, Γιουβέντους και Χόνβεντ στον δρόμο για τους 8 του Κυπέλλου Ουέφα.


6. Οι μικροί κοντράρουν τους μεγάλους και δεν τα παρατάνε ποτέ, ακόμα κι αν βρεθούν πίσω στο σκορ σε εκτός έδρας ματς.

Τέλη Μαΐου του 1990, 34η και τελευταία αγωνιστική της σεζόν, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τον ΟΦΗ στο Καραϊσκάκη, 10 μέρες μετά τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στις δύο ομάδες, στον οποίο ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει, σχετικά άνετα, με 4-2. Ωστόσο οι Κρητικοί πήραν μια απρόσμενη ρεβάνς, ειδικά από τη στιγμή που βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 4-0 στο 48’. Τελικά στα υπόλοιπα 42 λεπτά πέτυχαν 5 γκολ και μαζί την πρώτη –και μόνη μέχρι σήμερα- εκτός έδρας νίκη τους απέναντι στον Ολυμπιακό.

 

Ενννοείται ότι η 27η Μαΐου του 1990 ήταν και η τελευταία μέρα παραμονής στον ερυθρόλευκο πάγκο για τον Ίμρε Κόμορα, τότε πεθερό του Λάγιος Ντέταρι, ύστερα από 8 μήνες. Παρά την κατάκτηση του Κυπέλλου, η 4η θέση στην εγχώρια λίγκα θεωρήθηκε προφανώς απογοητευτική και ο «Κόμορας» -κατά τον τότε πρόεδρο Αργύρη Σαλιαρέλη- απολύθηκε για να έρθει στη θέση του ο Όλεγκ Μπλαχίν.


7. Συμμετέχουν παίκτες παγκόσμιας κλάσης από το εξωτερικό.

Μπορεί η υποδοχή στον Ντέταρι να ήταν παλλαϊκή κι ανεπανάληπτη, μπορεί ο Ζιλμπέρτο Σίλβα να ήρθε ως εν ενεργεία αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας, ωστόσο αναμφίβολα ο σπουδαιότερος ξένος παίκτης που ήρθε ποτέ στην Ελλάδα ήταν ο Ριβάλντο. Με κλεισμένα τα 32 πάτησε για πρώτη φορά στο Καραϊσκάκης, αποδείχτηκε πάντως πιο φρέσκος από το αναμενόμενο, άλλωστε η ιστορία έγραψε ότι είχε μπροστά του ακόμα 11 χρόνια μπάλας.

Πέρα από Μουντιάλ, Τσάμπιονς Λιγκ, Ισπανικές, Βραζιλιάνικες, Ελληνικές και Ουζμπέκικες λίγκες, καθώς και τη Χρυσή Μπάλα του ’99, ο Ριβάλντο υπήρξε ο μοναδικός ίσως παίκτης που έπαιξε στην Ελλάδα έχοντας γίνει ευδιάκριτος χαρακτήρας κόμικ και καρτούν – ο «Ριβάουλ» στο διάσημο ιαπωνικό ποδοσφαιρικό μάνγκα και ανιμέ, Κάπτεν Τσουμπάσα.


8. Δεν υπάρχουν αδιάφοροι αντίπαλοι, κανείς δεν χαρίζεται σε κανέναν, ακόμα και την τελευταία αγωνιστική.

Δύο φορές στη δεκαετία του ’80 ο Πανιώνιος είχε βρεθεί στο χείλος του πρώτου του υποβιβασμού στη Β’ Εθνική, ωστόσο κατάφερε να γλιτώσει σε αγώνες μπαράζ, κόντρα σε Μακεδονικό (1983) και ΠΑΣ Γιάννινα (1984). Ωστόσο τη σεζόν 1991-92 δεν κατάφερε να αποφύγει το μοιραίο: τελευταία αγωνιστική, χρειαζόταν έστω μια ισοπαλία στο Αλκαζάρ απέναντι στην εντελώς αδιάφορη βαθμολογικά Α.Ε.Λ., όμως το τελικό 4-0 έδωσε την εικόνα μιας αμαχητί παράδοσης.

Ωστόσο και πάλι ο Ιστορικός θα σωζόταν, αν ο επίσης αδιάφορος Αθηναϊκός κρατούσε έστω στην ισοπαλία την Ξάνθη στο Βύρωνα. Εδώ όμως τα πράγματα εξελίχτηκαν διαφορετικά, με διπλό της Ξάνθης με ανατροπή (1-2), αποτέλεσμα που κράτησε τελικά τους ακρίτες στην κατηγορία. Υπερβολικά παθιασμένη η Λάρισα, υπερβολικά χαλαρός ο Αθηναϊκός, στη Νέα Σμύρνη μέχρι σήμερα δεν το ‘χουν ξεχάσει.


9. Οι διαιτητές μπορεί ακόμα και να πάρουν πίσω μια απόφασή τους, για να μην αδικήσουν καμία ομάδα.

Ήταν στα τελειώματα ενός καυτού ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ., Μάρτιο του 2004 στη Ριζούπολη, με το σκορ 0-1 υπέρ της Ένωσης από γκολ του Λάκη στο 84’, όταν ο ρέφερι Καζναφέρης σφύριξε πέναλτι στις καθυστερήσεις σε πτώση του Τζιοβάνι ύστερα από εναέριο τετ-α-τετ με τον Κατσουράνη.   Έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες των Αεκτζήδων και μια μικρή σύσκεψη, κυρίως με τον εαυτό του, ο αθηναίος διαιτητής έδειξε τελικά άουτ και έσωσε την υστεροφημία του.

Το (μη) σφύριγμα δεν βρίσκεται προς το παρόν διαθέσιμο ιντερνετικά.


10. Οι αγώνες γίνονται σε μοντέρνα, λειτουργικά γήπεδα.

To AEL FC Arena είναι το πιο καινούργιο γήπεδο της σύγχρονης Superleague Greece. Χτίστηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές των τελών της προηγούμενης δεκαετίας, με άνετη προσβασιμότητα από το κέντρο της πόλης, πάνω από 16.000 θέσεις, 38 VIP σουίτες, μεγάλο πάρκινγκ και χώρους αναψυχής (πάρκο, σινεμά, θέατρο, γήπεδα τένις κ.ά) στον περίγυρό του. 

Τα επίσημα εγκαίνιά του στις 5 Δεκεμβρίου του 2010 σημαδεύτηκαν από την ήττα της ΑΕΛ με 1-2 από τον ΠΑΟΚ. Το πρώτο γκολ στο ολοκαίνουργιο στάδιο δεν το πέτυχε κάποιο αστέρι της ομάδας, αλλά ο Χιλιανός σέντερ μπακ του ΠΑΟΚ, Πάμπλο Κοντρέρας. Την ίδια σεζόν η ΑΕΛ απρόσμενα υποβιβάστηκε. Η αύρα της γκαντεμιάς ήρθε κι εδεσε με την αποχώρηση του Κώστα Πηλαδάκη, ουσιαστικού ιδιοκτήτη του γηπέδου, από τη διοίκηση της ομάδας. Η ΑΕΛ γύρισε στο παραδοσιακό Αλκαζάρ το 2013, ωστόσο από πέρσι το AEL FC Arena ζει τη δεύτερη ευκαιρία του, έχοντας ήδη πανηγυρίσει μια επάνοδο στην τοπ λίγκα.

Αντρέας Κίκηρας